Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. május 27.

Pizzától a gelatóig: 10 érdekesség az olasz konyháról

Friss tészták, hibátlan pizzák, pompás édességek és igazi dolce vita: érthető, hogy sokan kifejezetten a helyi gasztronómia miatt veszik Olaszország felé az irányt. Mielőtt azonban útnak indulnánk, ideje jobban elmerülni az olasz konyha rejtelmeiben: cikkünkben többek között eláruljuk, hány kiló tésztát fogyasztanak évente az olaszok, melyik számukra a nap legfontosabb étkezése, és mi különbözteti meg a gelatót a fagylalttól.

1. Vajon melyik az „igazi” pizza?

Gyakran már-már vérre menő viták folynak arról, hogy milyen az igazi pizza – ha Olaszországban járunk, többféle választ is kaphatunk erre a kérdésre. Bár különböző lepénykenyereket már az ókori Rómában is készítettek, a szó szoros értelmében vett pizza csak a 18. században született meg, méghozzá Nápolyban. A hagyományos nápolyi pizza azóta a világörökség része, és szigorú szempontoknak kell megfelelni ahhoz, hogy egy pizzát valódi nápolyi pizzának nevezhessenek – érdekesség, hogy Európában mindössze 300 étterem rendelkezik ezzel a minősítéssel. Ha olasz pizzát ennénk, nem mindegy, melyik régióba utazunk: a nápolyi pizza tésztája vékony és levegős, a pizza szélét a magas hőmérsékletnek köszönhetően fekete pöttyök díszítik, a feltétek pedig szinte szósszá olvadnak a bársonyos paradicsomszószon vagy olívaolajon – emiatt ezt a fajtát kifejezetten nehéz kézzel enni. A római pizza tésztája vékonyabb, tömörebb és ropogósabb, a szicíliai változatot pedig téglalap alakú tepsikben, vastag, levegős tésztával sütik. Akármelyikre is szavazunk, egy biztos: az olasz pizza verhetetlen!

Dolce vita biztonságosan: olaszországi utazása előtt kössön utasbiztosítást egyszerűen, online!

2. Cappuccinót csak délelőtt!

Olaszországi utazásunk előtt egy dolgot jól véssünk az eszünkbe: a cappuccinót és az egyéb tejes kávéitalokat a helyiek reggelire, egy darab péksüteménnyel fogyasztják. Természetesen kérésre délután is felszolgálják ezeket, ám ne lepődjünk meg, ha a vendéglátónk ferde szemmel néz majd ránk: bár a főétkezések utáni kávézás számukra sem idegen szokás, ekkor szinte kizárólag espressót fogyasztanak.

3. Tészta mindenek felett

Az olasz tészta, azaz a pasta világhírű, így talán nem meglepő, hogy egy átlagos olasz több mint 23 kg tésztát fogyaszt el évente. A tésztaételek a mindennapok részei, ám nem kell attól tartani, hogy az olaszok étrendje egysíkú: csak Olaszországban körülbelül 300 tésztafajta létezik, a tésztaételek száma pedig szinte végtelen. Így akár az is előfordulhat, hogy egy olasz az év minden napján eszik tésztát, de soha nem eszi kétszer ugyanazt a fogást!

4. Ahány régió, annyi tésztaétel

Akárcsak a pizzánál, a tésztaételek esetén sem mindegy, mi a kiszemelt célpontunk. Minden olasz régiónak megvan a maga jellegzetes tésztaétele: Rómában például muszáj kipróbálnunk a cacio e pepét és a carbonarát, Bolognában pedig nem hagyhatjuk ki a hagyományos bolognese ragut, amelyet az itthon elterjedt szokással ellentétben nem spagettivel készítenek. Nápoly és Campania ismert tésztaétele a világszerte népszerű spaghetti alla puttanesca, ha pedig hagyományos zöld pestóra vágyunk, irány Liguria!

