Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2021. október 11.

Segítség, elfelejtettem befizetni a kötelező biztosítást!

Igen kellemetlen azzal szembesülni, hogy megfeledkeztünk egy fontos határidőről, és elfelejtettük befizetni a kötelező biztosítást. Egy elfelejtett kötelező számos bosszúságot okozhat, így fontos, hogy mielőbb pótoljuk a hiányosságot. De vajon milyen következményei lehetnek pontosan a feledékenységünknek? Cikkünkben ennek jártunk utána!

Mi az első lépés, ha elfelejtettük befizetni a kötelező biztosítást?

Miután észrevettük, hogy megfeledkeztünk a biztosításunkról, a legfontosabb, hogy kiszámoljuk, pontosan hány nap telt el a díjfizetés esedékessége óta. A biztosítók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás esetén 60 nap türelmi időt biztosítanak az ügyfélnek, ha azonban eddig a határidőig nem érkezik be a biztosítási díj, a szerződésünk automatikusan megszűnik. Ez azt jelenti, hogy ha az autót a türelmi idő lejárta után is vezettük, szabálysértést követtünk el, hiszen érvényes KGFB nélkül nem vehetünk részt közúti forgalomban. Természetesen a következő lépés mindenképpen az legyen, hogy felvesszük a kapcsolatot a biztosítónkkal, és azonnal újrakötjük a szerződésünket – ezt díjnemfizetés esetén csak annál a biztosítónál tehetjük meg, ahol az előzményszerződésünk megszűnt.

Ki a hibás, ha nem érkezett felszólítás?

Ha valamilyen okból nem érkezett csekk, díjbekérő vagy fizetési emlékeztető a biztosítótól, felmerülhet a kérdés, hogy vajon ebben az esetben is a mi felelősségünk-e az elfelejtett kötelező. Sajnos KGFB esetén a szerződőnek kell gondoskodnia a befizetésről, így akkor is a mi felelősségünk a díj beérkezése, ha nem érkezett meg a szükséges csekk vagy díjbekérő. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy ha így jártunk, feltétlenül vegyük fel a kapcsolatot a biztosítóval, és egyeztessük a kapcsolattartási adatainkat (telefonszám, e-mail cím, lakcím, tartózkodási hely), ugyanis könnyedén kiderülhet, hogy egy elgépelés miatt nem értek célba az értesítők. A probléma hátterében persze gyakran olyan, banális okok is állhatnak, mint egy rossz helyre bedobott csekk, amely viszont sajnos bárkivel előfordulhat – emiatt is fontos, hogy feljegyezzük a díjfizetés esedékességét, és ha gyanús, hogy még nem kaptuk meg a szükséges dokumentumokat, időben cselekedjünk.

Milyen díjak merülhetnek fel az elfelejtett kötelezővel kapcsolatban?

Általánosságban igaz, hogy minél több idő telt el a 60 napos határidő lejárta óta, annál mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk ahhoz, hogy rendezzük a felmerülő díjakat. Magától értetődően be kell fizetnünk az újonnan megkötött kötelező biztosítás díját, emellett visszamenőlegesen is rendeznünk kell a kieső időszakra vonatkozó biztosítási díjat. Amennyiben egy közúti ellenőrzés során kiderül, hogy érvényes KGFB nélkül vezettünk, a szabálysértési bírsággal is számolnunk kell, valamint a fedezetlen napokra úgynevezett fedezetlenségi díjat kell fizetnünk, amelynek mértéke napról napra nő.

Mit tehetünk, hogy legközelebb ne járjunk így?

Még ha feledékeny típusok is vagyunk, számos praktikát bevethetünk, hogy legközelebb ne járjunk pórul. Biztosításkötéskor ellenőrizzük, hogy valóban helyes kapcsolattartási adatokat adtunk-e meg, és használjunk megbízható, korszerű e-mail szolgáltatót! Ha gyanús, hogy nem kapunk e-maileket a biztosítótól, ellenőrizzük a spam (levélszemét), valamint a promóció mappákat is, és jelöljük meg, hogy a biztosítónktól kapott leveleket ne ezekbe a mappákba sorolja a levelező. Ha megkötöttük a biztosítást, azonnal jegyezzük fel a díjfizetés esedékességét a naptárba, a telefonunkba, vagy bárhova, ami rendszeresen szem előtt van, és ha lehet, állítsunk be értesítést! Szintén nagy segítség lehet, ha egy online alkuszcégen keresztül kötjük a biztosítást: hacsak nem kérjük az ellenkezőjét, a Netrisk.hu-n megkötött kötelező biztosítások esetén rendszeresen értesítést kapunk az évforduló esedékességéről, a biztosítóváltás lehetőségéről, valamint arról is, ha díjhátralékunk keletkezett. Mindenki közös érdeke, hogy időben gondoskodjunk a biztosítási díj befizetéséről, így ha szeretnénk elkerülni a bonyolult adminisztrációt és a többletköltségeket, éljünk ezekkel a kényelmi lehetőségekkel!

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek