Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2020. október 2.

Így találhatja meg a legolcsóbb kötelező biztosítást

Érthető, ha egy szolgáltatás igénybevételekor szeretnénk a lehető legjobb döntést hozni, és kedvező áron minél több előnyhöz jutni. A kötelező biztosítás minden autós számára állandó kiadást jelent, így nem csoda, szeretnénk megtalálni a legolcsóbb ajánlatot. Nézzük, mire kell odafigyelni, hogy a lehető legjobb KGFB-t köthessük!

Miért nem egységesek a KGFB díjak?

Bár a kötelező biztosítások rendszerét számos törvény szabályozza, az egyes konstrukciók között mégis jelentős díjkülönbségek lehetnek. A biztosítók folyamatosan versengenek az új ügyfelekért, és egyre kedvezőbb éves díjakat kínálnak, az egyes ajánlatokat pedig rengeteg tényező befolyásolja, például az üzembentartó bonus-malus besorolása, az adott gépjármű kora, teljesítménye, típusa, sőt, még a díjfizetés gyakorisága is. A biztosítók emellett különböző kedvezményeket állapíthatnak meg, ha egyúttal kiegészítő biztosítást vagy cascót is kötünk, de járhat kedvezmény akkor is, ha a díjat banki átutalással rendezzük. Ugyanígy a biztosítók különböző díjszorzókat és pótdíjakat is megállapíthatnak a járművezetők száma, életkora, vagy a használat módja (pl. taxi) alapján, amelyek növelhetik a kötelező biztosítás díját.

Kötelező biztosítás ajánlatok és biztosításkötés a Netrisk.hu-n: kalkuláljon velünk!

A legolcsóbb kötelező biztosítás a legjobb kötelező biztosítás?

Csábító lehet a gondolat, hogy rögtön megkössük a legolcsóbb ajánlatot, azonban ennél döntsünk megfontoltabban. Kétségtelen, hogy a kötelező biztosítás kiválasztásakor fontos szempont az ár, azonban érdemes inkább azt figyelni, hogy az adott ajánlat mennyire felel meg az igényeinknek. A szerződés megkötése előtt tegyük fel magunkban a következő kérdéseket: Milyen gyakran szeretnék a díjfizetéssel foglalkozni? Általában milyen módon fizetem be a havi számláimat? Hányan fogjuk vezetni az autót? Mi az, ami egy szolgáltatás esetében kiemelten fontos nekem? Ha már számunkra is egyértelmű, hogy mely szempontok a legfontosabbak, sokkal könnyebb lesz döntést hozni.

Hogyan találhatjuk meg a számunkra ideális ajánlatot?

Ha közvetlenül a biztosítónál kötnénk meg a KGFB-t, érdemes több szolgáltatónál is érdeklődni, és a kapott ajánlatok alapján dönteni. Egy kötelező biztosítás kalkulátor segítségével megspórolhatjuk az utánajárással töltött időt: elég csak egyszer bevinnünk a jármű és az üzembentartó adatait, és rögtön összehasonlíthatunk több különböző ajánlatot is. A biztosítási évfordulóhoz közeledve feltétlenül érdemes elvégezni egy ilyen kalkulációt, hiszen előfordulhat, hogy a jelenleginél sokkal kedvezőbb ajánlatba botlunk, a vonatkozó szabályok alapján pedig jogunkban áll évente egyszer szolgáltatót váltani – ezt a lehetőséget sokszor érdemes kihasználni. Kalkuláció során nagyon fontos, hogy pontosan adjuk meg a kért adatokat, hiszen a kötelező biztosítás díját olyan tényezők is befolyásolhatják, amelyeket mi jelentéktelennek gondolhatunk!

Amire első körben nem gondolunk…

Ha rábukkantunk egy előnyös ajánlatra, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az adott biztosítónál mennyire gördülékeny az ügyintézés. Szerencsére a kötelező biztosítással kapcsolatos kárbejelentés az egész országban egységes, azonban a kárrendezés, valamint az ezzel kapcsolatos adminisztráció már a biztosító és az ügyfél feladata. Jó hír, hogy a szerződéskötéssel és az esetleges biztosítóváltással kapcsolatos adminisztráció terhét egy megbízható alkuszcég leveszi az ügyfél válláról, így amennyiben ilyen szolgáltatást veszünk igénybe, csak kár esetén kell közvetlenül a biztosítóval kommunikálnunk. A Netrisk.hu-n amellett, hogy a jelenleg elérhető valamennyi kötelező biztosítás ajánlatot összehasonlíthatja, ügyfélszolgálatunk és call centerünk azonnal segít, ha valahol elakadna, vagy kérdése lenne.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek