Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2020. július 7.

Így lehet jó vége a használtautó-vásárlásnak

A használtautók piaca néha egy olyan útvesztő, amelyből nem könnyű győztesként kikerülni. Nem egyszer hallunk olyan jármű-manipulációkról, melyeket még a márkaszervizben sem szúrnak ki, így ha a pénztárcánk nem engedi meg, hogy új autót vásároljunk, érdemes körültekintően választani. Szerencsére ma már rengeteg eszköz van a tarsolyunkban, ami segíti a tudatos döntést.

Miről árulkodik a hirdetés?

Használtautó-vásárláskor alapvetően három esetbe futhatunk bele: az első, ideális helyzet, amikor a tulajdonos tisztában van az autó állapotával, és egyértelműen jelzi is azt a hirdetésben. A második, amikor a tulajdonos bár tud hibákról, igyekszik azokat leplezni, és végül van az a szerencsétlen eset, amikor maga a tulajdonos sincs tisztában az autó állapotával. A hirdetés szövegéből már sok mindent leszűrhetünk: jó jel, ha az eladó feltünteti a rendszámot és az alvázszámot is, és persze árulkodó, ha igényes, jó minőségű és részletes fotók készülnek a hirdetéshez.

Ellenőrizzük az autó előéletét!

Ha hirdetés alapján meggyőzött minket egy jármű, mindenek előtt ellenőrizzük a jármű előéletét. Ezt ügyfélkapus regisztrációval egyszerűen megtehetjük, sőt, számos fizetős szolgáltatás is rendelkezésre áll - azonban érdemes ebből is megbízhatót választani. A jármű kártörténete arról is árulkodik, hogy vajon a hirdetésben megjelölt állapot mennyire helytálló, így ezzel is ellenőrizhetjük, hogy mennyire korrekt eladóval van dolgunk. Ezt a lépést tehát semmiképp ne spóroljuk meg, azonban ne is támaszkodjunk kizárólag erre – a lekérdezésben szereplő adatok régebbi autóknál hiányosak lehetnek.

Vizsgáltassuk át a járművet!

Elképzelhető, hogy az eladó az adásvételt megelőzően átvizsgáltatta az autót – ez egy nagyon korrekt lépés, azonban vannak hibák, amiket még egy márkaszerviz sem tud kiszúrni, így ha szeretnénk, hogy az autónk még jó pár évig üzembiztos legyen, érdemes nekünk is kikérni egy szakértő véleményét. Számos szakember kifejezetten az eladás előtti használtautó-vizsgálatra szakosodott, ráadásul az sem akadály, ha egy autókereskedés nem engedi, hogy a vizsgálat erejéig elvigyük a járművet, hiszen a legtöbb esetben helyszíni vizsgálatra is van lehetőség.

Miből áll egy vásárlást megelőző vizsgálat?

Ha korrekt szakemberrel van dolgunk, egy ilyen vizsgálat során rengeteget megtudhatunk a jármű állapotáról. A műszeres festékréteg-méréssel fény derül az esetleges ütközésekre és törésekre, a diagnosztikai vizsgálattal kiderülnek a vezérlők hibakódjai, a próbakör során pedig működés közben ellenőrzik az autó állapotát. Egy alapos vizsgálattal nemcsak a jármű valódi állapotával szembesülhetünk, de azzal is, hogy valójában mennyit ér az autó, és eladás után még várhatóan mennyit kell javításra költenünk. Egy átlagos vizsgálat ára 15-25 ezer forint körül mozog, ami töredéke annak a szervizköltségnek, amit egy rejtett hibás autóra rá kell költenünk, így mindenképpen érdemes igénybe venni ezt a lehetőséget.

Ne írjunk alá bármit!

Az adásvétel legfontosabb mozzanata a szerződés aláírása, így akár kereskedésből, akár magánszemélytől vásárolunk, fontos, hogy részletes és pontos dokumentum készüljön. A szerződésben tüntessük fel az adásvétel pontos időpontját, és tételesen soroljuk fel, hogy milyen állapotban vesszük át az autót. Kereskedés esetén ellenőrizzük, hogy az eladó pontosan milyen feltételeket vállal a jótállásra, rejtett meghibásodás esetén hol és milyen feltételekkel javíttatja az autót. Ha nem értjük maradéktalanul a szerződés tartalmát, legyen szó bármilyen apró részletről, bátran kérjünk segítséget – egy gyors telefon csak pár perc, viszont rengeteg kellemetlenségtől kímélhet meg minket.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek