Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. július 5.

Mit kell tudni az utasbiztosítás területi és időbeli hatályáról?

Ha utasbiztosítást kötünk, felmerülhet a kérdés, hogy pontosan mikortól áll fenn a biztosítási fedezet: vajon ha a reptéren megcsúszunk és kibicsaklik a bokánk, számíthatunk kártérítésre? Mi a helyzet akkor, ha útközben lerobban az autó, ám még nem érkeztünk meg a célországba? Cikkünkben eláruljuk a részleteket!

Mikortól érvényes az utasbiztosítás?

Az első tényező, amely meghatározza az utasbiztosításunk érvényességét, az időbeli hatály, vagyis a kockázatviselés időtartama. Mivel az utasbiztosítást akár hetekkel előre is megköthetjük, természetesen lehetőségünk van megadni a kockázatviselés kezdetének napját – jó hír, hogy akkor sem kell aggódnunk, ha csak az utolsó pillanatban jut eszünkbe az utasbiztosítás. Amennyiben kártyás fizetést választunk, a Netrisk.hu-n akár az indulás napján is megköthetjük a biztosításunkat, ebben az esetben azonban a kötvényünk a díjfizetést és és annak elkönyvelését követően válik érvényessé. Ne feledjük, hogy az utasbiztosításunk érvénybe lépésének időpontjánál mindig a hazai időzóna az irányadó!

Kalkuláljon és válassza ki az igényeihez legközelebb álló biztosítást – csak pár perc!

Nem csak az úti célunkon számíthatunk segítségre

Az időbeli hatály tisztázását követően beszéljünk a területi hatályról is, hiszen nem mindegy, hogy pontosan mely területeken számíthatunk kártérítésre. Jó hír, hogy az utasbiztosításunk nem csak a célországban véd minket: az oda- és visszaút során is számíthatunk a biztosító segítségére, így, ha például Olaszországba tartunk, és Szlovéniában lerobban az autónk, ugyanúgy igénybe vehetjük a gépjármű asszisztencia szolgáltatást. Felmerülhet, hogy mi a helyzet akkor, ha az utazásunk megkezdése előtt történik valami, például induláskor megcsúszunk a házunk előtt, vagy a repülőtéri becsekkolás előtt eltűnik a poggyászunk. Bár az utasbiztosítások jellemzően nem fedezik a Magyarország területén történt káreseteket, ez alól többnyire kivétel a baleset- és poggyászbiztosítás, így, ha a kötvény érvényességi idején belül baleset ér minket vagy poggyászkár történik, Magyarország területén is biztosítottak lehetünk.

Fontos, hogy tisztában legyünk a kizárásokkal

Láthatjuk, hogy az utasbiztosítások esetére sem állapíthatunk meg általános érvényű szabályokat, ezért kiemelten fontos, hogy tisztában legyünk a kiválasztott biztosítás részleteivel, és ellenőrizzük az esetleges kizárásokat. A koronavírus-járvány és a közelben zajló háború miatt folyamatosan változhat az utazásra nem javasolt térségek listája, így minden esetben ellenőrizzük, hogy az úti célunk biztonságosan látogatható-e, illetve, hogy fedezi-e a biztosító az adott országot. Utasbiztosítás esetén a fedezet többnyire nem terjed ki a biztosított állampolgársága, illetve az állandó, bejelentett lakcíme szerinti országra, amely magyar állampolgárok esetén értelemszerűen Magyarországot jelenti. Ahogy az előző bekezdésben már érintettük, ez alól kivétel lehet a poggyász- és balesetbiztosítás, ezért érdemes azt az ajánlatot választani, amelyik a legkedvezőbb feltételeket biztosítja számunkra. Bár ez nem kis kutatómunka, egy összehasonlító portál rengeteg terhet levehet a vállunkról, hiszen nekünk csak annyi a dolgunk, hogy megadjuk az utazásunk dátumát, célját és módját, majd ellenőrizzük a megjelenő ajánlatokat.

Mi a helyzet, ha meghiúsul a hazaút?

Előfordulhat, hogy megkötöttük az utasbiztosításunkat egy bizonyos dátumig, azonban valamilyen okból csúszik a hazaérkezés időpontja. Ilyesmi sajnos bárkivel előfordulhat: egy nem várt karantén, egy törölt járat, de akár még egy vasúti sztrájk esetén is meghosszabbodhat a külföldi tartózkodásunk, azonban, ha az utasbiztosításunk a tervezett hazaérkezés napján érvényét veszti, könnyen fedezet nélkül maradhatunk. Ebben az esetben érdemes haladéktalanul jelezni a biztosítónknak a késést, ugyanis szerződéstől függően a biztosító meghosszabbíthatja az utasbiztosításunk érvényességét, vagy lehetőséget biztosíthat, hogy ezt önköltségen megtegyük. Ne feledjük, hogy ha például járatkésés vagy az autónk műszaki meghibásodása miatt csúszik a hazautunk, az biztosítási eseménynek minősülhet, így ezt érdemes minél előbb, és minél pontosabban jelezni a biztosítónknak, amely – a biztosítás feltételeinek megfelelően – akár a szállásunkról és a hazautazásunk költségeiről is gondoskodhat.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek