Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2021. január 26.

Fészekrakás segítséggel: ezekkel a támogatásokkal élhetünk 2021-ben

Idén is érdemes lesz új építésű otthont vásárolni, vagy korszerűsíteni a meglévő ingatlanunkat, főleg, ha a közeljövőben bővülni fog a család. Cikkünkben megnézzük az idei évtől érvényes otthonteremtési támogatások hátterét és feltételeit.

1. Otthonfelújítási hitel

A kormány új lakásfelújítási támogatásáról már írtunk, cikkünkből pedig az is kiderült , hogy a legfeljebb 3 millió forint összegű, anyag- és munkadíjra egyenlő arányban fordítható támogatás utófinanszírozású. Ez azt jelenti, hogy a maximális, 3 millió forintos támogatáshoz hatmillió forintot kellene önerőből előteremteni, amely sok családnak kihívást jelenthet. Ehhez nyújthat segítséget az otthonfelújítási hitel, amely kizárólag a lakásfelújítási támogatással vehető igénybe. A hitel összege értelemszerűen legfeljebb 6 millió forint lehet, amelyet maximum 10 éves futamidővel igényelhetünk, a kamat pedig a futamidő végéig 3 százalék marad. Fontos, hogy a hitel kizárólag az otthonfelújítási támogatásban meghatározott munkálatokra vehető igénybe, és a támogatás valamennyi feltételének meg kell felelnünk ahhoz, hogy a futamidő végéig részesüljünk a kamattámogatásban. Emiatt érdemes alaposan utánanézni annak, hogy valóban jogosultak vagyunk-e a támogatásra, és tudjuk-e időben teljesíteni a számlabenyújtási kötelezettséget.

Szépül a családi fészek? Értéknövekedés esetén új lakásbiztosításra lehet szüksége: kalkuláljon online, gyorsan és egyszerűen!

2. CSOK

A családi otthonteremtési kedvezmény, azaz a CSOK rendszere már sokaknak ismerős lehet, a támogatás azonban 2021-ben számos új elemmel bővült. Ha eddig nem is gondolkodtunk az igénybevételén, amennyiben családalapítás előtt állunk, most érdemes lehet felfrissíteni a tudásunkat, és megismerni a támogatás új részleteit. Fontos változás, hogy 2021-től a CSOK-támogatottak visszaigényelhetik a csökkentett, 5 százalékos lakásáfát, illetve mentesülnek a vagyonszerzési illeték megfizetése alól, amellyel jelentős összeget spórolhatnak meg. Szintén újdonság, hogy ezentúl a támogatás teljes összegét fordíthatjuk tetőtér beépítésére – ez a többgenerációs CSOK. A kedvezmény feltételei idén is változatlanok: a támogatás új és használt ingatlan vásárlására vagy meglévő ingatlan bővítésére fordítható, a kapott összeg pedig függ a meglévő és vállalt gyermekek számától, valamint a lakás alapterületétől. Akárcsak az otthonfelújítási támogatás, a CSOK is kiegészíthető hitellel.

3. Kedvezményes lakásáfa

2021. január 1-től várhatóan 2022 végéig újra kedvezményes, 5 százalékos áfával vásárolhatunk új építésű ingatlant, azonban néhány alapszabállyal nem árt tisztában lenni. A kedvezmény csak új építésű lakásra vehető igénybe, abban az esetben is, ha mi magunk építkezünk. Az 5%-os ÁFA csak 150 négyzetméternél kisebb alapterületű lakásra, valamint 300 négyzetméternél kisebb alapterületű családi házra vehető igénybe. A csökkentett áfa igénybevételéhez elvárás, hogy a számlát is az említett adómértékkel állítsák ki, méghozzá 2021. január 1-én, vagy azt követően.

Oszd meg másokkal