Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. május 11.

Lakásbiztosítás és felelősségbiztosítás: mit kell tudni róla?

Lakásbiztosítás megkötése előtt gyakran szembesülhetünk azzal, hogy az ajánlat felelősségbiztosítást is tartalmaz, esetleg kiegészítőként választhatjuk az alapcsomag mellé. Vajon mit takar a lakás felelősségbiztosítás? Hasznos-e, ha a lakásbiztosításunk ezt a fedezetet is tartalmazza? Cikkünkben eláruljuk a részleteket.

Most akkor lakás- vagy felelősségbiztosítás?

Kezdjük az alapokkal: a felelősségbiztosítás abban az esetben segíthet, ha másnak kárt okozunk, nekünk pedig kártalanítási kötelezettségünk keletkezik. Erre egy ismert példa a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás , amelyet minden autóvezető ismer: ez a biztosítás szintén a vétlen autós kárait téríti meg. Kárt ugyanakkor nem csak gépjárművel okozhatunk, így a felelősségbiztosítás a mindennapjainkban is igen hasznos lehet – tegyük fel, hogy a telkünkön álló fa rádől egy, az utcában parkoló autóra, vagy egy csőtörés miatt eláztatjuk az alsó szomszédot. Ezekben a kellemetlen helyzetekben az anyagi felelősség minket terhel, a felelősségbiztosítás azonban kihúzhat minket a bajból, és átvállalhatja a kárösszeg kifizetését. Mivel ez a biztosítás bármikor, bárkinek jól jöhet, a biztosítók hamar felismerték ezt az igényt, és megjelentek a piacon a felelősségbiztosítást is tartalmazó lakásbiztosítások, valamint a kiegészítő fedezetként választható felelősségbiztosítások.

Mire jó a lakásbiztosítás mellé járó felelősségbiztosítás?

A felelősségbiztosítás általában személyi sérülés, valamint dologi és vagyoni kár esetére nyújt fedezetet, tehát ha a vétlen károkozásunk során valaki megsérül vagy anyagi kárt szenved, támaszkodhatunk a felelősségbiztosításunkra. Értelemszerűen igen hasznos, ha mindezt a lakásbiztosítással együtt kipipálhatjuk, hiszen így egy szerződés alatt tudhatjuk az otthonunk biztonságát, és egy esetleges károkozás következményeinek anyagi védelmét. Attól függően, hogy a lakásbiztosításba foglalt felelősségbiztosítás pontosan milyen fedezeteket tartalmaz, számos helyzetben számíthatunk a biztosító segítségére. Ha például véletlenül nekimegyünk egy járókelőnek kerékpárral, és a járókelő megsérül, ha a kutyánk megrágja a vendégünk drága bőrcipőjét, vagy elejtjük egy ismerősünk okostelefonját, fedezettől függően a biztosító megtérítheti a károsult anyagi kárait.

Mit kell tudni a biztosítás megkötése előtt?

Ha felelősségbiztosítást szeretnénk lakásbiztosításunkhoz, első lépésben érdemes minél több ajánlatot összehasonlítani: ennek során egyrészt ellenőrizhetjük, hogy a kiszemelt lakásbiztosítás valóban tartalmaz-e felelősségbiztosítást, illetve összehasonlíthatjuk a felelősségbiztosítás feltételeit. A Netrisk.hu lakásbiztosítás kalkulátorában néhány alapvető adat megadását követően könnyedén összehasonlíthatunk többféle ajánlatot is, amelyet az ajánlati oldalon található „összehasonlítás” funkcióval még átláthatóbbá tehetünk. Fontos, hogy ellenőrizzük a biztosítói feltételeket is, amelyben megtalálhatók a részletes fedezetek és kizárások – ezeket az ajánlati oldalon a biztosító nevére kattintva, és az egyes ajánlatok aljára görgetve tudjuk letölteni. Amikor ellenőrizzük a feltételeket, fordítsunk nagy gondot a felelősségbiztosítás területi és időbeli hatályára, illetve a biztosítás hatálya alá tartozó károkozói minőségekre: ez a bonyolultnak tűnő kifejezés valójában azt jelenti, hogy milyen helyzetekben támaszkodhatunk a biztosító segítségére. Amennyiben például kerékpár használójaként is fedez minket a biztosító, értelemszerűen a kerékpár használata közben okozott károk kifizetését is átvállalhatja.

Érdemes kitérni arra is, hogy pontosan milyen felelősségbiztosítást tartalmaznak az egyes lakásbiztosítások: a leggyakoribb a személyi, más néven magánemberi felelősségbiztosítás, amely mindig a biztosított személyhez kötődik, de előfordulhat az ingatlantulajdonosi vagy -használói biztosítás is. A felelősségbiztosítás egy speciális fajtája az ebtartói felelősségbiztosítás , amely a házi kedvencünk okozta károkat térítheti meg – egyes lakásbiztosítások mellé ilyen kiegészítőt is választhatunk.

A felelősségbiztosítás területi és időbeli hatálya

Ahogy azt említettük, felelősségbiztosítás megkötése előtt nagy gondot kell fordítanunk a biztosítás területi és időbeli hatályára – de vajon miért ilyen fontos ez? Gondoljunk csak bele: ha rendszeresen utazunk külföldre, a károkozás akár ott is bekövetkezhet, és nem mindegy az sem, hogy a szerződés megszűnését követően meddig érvényesíthetünk kárigényt. Csomagtól vagy ajánlattól függően a lakásbiztosítás mellé járó vagy választható felelősségbiztosítás területi hatálya lehet Magyarország, az Európai Unió területe, de akár a világ összes országa is – ebben az esetben is érdemes a saját szempontjaink alapján dönteni. Az időbeli hatály esetében azt kell ellenőriznünk, hogy a lakásbiztosítási szerződésünk megszűnésével egy időben a felelősségbiztosítási fedezetünk is megszűnik-e, vagy esetleg tovább is fennáll: számos felelősségbiztosítás a biztosítási szerződés megszűnését követően is védi a biztosítottat, amennyiben a káreset a szerződés hatálya alatt történt – ez az időtartam szerződéstől függően egy hónap, vagy akár 1-2 év is lehet.

Mi a teendő felelősségbiztosítási kár esetén?

A felelősségbiztosítás hatálya alá tartozó káresetek gyakran merőben eltérnek a hagyományos lakásbiztosítási esetektől, hiszen előfordulhat, hogy a károsult hetek, hónapok vagy évek elteltével érvényesíti a kárigényét. Tegyük fel például, hogy a kertünkben álló gyümölcsfáról lepotyogó gyümölcs betöri egy, a házunk előtt parkoló autó szélvédőjét. Az autó tulajdonosa bosszúsan megjavíttatja a szélvédőt, azonban a szervizben tudomására jut, hogy ebben az esetben kárigényt érvényesíthet velünk szemben. Mi ezalatt külföldön vakációzunk, ezért mire kézhez kapjuk a káresetről szóló értesítést, egy hónap is eltelt a kár bekövetkezése óta. Jó hír, hogy ebben az esetben mindig az az időpont számít, amikor a kárigény a tudomásunkra jutott, így ettől a dátumtól számítják a kárbejelentési kötelezettségünket – erre általában 30 napunk van. A káresemény bejelentésével megkezdődik a kártérítési eljárás, amelynek hossza az eset bonyolultságától és a benyújtott dokumentumok pontosságától függ. Ha a biztosító mindent rendben talált, az eljárás a kárösszeg kifizetésével zárul, így a kezdeti izgalmak után nyugodtan dőlhetünk hátra – felelősségbiztosítás nélkül ezt az összeget saját forrásból kellene előteremtenünk, így menjünk biztosra, és kössünk lakásbiztosításunk mellé felelősségbiztosítást is!

Oszd meg másokkal