Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2020. január 14.

Vissza a kormányhoz: mire kell odafigyelni, ha kihagyás után vezetünk?

Gyakran megesik, hogy bár rendelkezünk jogosítvánnyal, néhány évig nem ülünk a volán mögé. Sokan úgy tartják, hogy az autóvezetést nem lehet elfelejteni, azonban néhány alapszabályt érdemes fejben tartani, mielőtt újra beletaposunk a gázba. Mutatjuk, hogyan legyünk kihagyás után is magabiztos autóvezetők!

Érdemes felfrissíteni a tudásunkat

Gyerekvállalás, költözés, gépjármű öröklése: csak néhány a számos helyzet közül, amely miatt hosszas kihagyás után ismét a volán mögé kerülhetünk. Bár azt gondolhatnánk, hogy a tudásunk egy kis szünet alatt nem kopott meg, valójában érdemes felfrissíteni, hiszen hétköznapi rutin nélkül az őszi, téli időszak kifejezetten veszélyes lehet. Erre a legjobb módszer egy vezetéstechnikai tréning, hiszen itt nemcsak elméletben, de gyakorlatban is segítenek visszarázódni, a modern tanpályákon pedig többféle időjárási és forgalmi körülményt is szimulálni tudnak, így tényleges veszélyhelyzet nélkül szerezhetünk tapasztalatot. Bár ezeknek a tréningeknek az ára nem kifejezetten alacsony, ez az a költség, amin tényleg nem érdemes spórolni – keressük az időszakos akciókat vagy kuponos kedvezményeket, amelyekkel duplán jól járhatunk!

Ismerjük meg az autónkat!

Ha egy számunkra új autót kezdünk el vezetni, nagyon fontos, hogy szánjunk időt a jármű kiismerésére, különösen, ha hosszú kihagyás után kerülünk újra kormány mögé. Ha használt autót vásároltunk, vagy a saját, évek óta nem használt járművünket állítjuk vissza a forgalomba, nagyon fontos, hogy egy szakemberrel alaposan ellenőriztessük az állapotát. Egy autó nagyon bonyolult szerkezet, gyakran még a hozzáértők is nehezen ismerik fel a rejtett hibáit, ezért fontos az alapos ellenőrzés, főleg a motor, a fékek és a karosszéria állapotával kapcsolatban. Érdemes kezdetben kevésbé forgalmas utakon gyakorolni, amíg teljesen kiismerjük a jármű tulajdonságait, így valóban magabiztosan kerülünk vissza a forgalomba.

Ne feledkezzünk meg a kötelező biztosításról!

Ha rég vezettünk autót, szinte meg is feledkezünk a vezetéssel járó papírmunkáról, azonban fontos, hogy az üzembentartás kezdetétől rendelkezzünk kötelező biztosítással, akár vásárlásról, akár öröklésről van szó. Ma már nagyon egyszerűen is elintézhetjük a KGFB-t: a Netrisk.hu-n például online hasonlíthatjuk össze a biztosító partnerek ajánlatait, így percek alatt, sorban állás nélkül tájékozódhatunk, a kiválasztott biztosítást pedig néhány lépésben megköthetjük. Fontos, hogy a kötelező biztosítással már attól a naptól kezdve rendelkeznünk kell, ahogy a jármű a nevünkre kerül, még akkor is, ha csak néhány hét múlva kezdünk el forgalomban vezetni vele.

Élvezzük a vezetést!

Bár értelemszerűen némi feszültséggel járhat visszarázódni a vezetés világába, ne hagyjuk, hogy a stressz eluralkodjon rajtunk – ha kell, tegyünk néhány kört éjszaka, vezessünk le egy olyan távot, amit mindig is szerettünk volna, vagy lepjük meg magunkat egy autós kiegészítővel, amivel könnyebbé válhat a vezetés. A legtöbben néhány hét után már ugyanolyan magabiztosan vezetnek, mint a kihagyás előtt, így ne aggódjunk: nekünk is menni fog!

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek