Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2021. június 23.

Hogyan válasszunk utasbiztosítást idén nyáron?

A koronavírus-járvány kezdete óta minden eddiginél fontosabbá vált, hogy külföldi utazásainkon biztonságban legyünk, így az idei főszezonban is nagyobb hangsúlyt kapnak az utasbiztosítások. Mielőtt útnak indulnánk, alaposan át kell gondolnunk, hogy melyik utasbiztosítást választjuk, és hogy vajon elég-e a bankkártyához járó biztosítás, vagy az Európai Egészségbiztosítási Kártya. Cikkünkben ezeknek jártunk utána!

Utasbiztosítás és koronavírus: ezeket kell tudnunk

A világjárvány alaposan felkavarta az utasbiztosítások világát, hiszen korábban a járvánnyal kapcsolatos károk esetén a biztosító automatikusan mentesült a kártérítési kötelezettség alól. Ugyanez vonatkozott az úgynevezett utazásra nem javasolt térségekre is, azonban a járvány miatt a világ szinte valamennyi országa felkerült erre a listára, így felmerülhet, hogy egyáltalán érvényes-e az utasbiztosításunk, ha most indulunk útnak. Néhány biztosító szerencsére gyorsan lépett, és a fedezetek körét Covid-fertőzésből eredő károkra, valamint az utazásra nem javasolt térségekbe való utazás esetére is kibővítették. Nagyon fontos, hogy ez a gyakorlat biztosítónkként változhat, így az eddiginél is fontosabb, hogy biztosításkötés előtt meggyőződjünk arról, hogy az adott biztosítási termék tartalmazza-e a számunkra fontos fedezeteket. A biztosítás megkötése előtt hasznos, ha egy online kalkulátor segítségével többféle ajánlatot is összehasonlítunk, és ez alapján választjuk ki az igényeinkhez legközelebb állót.

Elég-e a bankkártya mellé kínált utasbiztosítás?

Pénzintézettől és számlacsomagtól is függ, hogy jár-e a bankkártyánk mellé utasbiztosítás – ha nekünk jár ilyen szolgáltatás, joggal merül fel a kérdés, hogy vajon külföldi utazásunkkor elég-e, ha erre támaszkodunk. Természetesen még a bankkártya mellé járó biztosítás is sokkal jobb megoldás annál, mintha biztosítás nélkül utaznánk, azonban érdemes részletesen megismerni a feltételeket, a kártérítési összegeket, valamint a fedezetek körét, ugyanis elképzelhető, hogy pont a számunkra legfontosabb kockázatokat nem fedezi a biztosításunk. A bankkártya mellé járó utasbiztosítás jellemzően nem tartalmaz gépjármű assistance szolgáltatást , amely autós utazásaink során nyújt fontos segítséget. Érdemes alaposan átolvasni a Covid-fertőzéssel kapcsolatos kizárásokat, illetve az utazásra nem javasolt térségekkel kapcsolatos korlátozásokat is. Amennyiben nem vagyunk biztosak a dolgunkban, végezzünk egy gyors kalkulációt a számunkra legfontosabb fedezetekkel, és hasonlítsuk össze a bankkártya mellé járó biztosítás feltételeivel. Egy komplex utasbiztosítás díja elenyésző ahhoz az összeghez képest, amelyet egy poggyászkár, egy meghibásodott autó, vagy egy hirtelen orvosi ellátás esetén megspórolhatunk, így ha nem érezzük teljesnek a bankkártya mellé adott biztosítást, menjünk biztosra, és kössük meg az utunkhoz illő utasbiztosítást .

Mikor jöhet jól az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Külföldi utazás előtt sokan váltják ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EEK), más néven kék kártyát, azonban jó tudni, hogy ez a kártya nem váltja ki az utasbiztosítást, viszont hasznos kiegészítője lehet. Az EEK-ra érdemes úgy gondolni, mint egy külföldön is használható TAJ kártyára: az okmánnyal az Európai Gazdasági Térség országaiban, illetve Svájcban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetjük igénybe a szükséges egészségügyi ellátást, azonban kizárólag az adott ország feltételei alapján, és csak állami ellátás keretei között. A társadalombiztosítás által finanszírozott ellátás minden országban eltérő: van, ahol önrész megfizetéséhez kötik, bizonyos országokban a teljes kezelés összegét meg kell előlegeznünk, illetve a finanszírozott vizsgálatok és kezelések köre is nagyban eltérhet az itthon megszokottól. Fontos részlet, hogy a kék kártya nem fedezi a magánegészségügyben történő ellátást, miközben a népszerű turisztikai célpontokon jellemzően ezek vannak többségben. Ezek alapján látható, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya csupán kiegészítőként szolgálhat az utasbiztosításunk mellé, annak viszont kiváló, így indulás előtt feltétlenül érdemes kiváltani – ezt a kormányhivatalokban, bármelyik kormányablakban, vagy a NEAK-nál tehetjük meg a vonatkozó űrlap kitöltését követően.

Válasszunk személyre szabott biztosítást!

Az utasbiztosítás kiválasztásakor fontos, hogy ne kizárólag ár alapján döntsünk: válasszunk olyan biztosítást, amely árban és fedezetben is megfelel az elvárásainknak! Gondoljuk át, hogy az utunk során milyen károk érhetnek minket, és ennek megfelelően kalkuláljunk : válasszuk ki az utazás célját (pl. városnézés, sport, tengerparti nyaralás), az utazás módját (autó, repülőgép), és a számunkra fontos kiegészítő fedezeteket (műszaki cikkek, útlemondás, csatlakozó járat lekésése), így biztosan a számunkra megfelelő ajánlatok közül választhatunk.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek