Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. január 31.

5 életre szóló élmény téli utazóknak

Utazni télen is lehet, sőt! Felejthetetlen élmények várják azokat, akik a hűvösebb évszakban kerekednének fel: a gasztronómia, a mozgás és a természet szerelmesei is biztosan találnak maguknak egy szimpatikus úti célt. Cikkünkben mutatunk néhány téli élményt, amelyeket bátran felírhatunk a bakancslistánkra!

1. Sarki fény

Norvégiába több okból is érdemes ellátogatni, ám ezek közül is az egyik legfontosabb a sarki fény, amely valóban felejthetetlen élmény azok számára, akik már megtapasztalták. Norvégia több pontja is ideális a jelenség megfigyeléséhez, azonban természetesen némi szerencse is szükséges hozzá, hiszen csak derült, tiszta égbolt esetén látható. Ha kifejezetten a sarki fény miatt utazunk, érdemes biztosra menni, és a téli hónapokban utazni, ugyanis a fényjelenség legnagyobb eséllyel november és március között figyelhető meg. Hasznos, ha befizetünk egy vezetett túrára is, a helyi túravezetők ugyanis pontosan tudják, hova és mikor kell mennünk, hogy a legnagyobb eséllyel gyönyörködhessünk az égbolton táncoló fényekben.

Külföldi utazás? Csak utasbiztosítással! Kalkuláljon és kössön utasbiztosítást online, akár Covid-fedezettel is!

2. Rénszarvasszánnal Lappföldön

Képzeljük el, ahogy a világ egyik legfestőibb környezetében szánra pattanunk, és eggyé válunk a természettel, miközben végigszeljük a finn Lappföld téli varázsvilágát – már a gondolattal játszani is fantasztikus! Lappföldön még mindig nagy népszerűségnek örvend a rénszarvastenyésztés, így a turisták előszeretettel keresik fel ezt a tartományt egy hamisítatlan téli élményért. Bár választhatjuk a modernebb motoros szánt, valamint a szintén lenyűgöző kutyaszánt is, a Télapó szülőföldjén már-már kihagyhatatlan, hogy kipróbáljuk a hagyományos rénszarvasszánt. Attól függően, hogy mennyi időt szánunk rá, választhatunk pár perces és akár egész napos túrát is, és megismerhetjük a helyi farmok mindennapjait, valamint a számi őslakosok gazdag kultúráját.

3. Télből a nyárba

Ha nem rajongunk a téli időjárásért, nincs is jobb, mint elmenekülni a mínuszok elől: egyszer mindenkinek meg kell tapasztalnia a „télből a nyárba”-élményt! Egészen különleges érzés felszállni egy repülőre téli kabátban, majd néhány óra repülés után előszedni a fürdőruhát, és befeküdni a napernyő alá. Ha szeretnénk megspórolni a hosszas utazást, ideális célpont lehet a Kanári-szigetek, ha pedig igazán kényeztető és kalandos élményre vágyunk, felfedezhetjük Thaiföldet, Dubajt vagy a mesés Maldív-szigeteket!

4. Hedonizmus és lenyűgöző panoráma Svájcban

Azoknak, akik szeretik halmozni az élvezeteket, ideális téli úti cél Svájc: a lenyűgöző környezet, a hófödte hegycsúcsok és a helyi gasztronómia mellett a téli sportok kedvelői is megtalálják itt a számításukat. Szánjunk egy napot az ország – és talán a világ – legszebb vasútvonalának felfedezésére: a svájci Churt és az olaszországi Tiranót összekötő Bernina Express oda-vissza körülbelül 8 órás utat jelent, amelynek minden perce élmény. Az Alpokat átszelő, lenyűgöző útvonalat egy 65 méter magas viadukt, 55 alagút és közel 200 híd teszi felejthetetlenné – a panorámás kocsik igen népszerűek, így gondoljunk időben a helyfoglalásra. Ne feledjük, hogy mivel a vonattal átlépjük a Svájc-Olaszország határt, az olaszországi beutazási feltételeknek is meg kell felelnünk. Svájcba visszaérkezve dönthetünk az aktív kikapcsolódás mellett, hiszen világhírű sípályákat találhatunk itt, vagy elmerülhetünk Baden mesés termálvizében. Ha Svájcban járunk, semmiképp se hagyjuk ki a híres svájci csokoládét, és persze meg kell kóstolnunk a fondüt is, amelyet a hagyományos recept szerint Gruyère és más svájci sajtok keverékéből, fehérborral és egy kevés cseresznyepálinkával készítenek. A fondüvillával azonban érdemes óvatosan bánni: a babona szerint, ha valaki beleejt egy darab kenyeret a fondübe, tartozik egy kör itallal az asztaltársaságának!

5. Téli csodavilág Horvátországban

A Plitvicei-tavakat rengeteg turista keresi fel a főszezonban, így talán nem is gondolnánk, miről maradunk le, ha csak nyáron látogatjuk: a környék télen valóságos csodavilággá változik! A Plitvicei-tavak Nemzeti Park január közepétől március 31-ig „téli üzemmódban” várja a látogatókat, így pakoljunk be jó néhány váltás meleg ruhát, és tegyünk hosszas sétákat a havas, jeges tájakon. A szállásra visszatérve helyi fogásokkal és szaunával melengethetjük át magunkat, és mivel Budapestről mindössze 5-6 órányi autózással elérhetjük a nemzeti parkot, akár egy hosszú hétvége alatt is átadhatjuk magunkat a téli kikapcsolódásnak.

Figyelem! Külföldi utazás előtt feltétlenül ellenőrizze a célországra vonatkozó beutazási szabályokat és járványügyi korlátozásokat!

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek