Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2023. január 10.

A házbővítés előnyei és 6 tipp az átalakításhoz

A házbővítésnek számos oka lehet: egy új csemete érkezésétől kezdve egy családi vállalkozás beindításán át, több generáció összeköltözéséig rengeteg dolog indokolhatja a döntést. Az átalakítási folyamatok komoly tervezést igényelnek, azonban kellő felkészültséggel és egy bombabiztos koncepcióval a tarsolyunkban sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat. Cikkünkben tippeket adunk, amelyek megkönnyítik az életünket az átalakítások idejére.

A házbővítés előnyei

Mondanunk sem kell, hogy a házbővítés számos előnnyel rendelkezik egy új ingatlan vásárlásával szemben: bár a bővítés is komoly anyagi ráfordítást igényel, kivitelezése sokkal kevesebbe kerül, mintha új ingatlant vásárolnánk. Továbbá például a tetőtér beépítésével elkerülhető az ideiglenes kiköltözés is, ami rengeteg stressztől kímél meg minket – ez egy újabb érv a bővítési folyamatok mellett. Ezenfelül a funkcionalitási előnyökről sem feledkezhetünk meg: a házbővítéssel felcseperedő gyermekeinknek külön életteret biztosíthatunk, vagy például egy családi vállalkozás beindítása miatt praktikusan szétválaszthatjuk a magánéletünket a munkavégzés helyétől.

Készítsünk részletes anyagi tervet!

A házbővítés egyik sarkalatos pontja, hogy előre kitaláljunk mindent: az első és legfontosabb tényező, hogy az anyagi lehetőségeink adottak legyenek az átalakításhoz. Itt nemcsak arról van szó, hogy pont akkora összeggel rendelkezzünk, amennyi elég lesz a folyamatok fedezésére, hanem jó, ha van tartalékunk is, mivel bármikor előfordulhat, hogy valami félresikerül, és plusz alapanyagokat kell beszereznünk. Sőt, ha úgy alakul, hogy a bővítés idejére mégis ki kell költöznünk a házból, és nem kapunk szállást barátoknál vagy családtagoknál, számolnunk kell ennek a költségével is. Természetesen azt is gondoljuk végig, hogy van-e olyan ember a családban vagy a barátok között, aki tud segíteni a munkálatokban, vagy mindenben szakemberre kell hagyatkoznunk. Végül célszerű utánajárni annak is, hogy van-e lehetőségünk megpályázni valamilyen felújítási támogatást .

Járjunk utána a hivatalos ügyintézés menetének!

Mielőtt házbővítésre adjuk a fejünket, tájékozódjunk a hivatalos ügyintézés menetéről. Nem okos dolog ezt a lépést kihagyni a tervezésből, mivel szerencsétlen esetben akár fel is jelenthet minket egy szomszéd, ha zavarja őt a munkálatokkal járó zaj, és bajba kerülhetünk, ha kiderül, hogy nincs meg a megfelelő engedélyünk. Ráadásul manapság szerencsére kevésbé bonyolult az eljárás, mint néhány évvel ezelőtt, tehát ezért sem érdemes kihagyni ezt a lépést. Érdeklődjünk a helyi önkormányzatnál, hogy bejelentés- vagy engedélyköteles-e az átalakítási folyamat, amit szeretnénk elvégeztetni – például a tetővel ellátott kocsibeálló kialakításához elegendő a bejelentés, és ugyanez igaz a 25 négyzetméternél kisebb előtető kialakítására is, ellenben garázs építéséhez, házbővítéshez és kazánház felhúzásához engedélyt kell kérnünk.

Válasszunk körültekintően szakembert!

Egy házbővítési folyamatot jellemzően nem kivitelezhetünk szakember alkalmazása nélkül, és az előzetes tervezésnek ebben a szakaszában is fontos, hogy ne kapkodjuk el a megfelelő mesterember kiválasztását. Alkalmazhatjuk a szájhagyomány útján terjedő ajánlás módszerét: ha ismerőseink körében van olyan, aki hozzánk hasonlóan átalakításokat végeztetett el, és elégedett volt valakinek a munkájával, csak el kell kérnünk tőle az illető elérhetőségét. Az interneten is kereshetünk szakembert, de ebben az esetben kezeljük fenntartásokkal azokat az információkat, amiket online találunk, nehogy átverés áldozatává váljunk! Továbbá tartsuk észben, hogy a szakembertől kérjünk referencialistát az első találkozás alkalmával, ennek egy profi számára természetesnek kell lennie. Ha pedig sikerült megtalálnunk az ideális szakembert, – akár ügyvéd segítségével – foglaljuk kivitelezési szerződésbe a feladatokat. Rögzítsük, hogy kinek milyen jogai és kötelezettségei vannak, történjen meg a tevékenység és a munkadíj meghatározása, essen szó a szerződési biztosítékokról, a garanciális és jótállási biztosíték összegének megszabásáról, illetve a határidőkről és teljesítési szakaszokról se feledkezzünk meg.

Egyeztessünk a szomszédokkal!

Hivatalosan nem kell a szomszédok jóváhagyását kérnünk a munkálatokhoz, azonban mindenki jobban jár, ha előre egyeztetünk velük is, hogy mikor tervezünk fúrással, kalapálással és zajongással járó tevékenységeket. Ehhez kapcsolódóan annak is járjunk utána, hogy milyen idősávban mekkora hangerővel dolgozhatunk, ugyanis az önkormányzatok általában rendeletbe foglalva részletesen nyilatkoznak erről.

Végezzünk el most minden átalakítást!

Biztosan van más olyan helyiség is a házban, ami felújításra szorul, vagy valamilyen okból nem vagyunk elégedettek vele. Ha már nekiállunk a bővítési folyamatoknak, érdemes most letudni minden olyan javítási munkálatot, amit halogattunk vagy nem volt lehetőségünk korábban elvégezni annak érdekében, hogy megteremthessük álomotthonunkat! Ezúttal igazán szabadjára engedhetjük a kreativitásunkat: festésnél próbáljunk ki új színeket, és kísérletezzünk a berendezéssel!

Kalkuláljuk újra lakásbiztosításunkat!

Házbővítés, felújítás vagy nagy értékű ingóság megvásárlása után célszerű felülvizsgálnunk a lakásbiztosítási szerződésünkben szereplő biztosítási összeget, mivel ingatlanunk értékét megnövelik az elvégzett munkálatok. A szerződésmódosítással vagy az évfordulós biztosítóváltással fedezet alá vonhatjuk az új lakrészt és a frissen beszerzett vagyontárgyakat, így kár esetén már az új biztosítási összeg alapján fizet a biztosító – tehát a biztosítási összeg emelésével elkerülhetjük, hogy otthonunk alulbiztosítottá váljon. Egy gyors kalkuláció után megtekinthetjük, hogy az új biztosítási összeggel milyen lehetőségeink vannak lakásbiztosításunkat illetően.

Oszd meg másokkal