Utasbiztosítás

Minden, amit az utasbiztosításról tudni kell...

Egy jó utasbiztosítás nem garantál ugyan álom utat, de megakadályozhatja, hogy utazása rémálommá váljék. Ha lebetegszik, balesetet szenved vagy poggyászát éri kár, biztosítója a világ bármely pontján 24 órás segítségnyújtási szolgálattal áll rendelkezésére. Kérdések és válaszok>>
Minden biztosítónál igaz, hogy az utasbiztosítást az utazás megkezdése előtt lehet megkötni. Nem köthet utasbiztosítást külföldi tartózkodására az, aki azért utazik másik országba, mert életvitelszerűen ott él, ott vállal munkát.
Lap tetejére
Vissza az INFO-ba
Minden biztosító utasbiztosítási terméke tartalmaz 24 órás asszisztencia szolgáltatást, élet-, baleset- és betegségbiztosítási szolgáltatást, továbbá több módozat esetében felelősség-, jogvédelem- és poggyászbiztosítást. Az asszisztencia szolgáltatás keretében telefonon kaphatunk eligazítást arról, hogy ha lebetegedtünk vagy balesetet szenvedtünk, hol és milyen egészségügyi ellátást vehetünk igénybe a biztosító költségén, és milyen finanszírozási konstrukcióval kell számolnunk. Az élet-, baleset- és betegségbiztosítás alatt általában a biztosítók további asszisztencia szolgáltatásokat kínálnak: például értesítik a hozzátartozókat a balesetről, megszervezik a kiutazásukat, a sérülttel kint rekedt gyermeket hazautaztatják, vagy térítik az idő előtti hazautazással járó költségeket. Ide tartozik a beteg (esetleg holttest) hazaszállítása miatt felmerült költségek kifizetése is. A biztosító kártérítést fizet baleseti rokkantság és csonttörés esetén is. A poggyászbiztosítás tartalmazza a poggyászban eset károk megtérítését, a poggyász-lopás esetén a költségek limitált megtérítését, esetleg a poggyászkésésből adódó költségtérítést. Komplexebb, drágább termékek esetében olyan extra szolgáltatásokat is nyújtanak a biztosítók, mint például jogvédelem, ügyvédi költségek térítése, óvadékelőleg, stb.
Lap tetejére
Vissza az INFO-ba
A biztosítások általános kizárásai az utasbiztosítások esetben is érvényesülnek, kizáró ok tehát: a nukleáris sugárzás, polgárháború, háború, jogellenes vagy súlyosan gondatlan magatartás, ittas állapot, kábítószer hatása, öngyilkosság. A betegségbiztosításoknál természetesen nem biztosított az utazás előtt már meglevő betegség külföldi kezelése, illetve a terhességgel kapcsolatos események. Poggyászbiztosításnál a biztosítók kizárják a kockázatból a nemesfémeket, gyűjteményeket, szőrméket, készpénzt, sporteszközöket, ideértve a kerékpárt is. A magas egyedi értéket képviselő tárgyakat – például fényképezőgépet, videokamerát − szintén nem fogadják kockázatba a biztosítók.
Lap tetejére
Vissza az INFO-ba
Fontos, hogy olyan biztosítást válasszon, ami utazási céljainknak megfelel. Ha síelni vagy snowbordozni indul, akkor olyan utasbiztosítást kössön, ami téli sportokkal kapcsolatos fedezeteket is tartalmaz. A legtöbb téli sportra fejlesztett utasbiztosítás megvásárlásával a téli sporthoz szükséges sportfelszereléseit is biztosíthatja.
Az extrém sport szerelmeseinek ügyelnie kell arra, hogy a választott utasbiztosítás valóban tartalmazzon ilyen fedezetet, vagy az alap utasbiztosítás mellé erre vonatkozó kiegészítő fedezetet vásároljon, ugyanis több utasbiztosítási termékben alapesetben kizárásra kerülnek az extrém sportok végzése alatt elszenvedett balesetek. A hobbi szintű búvárkodás általában 40 m mélységig fedezett utasbiztosításon belül. Amennyiben ennél mélyebbre merül, kifejezetten ilyen célra fejlesztett utasbiztosítást érdemes vásárolnia. Ugyan csak szempont lehet búvárkodás esetén, hogy az utasbiztosítás hiperbár kamrás kezelés esetére is fedezetet nyújtson, illetve a búvárfelszerelést ért esetleges károk esetére. Ha autóval vagy motorral vág neki az utazásnak, érdemes olyan terméket választania, ami segítséget nyújt a jármű esetleges meghibásodása esetére is. Amennyiben nem rendelkezik járművére gépjármű asszisztencia biztosítással, érdemes olyan utasbiztosítási terméket választani, ami ezt a szolgáltatást is tartalmazza. A motorosoknak érdemes kifejezetten a részükre fejlesztett motoros utasbiztosítást kötni, ami a tipikus asszisztencia szolgáltatáson túl – többek között – a motoros védőruházatok sérülése esetére is anyagi segítséget nyújthat. Repülős utazás esetén az ezzel kapcsolatos problémákra és nehézségekre kell felkészülni, ami jelentheti többek között a járatkésésekből, csatlakozási problémákból, poggyász elvesztéséből és késésből adódó anyagi veszteségeket. Poggyásszal kapcsolatos problémák esetén nagy segítséget jelenthet egy magyar nyelvű segélyvonal, ahol praktikus segítséget is kaphat a váratlan helyzet megoldására. Utazás előtt mindig gondolja végig azt is, milyen színvonalú ellátást vár el, milyen vagyoni értékeket visz magával, és ezeket is vegye figyelembe választása során.
Lap tetejére
Vissza az INFO-ba
Útlevélen vagy személyi igazolványon kívül mindig legyen Önnél utasbiztosítási kötvénye, ami nem csak a biztosítás meglétét igazolja, de tartalmazza az asszisztencia vonal telefonszámát is, amit probléma esetén Önnek hívnia kell.
Lap tetejére
Vissza az INFO-ba
Amennyiben Ön az internet által nyújtott gyorsaságot és kényelmet választja, és online köti meg utasbiztosítását, vállalja azt is, hogy az Öntől elvárható módon tájékozódik. Bármennyire is törekszünk arra, hogy utasbiztosítási kalkulátorunkban minden lényegesebb szempontot feltüntessünk és összehasonlítsunk, Önnek adódhat olyan speciális kérdése, amire csak a biztosítási feltételeiben találhat választ. Mindenképp szánjon időt a feltételek megismerésére, vagy speciális, illetve kevésbé speciális, ám Ön számára lényeges szemponttal kapcsolatos kérdésével keresse meg telefonos vagy online ügyfélszolgálatunkat, ahol munkatársaink készséggel segítségére lesznek.
Lap tetejére
Vissza az INFO-ba
… a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapját, ahol hasznos információkat talál utasbiztosítással kapcsolatban.
Lap tetejére
Vissza az INFO-ba
Gyorslinkek
Terméktájékoztatók:
Segíthetünk?
+36 1 413 3480
Hívható:
Hétfő 8:00 - 20:00
Kedd - Szerda 8:00 - 17:00
Csütörtök - Péntek 8:00 - 16:00