5. A tésztaevés etikettje

A fentiek elolvasása után nem csoda, ha kedvet kaptunk az olasz tésztához, azonban ne feledjünk néhány alapszabályt: az olaszok a tésztát jellemzően első fogásként (primo) vagy előételként fogyasztják. Ha spagettit vagy más, hosszú tésztát rendelünk, ne használjunk kanalat a tészta feltekeréséhez, és eszünkbe se jusson késsel rövidebb darabokra vágni a tésztát – ez alól az egyetlen kivétel a lasagne.

6. A gelato nem fagyi

Bár a gelato szót sokan használják a fagylalt olasz szinonimájaként, valójában a két hűsítő édesség távolabbi rokonságban áll egymással. A hagyományos fagylalthoz képest a gelato több tejjel és kevesebb tejszínnel készül, ezáltal zsírtartalma alacsonyabb, emellett friss alapanyagokból, azonnali fogyasztásra készül. Fontos különbség, hogy míg a fagyit magas fordulatszámon keverik, a gelato lassan, kíméletesebb eljárással készül, így tömörebb, krémesebb és bársonyosabb állagú, amelyet tovább hangsúlyoz a fagylalttól némiképp magasabb hőmérséklet. Biztos, ami biztos, a különbségről érdemes személyesen meggyőződni!

7. Egyszerűség mesteri szinten

Az olasz konyha népszerűsége az egyszerűségében rejlik: kevés, de kiváló minőségű hozzávalót használnak, a már-már puritán ételek elkészítését pedig tökélyre fejlesztették. Egy sajtos-borsos tészta például aligha hangzik étvágygerjesztőnek, az olasz cacio e pepe mindössze 4 összetevője ellenére mégis a világ egyik legpompásabb fogása, amely mit sem érne az elkészítés mesteri technikája nélkül. Az olasz gasztronómia fontos hozzávalói az extra szűz olívaolaj, a Vezúv lábánál termett San Marzano paradicsom, a különböző friss és érlelt sajtok, valamint a zamatos fűszernövények – ugye, mennyire egyszerű?

8. Több mint ebéd

Olaszországban utazgatva hamar fel fog tűnni, hogy ebédidőben megáll az élet: a pranzo, azaz az ebéd olyannyira fontos étkezés, hogy gyakran még az üzletek is bezárnak erre az időre – ezt az időszakot a helyiek riposónak nevezik. Egy ebéd alkalomtól függően akár 4-8 fogásosra is nyúlhat, ám ez azt is jelenti, hogy sokkal kisebb adagokat fogyasztanak, és ha idejük engedi, közben ráérősen beszélgetnek, így az ebéd közösségi élménnyé válik. Természetesen senki nem fog minket kinézni, ha ebédre csak egy fogást választunk: a rohanó hétköznapok során a helyiek is általában egy adag tésztát és valamilyen egyszerű köretet, például salátát ebédelnek.

9. Az olasz konyha rendkívül egészséges

Joggal gondolhatnánk, hogy ennyi szénhidrát és zsiradék fogyasztásával az olaszok étrendje nem kifejezetten egészséges, ám ennek pont az ellenkezője igaz: az olaszokat a világ legegészségesebb nemzetei között tartják számon. A tésztafélék mellé rengeteg zöldséget, extra szűz olívaolajat, hüvelyest, dióféléket, sovány húst és halat fogyasztanak – ez a mediterránnak is nevezett étrend bizonyítottan jót tesz a szívnek, segíthet a vércukorszint megfelelő szinten tartásában, sőt, még a demencia és az Alzheimer-kór megelőzéséhez is hozzájárulhat.

10. A világ legritkább tésztája

A több száz olasz tésztafajta között léteznek olyanok, amelyeket csak a kiváltságosok kóstolhatnak meg: ilyen a világ legritkább tésztájaként számontartott su filindeu is, amelyet ma már csak egyetlen szardíniai család tud elkészíteni. A 256 hajszálvékony szálból álló, kézzel készített tészta titka többek között a hosszas gyúrásban rejlik, ez azonban messze nem elég a tökéletes eredményhez: világhírű séfek és egy tésztagyár mérnökei is megkísérelték már ellesni a su filindeu elkészítését, de eddig senki nem járt sikerrel közülük.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek