Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. november 11.

Környezettudatos karácsony: így dekoráljuk otthonunkat

A karácsonyi ünnepek, és az arra való ráhangolódás az év legmeghittebb időszaka, amit a legtöbben szeretnénk minél tökéletesebbre varázsolni. Ez azonban gyakran azt is jelenti, hogy túlzásokba esünk a dekorációt illetően, amely nemcsak a környezetünknek, de a pénztárcánknak sem tesz jót. Cikkünkben mutatunk pár tippet, hogy tudatosan és környezetbarát módon telhessenek az ünnepek.

Ne vegyünk mindenből újat!

Az áruházak polcai már november elején roskadásig telnek karácsonyfadíszekkel, fényfüzérekkel és egyéb dekorációkkal, és lássuk be, igen nehéz megállni, hogy ne szerezzünk be közülük legalább néhányat. A jelenségre csak ráerősít a közösségi média, amely gyakran azt sugallja, hogy minden karácsonykor illik teljesen új dekorációval elkápráztatni a szeretteinket, és persze elindul az egymásra licitálás is: kinek van szebb adventi koszorúja, karácsonyfája és ünnepi asztala? Bár könnyű megadni magunkat a versengésnek, összességében mindenki jobban jár azzal, ha az otthon már fellelhető dekorációs tárgyakból szemezgetünk – ha pedig frusztrál minket a közösségi oldalakról ránk ömlő tökéletesség, a december ideális időszak egy digitális detoxhoz, amellyel ráadásul a fiatalabb családtagoknak is jó példát mutatunk !

Közeleg az évforduló? Vizsgálja felül lakásbiztosítását: kalkuláljon és kösse meg új biztosítását a Netrisk.hu-n!

Műfenyő vagy valódi?

A karácsony közeledtével minden évben felmerül a kérdés, hogy vajon a mű vagy az igazi fenyő a környezettudatosabb választás. Bár ez rendkívül összetett kérdés, általánosságban elmondható, hogy egy műfenyő ökolábnyoma éghajlattól függően körülbelül 10-20 év után lesz kedvezőbb annál, mintha ugyanebben az időszakban minden évben élő fenyőt vásároltunk volna. A műfenyő tehát ideális esetben hosszú évtizedekre szóló befektetés, így fontos, hogy tartós és valóban minőségi darabot válasszunk. A vágott fenyő környezeti hatása számos tényezőtől függ, például a használt növényvédő szerektől és a megsemmisítés módjától – jó tudni, hogy Budapesten a kidobott fenyőkből hőenergiát nyernek, amely így távhőként számos fővárosi otthon fűtéséről gondoskodik. Tudatos megoldás lehet továbbá a földlabdás fenyő vagy a fenyőkölcsönzés, azonban ebben az esetben különösen oda kell figyelnünk arra, hogy a fenyő egészséges maradjon, és az ünnepek elteltével visszaültethető legyen.

Inspirálódjunk a természetből!

Ha nyitott szemmel járunk a természetben vagy akár a kertben, rengeteg gyönyörű dekorációra lelünk: néhány faágból, tobozból és termésből pompás koszorú, asztal- és ajtódísz készülhet. Kiváló környezetbarát dekorációt készíthetünk szalmából, szárított termésekből és gyümölcsökből is, de a legkisebbek örömére a só-liszt gyurmát is segítségül hívhatjuk, sőt, egyszerű fehér papírból is gyönyörű girlandokat és díszeket készíthetünk. Akármilyen kincseket is gyűjtünk a téli sétáink során, tartsuk tiszteletben a természetet, és kizárólag a növények károsítása nélkül szerezzük be az új dekorációinkat, valamint a gyerekek és a kisállatok biztonsága érdekében ne gyűjtsünk mérgező terméseket (veszélyes lehet például a tiszafa és a fagyöngy)!

Óvatosan a fényforrásokkal!

Az ünnep meghittségére gyakran a különböző hangulatvilágítások teszik fel a pontot, így a legtöbben el sem tudjuk képzelni a karácsonyt fényfüzérek és más fényforrások nélkül. A spórolás jegyében azonban ne feledjük, hogy bár a modern füzérek LED-izzókkal működnek, ha előszeretettel aggatjuk tele a lakást – és a kertet – különböző ünnepi fényforrásokkal, az könnyedén megdobhatja a villanyszámlánkat, főleg, ha régebbi típusú izzósorokat használunk. Ne feledjük, hogy a Kínából rendelt, olcsó fényfüzérek amellett, hogy kézbesítésük miatt igen nagy ökológiai lábnyommal rendelkeznek, veszélyesek is lehetnek, ezért a tűzesetek elkerülése miatt válasszunk bevizsgált, megbízható darabokat.

Vigyázzunk a gyertyákkal!

Adventi koszorú, gyertyaláng, illatos mécsesek… egy ünnep sem lehet teljes ezek nélkül! A nyilvánvaló tűzveszély mellett azonban még egy kevésbé ismert veszélyforrás is leselkedhet ránk, ha túlzásba visszük ezeknek a használatát. A legszélesebb körben elterjedt, paraffinból készült gyertyák ugyanis nagyban hozzájárulnak a beltéri légszennyezéshez, amelynek számos káros egészségügyi hatása lehet. Természetesen egy jól szellőző, nagyobb alapterületű szobában emiatt kevésbé kell aggódnunk, kisebb lakások, szobák és tartós gyertyahasználat, valamint asztma, allergia és más légúti megbetegedések esetén azonban érdemes megfontolni néhány alternatív megoldást. Szerencsére ma már számos környezetbarát gyertya kapható: választhatunk például szója- vagy méhviaszból készült, fakanóccal ellátott darabokat, amelyeknek lényegesen alacsonyabb a károsanyag-kibocsátásuk, de léteznek már teljesen lángmentes megoldások is, így semmiképp sem kell lemondanunk a kellemes, pislákoló fényekről.

Oszd meg másokkal