Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2021. április 13.

Ezek a lakásvásárlás költségei

Az ingatlanvásárlás életünk egyik legjelentősebb kiadása, így akár saját erőből, akár hitel igénybevételével finanszírozzuk, fontos, hogy tisztában legyünk a várható költségekkel. Jó tudni, hogy az ingatlan vételárán felül számos plusz kiadás felmerülhet – vegyük sorra az ingatlanvásárlás költségeit!

A lakásvásárlás ügyvédi díja

Egy ingatlan megvásárlásakor mindenképpen ajánlott ügyvédet fogadni , aki elkészíti az adásvételi szerződést, valamint egyes ügyekben eljár helyettünk. Hazánkban nem szabályozzák, hogy melyik fél feladata az ügyvéd megbízása, azonban jellemzően a vevő állja a költségeket. Lakásvásárlás esetén az ügyvédi díj lehet fix, vagy a vételár függvényében százalékos összeg is, amelynek mértéke általában 0,5 és 3% között mozog. A megbízási szerződés kiköthet egy minimális és egy maximális összeget is, előbbinek értelemszerűen alacsonyabb, utóbbinak pedig magasabb vételár esetén lehet jelentősége. Mielőtt megbíznánk egy ügyvédet, feltétlenül tisztázzuk, hogy a megbízási díj tartalmazza-e az ügyvéd által intézett eljárások (pl. a földhivatali ügyintézés) költségeit is, ezeken ugyanis újabb tízezrek múlhatnak.

Új otthon, új élet, új biztosítás: kössön lakásbiztosítást egyszerűen, sorban állás nélkül a Netrisk.hu-n!

Vagyonszerzési illeték

A vételár után az egyik legnagyobb kiadás a vagyonszerzési illeték megfizetése, jó hír azonban, hogy egyes esetekben jelentős kedvezményben részesülhetünk, sőt, akár mentesülhetünk is az illeték megfizetése alól. A vagyonszerzési illeték összege általában a vételár 4 százalékát teszi ki, ez alól azonban szerencsére jó néhány kivétel van. Amennyiben 3 éven belül veszünk új ingatlant, csak a két vételár közti különbözet után kell vagyonszerzési illetéket fizetnünk, tehát ha 2 éve 30, most pedig 32 millióért vettünk lakást, csak a 2 millió forint négy százalékát kell befizetnünk. Amennyiben az adásvétel egyenesági rokonok (szülő, nagyszülő), valamint házastársak között történt, szintén illetékmentesnek számít a vagyonszerzés. Építtetőtől vásárolt új építésű ingatlan esetén 15 millió forintig illetékmentes a tranzakció, 15 millió forint felett pedig arányosan fizetendő a vagyonszerzési illeték: tehát ha 25 millió forintért veszünk új építésű lakást, csak 10 millió forint után kell befizetnünk a 4%-os illetéket. Szintén 15 millió forintos vételár a határ a 35 éven aluliak esetén, ebben az esetben azonban sajnos az összérték számít, így amennyiben a vételár meghaladja a 15 milliót, sajnos nem részesülünk kedvezményben. 2021. januárja óta ugyancsak mentesülünk a vagyonszerzési illeték megfizetése alól, ha az ingatlant CSOK igénybevételével vásároltuk.

Hitellel kapcsolatos költségek

Ha új otthonunkat hitelből vásároljuk, szintén számolnunk kell néhány plusz kiadással. A hitelfelvételhez szükséges okiratok elkészítése mellett külön költsége van a hitelbírálatnak, a hitel folyósításának, valamint az értékbecslésnek. Mivel a hitelszerződést közjegyzői okiratba kell foglalni, a közjegyzői díjat is meg kell fizetnünk – jó hír, hogy ennek mértéke a támogatott lakáshitelek esetén 2021-től jelentősen alacsonyabb lett. A hitellel kapcsolatos díjakat jellemzően hitelösszeg alapján számolják, így ezeknek a mértéke változó lehet.

Ingatlanközvetítői díj és szakértői költségek

Bár a vevői oldalon ritkán merül fel ez a költség, előfordulhat, hogy potenciális vásárlóként mi adunk megbízást egy ingatlanközvetítőnek. Az esetek nagy részében az ingatlanközvetítőket az eladó bízza meg, a jutalék mértéke pedig a bruttó vételár 3-5 százalékát teheti ki – kizárólagos megbízás esetén ez alacsonyabb lehet. Ha az álomotthon keresését szeretnénk átadni egy szakembernek, nagyjából nekünk is ezekkel az összegekkel kell számolnunk. Ha megvan a kiszemelt ingatlan, számos kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, ha megbízunk egy statikust vagy műszaki ellenőrt az ingatlan állapotának felmérésével. Erre használt és új építésű ingatlan esetén is szükség lehet, ugyanis a falak, a szigetelés, valamint a közműhálózatok állapotát laikusként nem tudjuk pontosan megállapítani – ezen tehát ne spóroljunk!

Költözéssel kapcsolatos kiadások

Ha megtaláltuk a következő otthonunkat, lezárult az adásvétel, és készen állunk a költözésre is, néhány kiadásra még feltétlenül számítanunk kell. A költöztetők díja mellett gyakori kiadás a csomagolóanyagok költsége, illetve, ha az új lakásban szükségünk lesz bútorokra, függönyre, szőnyegre vagy dekorációra, ezekre is el kell különítenünk egy összeget. Gyakran előfordul, hogy a megvásárolt lakás apróbb felújításokra szorul, amelynek a költsége elenyészőnek tűnhet, azonban még egy tisztasági festés anyag- és munkadíja is jelentősen megdobhatja a kiadásainkat. Amennyiben valamilyen okból nem tudunk azonnal költözni, a jelenlegi otthonunkat pedig határidőre kell elhagynunk, elképzelhető, hogy néhány hónapra ki kell vennünk egy albérletet, amely szintén több százezer forintos plusz kiadást jelenthet. Adásvételt követően a mi felelősségünk, hogy új otthonunkat bebiztosítsuk a leggyakoribb káresetekre, így a szerződés aláírása után feltétlenül kössünk lakásbiztosítást! Fontos, hogy a megfelelő lakásbiztosítás kiválasztásakor ne kizárólag az ár alapján döntsünk : vegyük figyelembe az ingatlan adottságait, valamint a számunkra legfontosabb fedezeteket is! Jó tudni, hogy akár albérletből, akár saját tulajdonú ingatlanból költözünk, előző lakásbiztosítási szerződésünk érdekmúlással felmondható , így költözködés előtt ne felejtsünk el gondoskodni erről is.

Oszd meg másokkal