Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2021. július 21.

Európa egyedi kincsei: 6 különleges épület az építészet szerelmeseinek

Ha az idei nyaralásunkat Európán belül tervezzük, az édes semmittevés mellett feltétlenül érdemes néhány órát a helyi építészetnek szentelni. Nem is gondolnánk, hogy egy-egy város milyen különlegességeket tartogat számunkra: fedezzük fel Európa egyedi kincseit, és csodálkozzunk rá az épületek sokszínűségére!

Palais Idéal, Hauterives

Ha Franciaországban járunk, nem érdemes kihagyni a Palais Idéal-t, magyarul az „ideális palotát”, amelynek nemcsak a megjelenése, de a története is lenyűgöző. Ferdinand Cheval, egy 1836-ban született postás egy nap egy különleges kőre bukkant, amely eszébe juttatta egy évekkel ezelőtti álmát, amelyben egy palotaszerű építményt épített magának. A férfi az ezt követő 33 évben mindennap visszatért a helyszínre újabb köveket gyűjteni, melyek segítségével felépítette az álmában is látott palotát. Cheval kívánsága az volt, hogy a palotában helyezzék őt örök nyugalomra, amelyre azonban a helyi jogszabályok nem adtak lehetőséget, így az idős férfi újabb nyolc évet áldozott arra, hogy felépítsen egy mauzóleumot a palotánál, amely végül alig egy évvel később valóban a végső nyughelye lett.

Külföldi városnézés? Csak utasbiztosítással! Kalkuláció és biztosításkötés online, akár az indulás napján is

Rotterdami Kockaházak

Piet Blom holland építészt a 70-es évek végén kérték fel egy rotterdami épület megtervezésére, aki igazán kreatívan közelítette meg a feladatot. A végeredmény Hollandia egyik legérdekesebb épületegyüttese lett, amit helyiek és turisták ezrei keresnek fel nap mint nap. Érdekesség, hogy a 45 fokban elforgatott kockaházak közül néhány a mai napig lakóházként funkcionál, így az ott lakók – érthető módon – egy idő után megelégelték a kíváncsi turistákat. A megoldás erre az egyik tulajdonostól érkezett: neki köszönhető az egyik lakásban kialakított múzeum, amely szabadon látogatható – sőt, mivel a lakások között akad kiadó is, egy kis szerencsével akár meg is szállhatunk itt.

Dunmore-i Ananász, Airth

A skóciai Dunmore Parkban, Airth közelében helyezkedik el a 18. században épült, a helyiek által csak „ananászként” ismert látványosság. Az épület Dunmore 4. grófja, John Murray megbízásából nyerte el ma is látható formáját, aki többek között egy hatalmas üvegházat is építtetett, amelyben az akkoriban még luxuscikknek számító ananászt is termesztettek. Az eklektikus, többféle építészeti stílust is felvonultató épület éke egyértelműen az ananász formájú, 14 méter magas kupola, amelyet bárki szabadon megtekinthet. A látványosság elnyerte Skócia legbizarrabb épületének címét, és bár a helyiek gyakran megmosolyogják, különlegessége miatt feltétlenül érdemes ellátogatni ide, ha felfedeznénk Skócia varázslatos tájait.

Atomium, Brüsszel

Az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás alkalmából épült Atomium Európa egyik legkülönlegesebb épülete: a kilenc, egyenként 18 méter átmérőjű gömbből álló szerkezet összesen 102 méter magas, és mintegy 2,5 tonna a súlya. A gömbök közül jelenleg öt látogatható, melyek időszakos kiállításoknak és egy állandó múzeumnak adnak otthont, a legfelső ponton pedig egy étterem található, ahonnan pazar kilátás nyílik Brüsszelre. Ha idén nyáron az állandóan pezsgő Brüsszelre szavazunk, ne hagyjuk ki ezt a látványosságot!

Boldog Vazul-székesegyház, Moszkva

Európa egyik legkülönlegesebb épülete az 1555 és 1561 között épült Boldog Vazul-székesegyház. Az épület a „Rettegett Iván” néven is ismert IV. Iván cár parancsára épült azzal az elképzeléssel, hogy a győztes csatái emlékére egy-egy külön templom készüljön. Az építész a feladatot egy kilenc toronnyal rendelkező épületegyüttes megtervezésével oldotta meg, amely ma is látható pompáját a 19. századig húzódó átalakítások során nyerte el. Ha meglátogatnánk a lenyűgöző épületet, ne feledjük, hogy Oroszország területére csak érvényes vízummal léphetünk be.

Kunsthaus, Graz

Ausztria rövidebb és hosszabb kiruccanásokra is tökéletes úti cél, hiszen egyszerű megközelíthetősége miatt akár egy napra is meglátogathatjuk. Ha a legendás sóbányák mellett a helyi építészeti különlegességekre is kíváncsiak vagyunk, ne hagyjuk ki a Grazban található Kunsthaust, amely Ausztria legextravagánsabb épülete. A kortárs művészeti múzeumként működő épület 2003-ban épült, miután Graz elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet. A sokak szerint emberi szívre emlékeztető, a tervezői által pedig csak „barátságos földönkívülinek” becézett múzeum sötétedés után is lenyűgöző látványt nyújt, hiszen ekkor lép működésbe a 930 darab, egyenként szabályozható izzó, amely csodás fényjátékot eredményez.

Figyelem! Külföldi utazás előtt feltétlenül tájékozódjunk az aktuális beutazási feltételekről, és az úti célok nyitvatartásáról.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek