Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. április 6.

Mire jó pontosan az alkuszi megbízás?

Ha kötelező biztosításunkat úgynevezett biztosítási alkusznál kötnénk, több biztosító ajánlata közül választhatjuk ki a számunkra legkedvezőbb megoldást. Ahhoz azonban, hogy az alkusz a szerződéskötés során képviselhessen minket, illetve az ügyekben eljárhasson helyettünk, alkuszi megbízást kell adnunk – cikkünkben mutatjuk a részleteket, és azt is eláruljuk, hogyan zajlik az alkuszi megbízás felmondása.

Ki az alkusz?

A biztosítási alkusz olyan biztosításközvetítő, aki az ügyféllel kötött szerződés alapján, az ügyfél megbízásából jár el, előkészíti a biztosítási szerződés megkötését, tevékenysége pedig a megbízás alapján kiterjedhet – az ügyfél képviseletében – a szerződés megkötésére, a megbízó ügyfél igényeinek érvényesítésében történő közreműködésre. Elvárás az alkusszal szemben, hogy felmérje az ügyfél igényeit és független szakértőként a piacon elérhető több biztosítási terméket is bemutasson, majd a szerződéskötés során eljárjon az ügyfél nevében. Számos előnye lehet annak, ha biztosítási alkusz segítségével kötjük meg biztosításainkat, azonban a legfontosabb egyértelműen az összehasonlíthatóság: azzal, hogy több különböző biztosító ajánlatát is megismerjük, sokkal tudatosabb döntést hozhatunk. Az alkuszi tevékenység ráadásul az ügyfél számára díjmentes, ha az alkusz a biztosítótól részesül közvetett díjazásban. Amennyiben egy ügyben nem saját magunk járunk el, általában meghatalmazást vagy megbízást kell adnunk az ügyben eljáró fél számára – nincs ez másképp az alkuszok esetében sem, akik csak érvényes alkuszi megbízással tudnak képviselni minket.

Mit jelent az alkuszi megbízás?

Az alkuszi megbízás megkötésével hozzájárulunk, hogy a biztosítási alkusz megkösse az általunk választott biztosítási szerződést, illetve a vállalt feltételeknek megfelelően akár az előzményszerződés felmondásával járó adminisztrációt is át tudja vállalni tőlünk. Ezzel jelentős ügyintézési terhet vesz le a vállunkról, hiszen nekünk már csak annyi a dolgunk, hogy időben befizetjük az aktuálisan esedékes díjakat. Az alkuszi megbízás alapján az alkusznak lehetősége van ügyintézés során tájékozódni a biztosítónál szerződésünk adatairól.

Hogyan adhatok alkuszi megbízást?

Az alkuszi megbízás lehet papír alapú, de a kényelmes, online megoldások elterjedésének és a jogszabályi lehetőségeknek hála napjainkban elektronikusan tett nyilatkozat formájában is megtehető. A Netrisk.hu-n pontosan ilyen egyszerű a dolgunk: ha például kötelező biztosítást vagy CASCO -t kötnénk, szerződéskötéskor a megbízás tartalmának és szövegének alapos megismerését követően csupán ki kell pipálnunk az alkuszi megbízásra vonatkozó jelölőnégyzetet és nyilatkozatot kell tennünk annak elfogadására. Az alkuszi megbízás lehet eseti jellegű, amikor az csak egy konkrét biztosítási szerződés megkötésére vonatkozik, de tartalma alapján érvényes lehet az akár visszavonásig is, ha abban állapodtak meg a felek.

Mire terjed ki az alkuszi megbízás?

Természetesen fontos az is, hogy tisztában legyünk a megbízás tartalmával, ugyanis számos ügyben számíthatunk a biztosítási alkusz segítségére. Érvényes alkuszi megbízással az alkusznak jogában áll megkötni és kezelni a rajta keresztül kötött valamennyi biztosítási szerződést, sőt, ha időben – a Netrisk.hu esetén ez legalább 33 napot jelent az évforduló előtt – megkötjük az új szerződésünket, még az előzményszerződésünk felmondásáról sem magunknak kell gondoskodnunk. A biztosítási szerződés megkötése és kezelése mellett alkusztól függően további ügyekben kérhetünk segítséget: a Netrisk.hu-n átfogó ügyintézéssel segítik a biztosítási ügyekkel kapcsolatos adminisztrációt. Amennyiben elakadnánk a kalkulációs vagy biztosításkötési folyamatban, bátran tárcsázhatjuk az ügyfélszolgálat számát, vagy segítséget kérhetünk online chaten. A Netrisk kényelmi szolgáltatásként – a biztosítók kimutatásai alapján – az esetleges díjhátraléktól is értesítést küld az ügyfeleknek, segítve a díjfizetés teljesítését.

A teljesség igénye nélkül még a következőkben kérhetjük a Netrisk.hu segítségét ügyfélként: bónuszátvitel, amennyiben a szerződést a Netrisk.hu-n kötöttük, CASCO kármentességi igazolás igénylése és továbbítása a biztosítónak, zöldkártya-, kötvény- és számlaigénylés, adatváltozás bejelentése a biztosítónak, hibás bónusz fokozattal kapcsolatos ügyintézés, szerződés felmondása (pl. érdekmúlás, haláleset esetén), kedvezményezetti nyilatkozatokkal kapcsolatos ügyintézés, egyedi igények továbbítása a biztosító felé (pl. esetleges kiegészítő biztosítások igénylése), valamint kedvezményeket igazoló dokumentumok továbbítása. Láthatjuk, hogy a lista igen hosszú, és mivel az alkuszi szolgáltatás az ügyfélnek egy fillérjébe sem kerül, rengeteg előnyhöz juthatunk, ha a Netrisk.hu-n kötünk biztosítást.

Miben nem tud segíteni egy alkusz?

Az alkuszi megbízás tartalma megbízásonként és alkuszonként is eltérő. Alapvetően kijelenthető, hogy nem tartozik az általános alkuszi közreműködés és vállalás közé például a kárbejelentésben és a kárügyintézésben való részvétel. Arról, hogy az adott alkusz tud-e majd segíteni egy kárügyben és milyen feltétellel, érdemes már az alkuszi megbízás megkötését megelőzően tájékozódni.

Egyértelműen nem az alkusz hatásköre a biztosítói jogvitákban, illetve a biztosító tevékenységével kapcsolatos panaszos ügyekben való közreműködés.

Hogyan zajlik az alkuszi megbízás felmondása?

Az alkuszi megbízásban foglaltak alapján van lehetősége az ügyfélnek az alkusszal kötött megbízás megszüntetésére. Fontos tudni, hogy a távértékesítés keretében kötött alkuszi megbízástól a fogyasztónak minősülő ügyfél 14 napon belül indoklás nélkül elállhat. Ettől eltérő esetben mindig az adott alkuszi megbízásban rögzített feltételek alapján lehet a megbízást megszüntetni. Ezek a szabályok alkuszonként, de akár megbízási szerződésenként is eltérőek lehetnek.

Figyelem! Az alkuszi megbízás tartalma más biztosításközvetítők esetén eltérhet, arról minden esetben az adott biztosításközvetítőnél tud érdeklődni. Feltétlenül tájékozódjon az alkuszi megbízás pontos tartalmáról nyilatkozattétel előtt!

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek