Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. szeptember 26.

6 magával ragadó film az utazás szerelmeseinek

Ahogy egyre hűvösebb van kint, jól tud esni otthon egy-egy filmnézéssel eltöltött este. Az utazást azonban így sem kell teljesen elhanyagolnunk: számos olyan film akad, amely csodás tájakon játszódik, és akár inspirációt is nyújthat a következő úti célunk kiválasztásához. Cikkünkben bemutatunk 6 filmet, amit az utazás szerelmesei imádni fognak. Készítsünk be egy puha takarót, nassolnivalót, izzítsuk a TV-t, és indulhat a maraton!

Napsütötte Toszkána

Ez a romantikus vígjáték Frances Mayes azonos című könyvének adaptációja. A történet főszereplője, Frances sikeres írónő, akinek a házassága zátonyra fut, és alkotói válság hátráltatja őt az írásban. A probléma orvoslására egyik barátnője elküldi őt Olaszországba feltöltődni, ahol Frances rábukkan egy rozoga mediterrán villára, aminek nem tud ellenállni: úgy dönt, hogy maga mögött hagyja a múltat, és megvásárolja az ingatlant. A felújítás számos akadályt gördít a nő elé, azonban nem hátrál meg, ráadásul egyre inkább beszippantja őt a környék hangulata is. Az olasz életérzést sugárzó film elkalauzol minket a toszkán lankás domboldalakra, ahol a művészet, a fényűző villák és az ételek varázslatos egyvelege semmihez sem hasonlítható.

Felfedezné valamelyik filmben szereplő tájat? Utasbiztosítás nélkül ne vágjon neki az útnak: a Netrisken pár perc alatt köthet egyet!

Mielőtt felkel a Nap

A Mielőtt felkel a Nap egy filmtrilógia első része, amelyben két fiatal szerelmi történetét követhetjük végig. Jesse és Céline egy Budapestről Bécsbe tartó vonaton találkoznak, beszédbe elegyednek, majd eltöltenek egy napot az osztrák fővárosban, azonban napkeltekor el kell válniuk. A film minimalizmusra törekszik, a monológokat és párbeszédeket helyezi előtérbe, amelyekből megismerhetjük a szereplők álláspontját az élet fontos kérdéseit illetően. A képkockákon feltűnik a bécsi óriáskerék, a szereplők sétálnak a Duna-csatorna mentén, és egy kávézóba is betérnek. Ez remek kiindulási alapot adhat nekünk is egy bécsi túrához, ahol a kultúra és a szórakozás remekül megfér egymás mellett, ráadásul vonattal is könnyen megközelíthetjük a várost Budapestről.

Che Guevara: A motoros naplója

A vérbeli vándorok szeretni fogják ezt a kalandor lelkületű filmet, amelyben Ernesto Guevara – akit később Che Guevara néven ismert meg az egész világ – és Alberto Granado történetét kísérhetjük végig a filmvásznon. A páros egy lerobbant Norton 500-as motorral vág neki Latin-Amerika útjainak, miután a jármű lerobban, stoppal indulnak tovább, így olyan érdekes emberekkel hozza össze őket a sors, akikkel más helyzetben sosem találkoztak volna. Ennek és a nem mindennapi, változatos dél-amerikai tájnak köszönhetően másképp kezdenek el gondolkodni szülőföldjükről is.

A part

Akik kipróbálnák, milyen egy távoli, külvilágtól elzárt szigeten kikötni, azoknak tetszeni fog ez a történet, melynek alapját szintén egy könyv szolgáltatja. A kalandvágyó Richard (Leonardo DiCaprio) elutazik Thaiföldre, ahol egy bangkoki hotelben megismerkedik egy francia párral, Etienne-nel és Francoise-val, valamint a világutazó Daffyval. Daffy mesél Richardnak egy titkos szigetről, Richard pedig meggyőzi a párt, hogy keressék meg a szigetet, ahol végül hozzájuk hasonló utazók csoportjára bukkannak. A thaiföldi sziget a film megjelenése után nagy népszerűségre tett szert, azonban egy időre elzárták azt a látogatók elől környezetvédelmi okokból, idén is csak szigorú szabályokat betartva lehet ott tartózkodni.

Az élet ízei

Ez a film nemcsak a mesés dél-franciaországi tájjal varázsol el, hanem vizuális gasztronómiai élménnyel is megajándékoz minket. Madame Mallory (Helen Mirren) egy Michelin-csillagos éttermet vezet egy kisvárosban, ahol nem akad párja a főztjének, egészen addig, amíg meg nem érkezik a Kaddam család Indiából. Az új szövetségesek Madame Mallory éttermével szemben nyitják meg saját vendéglőjüket, ami felrázza a környék életét, főleg, amikor Hassan, az indiai család tehetséges, fiatal séfje és Madame Mallory séfasszisztense, Maquerite szövetkezni kezdenek. Az indiai konyha jellegzetes fűszereit – kurkuma, curry, garam masala – szinte a képernyőn keresztül is érezzük, ami meghozhatja a kedvünket egy valós indiai utazás megszervezéséhez.

Út a vadonba

Az Út a vadonba megtörtént eseményeken alapul, a friss diplomás Christopher McCandless életéről mesél. A fiatal férfi a biztos jövő helyett Amerika járt és járatlan ösvényeit választotta: megsemmisítette személyazonosításra szolgáló iratait, megtakarításait eladományozta, majd elindult, hogy felfedezze a vadont. A modern társadalomból kiszakadva nomád életmódot folytató McCandless rettenthetetlenül halad végcélja, Alaszka felé, ahol végül egy elhagyatott buszroncsban lel új otthonra. Ahogy telnek a hónapok, apadnak a férfi tartalékai és nehézségei akadnak, rájön, hogy a természet tud kegyetlen is lenni, és egyre inkább visszavágyik családjához. A filmben megcsodálhatjuk Amerika különleges tájait a Colorado folyótól kezdve a kaliforniai térségen át egészen Alaszka veszélyes, ugyanakkor gyönyörű vidékéig.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek