szürke autó piros masnival gépjármű ajándékozáskor

2022. január 28.

Gépjármű ajándékozási szerződés: ezekre kell figyelnünk

Az autó ajándékozás sokak számára ismerős fogalom lehet, azonban akár hozzátartozók, akár ismerősök között történik, fontos, hogy időben gondoljunk az üggyel kapcsolatos adminisztrációra. Ennek első lépése a gépjármű ajándékozási szerződés elkészítése és aláírása, ugyanis ez feltétele az átírási folyamat megkezdésének. Nézzük a gépjármű ajándékozás részleteit!

Mikor szükséges a gépjármű ajándékozási szerződés elkészítése?

Gyakran hallhatjuk, hogy – akár családon belül, akár munkáltató és munkavállaló vagy közeli ismerősök között – „átiratjuk az autót” a másik nevére. Valójában, ha nem hagyományos értelemben vett adásvétel történik, azaz a gépjárműért nem kérünk pénzt, ajándékozásról beszélünk, amelyet megfelelő módon dokumentálnunk kell. Ha ezt elmulasztjuk, kellemetlen meglepetés érhet minket, hiszen a gépjármű átírásakor a megfelelő okirattal bizonyítanunk kell a tulajdonjog változását – adásvétel esetén ez az adásvételi szerződést, ajándékozás esetén pedig értelemszerűen az ajándékozási szerződést jelenti.

Mit tartalmaz az autó ajándékozási szerződés?

A gépjármű ajándékozási szerződés tartalma nem tér el lényegesen az adásvételi szerződéstől, ebben az esetben azonban a vevő és az eladó helyett ajándékozót és ajándékozottat kell feltüntetnünk. A szerződésben szerepelnie kell a jármű pontos típusának, állapotának, a kilométeróra állásának, az ajándékozás hatályba lépésének, illetve az átírásra vonatkozó határidőknek. Természetesen meg kell adnunk az ajándékozó, valamint az ajándékozott nevét és adatait is, így a szerződés kitöltésekor legyenek kéznél az okmányaink. Az ajándékozási szerződést is teljes bizonyító erejű magánokiratként kell elkészíteni, tehát két tanú szükséges a hitelesítéséhez.

Mi az autó ajándékozás menete a szerződés aláírása után?

A gépjármű ajándékozási szerződés elkészítésével és aláírásával ki is pipálhatjuk az első lépést – ezt követően a legfontosabb, hogy az ajándékozott a szerződés hatályba lépésének napjával megkösse az autó új kötelező biztosítását – a Netrisk.hu KGFB kalkulátorában ehhez a „ kötelező biztosítás KÖTÉS ” opciót kell választanunk. Ezzel egy időben az ajándékozó érdekmúlás jogcímen felmondhatja a saját szerződését, a már befizetett díjat pedig időarányosan visszakapja. A tulajdonosváltozást az ajándékozottnak 15, az ajándékozónak 8 napon belül be kell jelentenie egy okmányirodában, amellyel egy időben sor kerülhet a gépjármű átírására is. Előtte azonban még egy dologról gondoskodnunk kell, ez pedig az illeték befizetése.

Az autó ajándékozás illetékköteles lehet

Amennyiben nagyobb vagyonhoz jutunk – ilyen például a gépjármű is –, általában illetéket kell fizetnünk, amely alól természetesen nem kivétel az ajándékozás sem. Az ingóságok ajándékozási illetéke jellemzően az ingóság értékének 18%-a, a gépjármű ajándékozása azonban kivétel ez alól: ebben az esetben a visszterhes vagyonátruházási illeték, más néven vagyonszerzési illeték szokásos összegének kétszeresét kell megfizetnünk. A vagyonszerzési illeték összegét számos tényező befolyásolja, például a jármű kora és teljesítménye – szerencsére egy kalkulátor segítségével ezt könnyedén kiszámolhatjuk, ajándékozás esetén azonban az illeték összegét meg kell szoroznunk kettővel. Jó tudni, hogy egyenesági rokonok és házastársak esetén nem kell vagyonszerzési illetéket fizetnünk, az eredetiségvizsgálat elvégzésétől pedig közeli hozzátartozók esetén tekintenek el. Nagyon fontos, hogy az egyenesági rokonságot vagy házasságot minden esetben bizonyítanunk kell az anyakönyvi kivonatok bemutatásával.

Milyen költségek merülhetnek még fel?

Ha rendeztük az illeték kérdését, ezen kívül már csak néhány befizetnivalóval kell számolnunk: amennyiben az átírás nem közeli hozzátartozók között történik, végeztetnünk kell egy eredetiségvizsgálatot, az erről szóló igazolást pedig be kell mutatnunk az okmányirodában. Az autó átírásakor az új törzskönyv és a forgalmi engedély kiállítása illetékköteles, ezekért 6-6000 forintot kell fizetnünk. Ezt az összeget jellemzően azonnal, helyben is rendezhetjük bankkártyával vagy készpénzzel, így ezzel le is zárulhat az ajándékozás adminisztrációja, és a sajátunkként használhatjuk a járművet.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek