Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. április 12.

Extrém sport biztosítás: 3 úti cél + 1 tipp, hogy tudatosan döntsünk

Vannak, akik azért utaznak, hogy lelassuljanak, kikapcsolódjanak, és átadják magukat a passzív pihenés minden örömének – és vannak azok, akik az extrém élményeket keresik. Ezúttal az utóbbi tábornak hoztunk 3 izgalmas úti célt, amelyet bátran felkereshetünk, ha egy nagy adrenalinlöketre vágyunk. Mivel extrém sportok esetén a szokásosnál is fontosabb a jól megválasztott utasbiztosítás, hoztunk néhány tippet az extrém sport biztosításhoz is – nézzük a részleteket!

Szlovénia, ahol a természet az úr

Ha olyan természetközeli élményekre vágyunk, amelyek alaposan megemelik a pulzusunkat, ideális úti cél Szlovénia. Az Isonzó (szlovén nevén Soča) folyó világszerte ismert raftingtúráiról, amelyek közül találunk kezdőknek és haladóknak valót is. A rafting igazi csapatmunkát igénylő sport, hiszen a manőverezéshez több ember összehangolt evezésére van szükség – nagyobb baráti társaságoknak kiváló időtöltés lehet. Ha a vadvízi evezés valamilyen okból nem szimpatikus, kipróbálhatjuk a kanyoningot (gyakori írásmód szerint canyoningot), amely egy Európában ritkább, de igen izgalmas és sokszínű extrém sport. Egy ilyen túra során különböző, folyók és patakok által vájt szurdokokban és kanyonokban kell haladnunk, és különböző akadályokat kell leküzdenünk: bőven lesz részünk csúszásban, mászásban, sőt, ugrásban is, így az adrenalinfröccsök garantáltak. A kanyoning helyszíneit sokan a természet aquaparkjainak hívják, nem véletlenül: ahogy csúszunk le a tükörsima sziklákon, akaratlanul is egy hosszú vízicsúszdán fogjuk érezni magunkat. Fontos, hogy ezeknek a túráknak csak szakképzett túravezetővel vágjunk neki, így a kiruccanás nemcsak felejthetetlen, de biztonságos is lesz.

Svájc, a magasság rajongóinak

Mesés hegyeinek köszönhetően Svájc valódi paradicsom az adrenalin szerelmeseinek: kezdjük az utazást Európa leglenyűgözőbb kabinos felvonójában! A legmagasabb pont, ahova feljuthatunk így, a Zermattban található Klein, vagy Kis-Matterhorn 3821 méter magas csúcsánál található, amely már leírva sem tűnik teljesen veszélytelennek. Az emberi szervezet körülbelül 2000 méter magasságig tud alkalmazkodni a levegő csökkenő oxigéntartalmához, ezen a magasságon azonban már megjelenhetnek a hegyi betegség tünetei, ezért indulás előtt célszerű kikérni az orvosunk véleményét. A kb. 45 perces út során néhányszor át kell szállnunk, az utolsó szakaszban viszont ne hagyjuk ki a „crystal ride” nevű élményfelvonót, amelyben az adrenalin és a luxus kéz a kézben jár. A Swarowski kristályokkal díszített, komfortos felvonó igazi különlegessége a padló, amely néhány perc után teljesen átlátszóvá válik, így a Toblerone csokoládéról már ismerős Matterhorn-csúcs mellett az alattunk elterülő panorámát is élvezhetjük. Ha további izgalmakra vágynánk, ellátogathatunk a grindelwaldi átcsúszópályára is, ahol közel 800 méter hosszan száguldhatunk: a maximális sebesség 90 kilométer/óra is lehet, így ide kell egy jó adag bátorság!

Extrém sport? Városnézés? Nyaralás? Válassza ki az igényeihez legközelebb álló utasbiztosítást egyszerűen, online!

Horvátország, a vízi sportok paradicsoma

Ha mindig is vonzottak minket a különböző vízi sportok, nem kell messzire mennünk, hiszen Horvátország bővelkedik a lehetőségekben: kipróbálhatjuk a wakeboardozást, a windsurföt, a jet skit, sőt, akár a búvárkodást is. Akármelyik mozgásformát választjuk, fontos a megfelelő védőfelszerelés és az oktatás, hogy tisztában legyünk az alapvető mozdulatokkal: mindig győződjünk meg arról, hogy ezek a feltételek rendelkezésre állnak! Ne feledjük, hogy nyaralás közben, alkoholos befolyásoltság alatt gyorsan oldódnak a gátlásaink, azonban az alkoholfogyasztás valamennyi extrém sport esetén szigorúan tilos, ha pedig baleset ér minket, ebben az esetben az utasbiztosításra sem számíthatunk.

Nagyon fontos a megfelelő extrém sport biztosítás

Balesetek sajnos bárhol, bármikor történhetnek, de különösen nagy az esély erre valamilyen extrém sport végzése közben – ha mindez külföldön történik, helyi egészségbiztosítás hiányában hatalmas összegeket kell kifizetnünk orvosi ellátásra. Bár Európán belül támaszkodhatunk az ingyenesen igényelhető Európai Egészségbiztosítási Kártyánkra, ez csak limitált fedezetet biztosít, így nagyon fontos, hogy indulás előtt kössük meg az utazás helyének és céljának megfelelő utasbiztosítást. Extrém sport esetén például egyértelműen sport célú biztosítások között kell válogatnunk: a Netrisk.hu utasbiztosítás kalkulátorában ezt egyszerűen megtehetjük, ha utazási célként bejelöljük a „sport” opciót. Ezután már csak azt kell ellenőriznünk, hogy a kiszemelt extrém sport szerepel-e az adott biztosítás fedezetei között: ezt a biztosítók neve alatt és az ajánlatok alján letölthető biztosítói feltételekben, vagy az összehasonlítás funkció használatával és az onnan is letölthető , biztosítók neve alatt talá l ható biztosítói feltételek alapján tudjuk megtenni. A „sport” utazási cél kiválasztása kor a sportra és extrém sportra vonatkozó kiegészítő fedezet et automatikusan tartalmazza az utasbiztosítás , amely ajánlattól függően akár több tucat extrém sportot is magában foglalhat. Természetesen az extrém sport fedezet megléte mellett fontos, hogy ellenőrizzük a pontos feltételeket, a kártérítés maximális összegét, illetve a különböző kizárásokat is, hogy biztosan ne érjen minket meglepetés: nem mindegy, hogy a kiválasztott biztosítás mire és hogyan térít, ezért érdemes tudatos döntést hozni. Jó hír, hogy a Netrisk.hu-n akár az indulás napján is megköthetjük az utasbiztosításunkat, így, akár az utolsó pillanatban is irány a kalkulátor!

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek