Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2021. január 19.

Lakásfelújítási támogatás: 5 fontos kérdés, mielőtt belevágnánk

A kormány új otthonfelújítási támogatása kiváló lehetőség lehet azoknak, akik mostanában terveznek lakásfelújítást, a különböző szabályok és információk útvesztőiben azonban könnyű elveszni. Cikkünkben összefoglaljuk az 5 leggyakoribb kérdést, ami a lakásfelújítási támogatás kapcsán felmerülhet, és természetesen meg is válaszoljuk ezeket!

Kik vehetik igénybe az otthonfelújítási támogatást?

Az új lakásfelújítási támogatás célja, hogy segítse a gyermeket nevelő családok otthonteremtését, így a támogatás folyósításának feltétele, hogy az igénylő legalább egy, vele azonos lakóhelyen élő gyermeket neveljen. A támogatás 25 év alatti gyermek, vagy 25 év feletti megváltozott munkaképességű gyermek esetén igényelhető, sőt, a várandósság 12. hetétől meg nem született gyermek esetén is beadhatjuk a kérelmet. A támogatást olyan magyar állampolgárok igényelhetik, akik igazolni tudják, hogy az igénylés beadását megelőző egy évben legfeljebb 30 napos megszakítással folyamatos TB-jogviszonnyal rendelkeztek (a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény 6. paragrafusának megfelelően). Röviden ez azt jelenti, hogy a támogatás igényléséhez legalább egy éve fennálló munkaviszony szükséges, amelybe beletartozik többek között a saját vállalkozás (pl. KATA) és az őstermelői tevékenység is. Szintén lényeges, hogy a támogatással érintett ingatlanban az igénylő (vagy igénylők), illetve a jogosultságnál figyelembe vett valamennyi kiskorú gyermek legalább egy éve rendelkezzen lakóhellyel – kivéve, ha a tulajdonjog bejegyzésére egy éven belül került sor. Az igénylő(k)nek és kiskorú gyermekeinek az ingatlanban együttesen legalább 50%-os mértékű tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük. Ez azt jelenti, hogy például önkormányzati lakásra, vagy olyan ingatlanra, amely az igénylő hozzátartozójának nevén van, sajnos nem igényelhető a támogatás.

Bővül az otthon? Tudja biztonságban lakásbiztosítással! Lakásbiztosítás ajánlatok és online biztosításkötés a Netrisk.hu-n

Mire lehet igénybe venni a lakásfelújítási támogatást?

A támogatás számos építési munkálatra igénybe vehető, például különböző közműszolgáltatások bevezetésére, vagy a meglévő hálózatok cseréjére, tetőcserére vagy -felújításra, kéménykorszerűsítésre, klímaberendezés beépítésére, nyílászárók cseréjére, vagy akár télikert kialakítására. Ha a lakás berendezését cserélnénk le, jó hír, hogy a támogatás beépíthető bútorra vagy konyhai gépre is fordítható, különálló műszaki cikkekre és bútorokra (pl. kanapé vagy mosógép) azonban nem. Fontos tudnivaló, hogy a támogatás 5 százalékos ÁFA-mértékkel kiállított számlával nem vehető igénybe. Nem számolható el továbbá olyan számla, amelyet az igénylő(k) közeli hozzátartozója állított ki, illetve amit a CSOK kapcsán már elszámoltak. Az építési munkálatok előtt ne feledkezzünk meg a vállalkozási szerződésről, ez ugyanis szintén feltétele a támogatás folyósításának.

Mennyi a felújítási támogatás összege?

Az állami támogatás összege a felújítási költségek 50 százalékát teheti ki, de legfeljebb 3 millió forintot. Nagyon fontos részlet, hogy a támogatás fele-fele arányban fordítható anyagköltségre és munkadíjra, így például ha kétmillió forint a felújítás vállalkozói költsége, és 300 ezer az anyagköltség, munkadíjként is csak 300 ezer forintot tudunk elszámolni, így a támogatás összege 600 ezer forint lesz. Ne feledjük, hogy az otthonfelújítási támogatás utólagosan igényelhető, így a lakásfelújítás teljes költségét saját erőből vagy hitel igénybevételével kell megelőlegeznünk.

Mi az igénylés menete?

A kérelmet a Kincstár által összeállított formanyomtatvány kitöltését követően elektronikusan, postai úton vagy kormányablakokban személyesen is benyújthatjuk. A kérelemhez mellékelni kell valamennyi, a rendeletben előírt dokumentumot, többek között a vállalkozási szerződések és a számlák másolatát, a jogosultságnál figyelembe vett gyermek(ek) lakcímkártyájának másolatát, a kitöltött számlaösszesítő formanyomtatványt, a TB-jogviszonnyal kapcsolatos nyilatkozatot, valamint az igénylő személyazonosító okmányának másolatát. Fontos, hogy a benyújtandó dokumentumok köre élethelyzettől és az építkezés jellegétől függően változhat, így minden esetben tájékozódjunk a Magyar Államkincstár weboldalán , mielőtt benyújtjuk a kérelmet. A kérelmeket a Kincstár a beérkezés sorrendjében, 30 napon belül bírálja el, amely során hiánypótlásra egy alkalommal kerülhet sor.

Mikortól meddig igényelhető az otthonfelújítási támogatás?

A támogatás az építési munkálatok befejezését, valamint a számlák kifizetését követő 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető. Több számla esetén az utolsó kifizetési időpontot kell figyelembe venni. A kérelem elbírálása során csak azokat a számlákat veszik figyelembe, amelyeket a rendelet hatálybalépését követően megkezdett felújítási munkálatok kapcsán állítottak és fizettek ki.

A tájékoztatás nem teljes körű, részletes információért tekintse meg az 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendeletet, vagy keresse fel a Magyar Államkincstár weboldalát.

Oszd meg másokkal