egy férfi laptopon és tableten dolgozik iratok között

2020. október 7.

Van-e kötelező biztosításom? Így működik a kötelező biztosítás lekérdezése

Van, hogy pont a legegyszerűbb dolgok nem jutnak eszünkbe: vajon van-e kötelező biztosításom? Ha igen, hol van kötelező biztosításom? Mivel nagyon fontos, hogy a KGFB meglétét egy esetleges közúti ellenőrzés során igazolni tudjuk, ha nem vagyunk biztosak a válaszban, ideje utánanézni a lehetőségeinknek.

Miért fontos, hogy legyen érvényes kötelező biztosításunk?

Ahogy a nevéből is kiderül, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás minden forgalomban részt vevő járműre kötelező – ha feledékenységből vagy szándékosan nem kötünk KGFB-t, és balesetet okozunk, nekünk kell rendeznünk az okozott károkat, ráadásul a biztosítás hiánya miatt további pénzbírságra számíthatunk. A kötelező biztosítás gondoskodik arról, hogy károkozás esetén a vétlen fél kárát rendezze a biztosító, így minden autósnak közös érdeke, hogy valamennyi forgalomban közlekedő jármű rendelkezzen biztosítással.

Kalkuláljon velünk! Kötelező biztosítás ajánlatok összehasonlítása és biztosításkötés egyszerűen, online a Netrisk.hu-n

Hogyan zajlik a KGFB lekérdezése?

Bár a biztosítók az évforduló előtt emlékeztetik az ügyfelet az aktuális díjakról, megesik, hogy valamilyen okból nem vagyunk biztosak abban, hogy van-e érvényes kötelező biztosításunk. Első körben kezdjünk kutakodni: nézzük meg az eltett leveleinket, fussuk át az e-mailjeinket, és ellenőrizzük az autónk iratait. Egy közúti ellenőrzés során kötvénnyel kell igazolnunk, hogy befizettük az aktuális KGFB-díjat, így nagyon fontos, hogy az ezt igazoló dokumentum mindig kéznél legyen. Ha sehol sem találtunk erre utaló levelet vagy papírt, meglévő szerződésünk felől érdeklődhetünk alkuszcégeknél vagy biztosítóknál, illetve felkereshetjük a MABISZ ügyfélszolgálatát, akik segíthetnek felkutatni az esetleges szerződésünket. Az is támpontként szolgálhat, ha csak annyit tudunk felidézni, hogy mindig egy bizonyos alkuszcégnél – például a Netrisk.hu-n – kötöttünk KGFB-t, hiszen az ügyfélszolgálat ebben az esetben valamennyi előző szerződésünkkel kapcsolatban örömmel nyújt tájékoztatást – már csak ezért is megéri hűséges ügyfélnek lenni.

Ha kiderül, hogy nincs érvényes KGFB-nk…

Ha bebizonyosodik, hogy jelenleg nem rendelkezünk érvényes kötelező biztosítással, haladéktalanul pótoljuk be a hiányosságunkat! Feledékeny típusok számára nagy segítség lehet egy online alkuszi szolgáltatás igénybevétele, ebben az esetben ugyanis az ügyfélszolgálat rendszeresen emlékeztet minket a díjfizetésre és az évforduló esedékességére. Bár sürgős a döntés, érdemes megfontoltan választani: a különböző KGFB-díjak között jelentős eltérések is lehetnek, így szerződéskötés előtt hasonlítsunk össze több ajánlatot is, és válasszuk ki a számunkra kedvező konstrukciót.

Mire számíthatunk, ha hosszas kihagyás után kötelező biztosítást kötünk?

Szerződéskötéskor a biztosítók kötelesek ellenőrizni, hogy a szerződő eleget tett-e korábbi díjfizetési kötelezettségének, így ha egy darabig biztosítás nélkül közlekedtünk, számítanunk kell rá, hogy kiderül a „turpisság”. Ebben az esetben azokra a napokra, amikor nem rendelkeztünk kötelező biztosítással, a biztosító fedezetlenségi díjat számol fel – ennek ellenére semmiképp se döntsünk úgy, hogy inkább nem kötünk biztosítást, ugyanis a megfizetendő díj mértéke minden egyes nappal nő, igazoltatás és baleset esetén pedig mindenképpen ki fog derülni, hogy van-e érvényes biztosításunk. Döntsünk felelősen, és közlekedjünk érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással!

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek