Hamarosan véget ér a márciusi lakásbiztosítási kampány. Ne hagyja elúszni a jó ajánlatokat!

4

Nap

7

Óra

43

Perc

2

Másodperc

Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2021. augusztus 18.

Melyik szállástípust válasszuk? Segítünk dönteni!

Az utazásaink megtervezésének egy sarkalatos pontja, hogy milyen szálláson töltsük a vakációt. A lehetőségek tárháza folyamatosan bővül, így ma már szinte a világ bármely pontján válogathatunk az egyes szállástípusok között. Cikkünkben sorra vesszük, hogy milyen szállások léteznek, és összefoglaljuk ezeknek a fő jellemzőit is, így könnyebb lesz a döntés.

Hotel vagy szálloda

Bár egyre inkább hódítanak az alternatív szálláshelyek, sokaknak a mai napig csak egy szálloda jöhet szóba, ha utazni készülnek. Külföldön és hazánkban is szigorúan szabályozzák, hogy egy szálláshely milyen esetekben nevezheti magát hotelnek, és emellett is számos besorolás (pl. wellness-szálloda, boutique hotel, csillagok száma) segíti a szállásfoglalókat a döntésben. A szállodák előnye, hogy itt tényleg a pihenésre összpontosíthatunk: nincs gondunk a reggelire, a takarításra, saját, privát szobánk és fürdőszobánk van. Ugyanez persze egyeseknek hátrány is lehet: ha utazás közben szeretünk minél jobban belekerülni az adott város vérkeringésébe, lehet, hogy nem a hotel a legmegfelelőbb szállás nekünk.

Megtalálta az ideális szállást? Az utasbiztosításról se feledkezzen meg! Kalkuláció és biztosításkötés egyszerűen, online

Panzió

A panzió a hotelnél általában olcsóbb, alacsonyabb szobaszámmal működő szálláshely, ahol kötelező a reggeli biztosítása. Egy panzió ugyanúgy privát szobát biztosít, mint egy szálloda, azonban a szoba jellemzően egyszerűbb és szerényebb, mintha hotelben szállnánk meg, a hangulat viszont egyértelműen családiasabb – a panziók gyakran eleve családi vállalkozásként működnek. Ha kényelmes szállásra vágyunk, de nem ragaszkodunk a hotelek hangulatához és extra szolgáltatásaihoz (pl. wellness), ideális lehet számunkra egy panzió.

Apartman

Az apartman egy érdekes műfaj, hiszen ugyanúgy találhatunk apartmant luxusszállodában és egyszerűbb, vidéki szállásokon is. Ez a szállástípus lényegében egy külön lakrész, ahol a saját fürdőszoba mellett konyhát is találunk, így, ha utazáskor szeretnénk saját magunk gondoskodni az étkezésről, nekünk való választás egy apartman. Szintén jó ötlet lehet itt megszállni, ha a többi utazótól szeparáltabban pihennénk , de közben kiélveznénk a szervezett szállás és a recepció előnyeit. Ha viszont szabadabb utazók vagyunk, és nem ragaszkodunk a fentiekhez, egy magánlakás olcsóbb alternatíva lehet számunkra.

Airbnb

Ha az utazásunk alatt nem csak egy „turistaverziót” szeretnénk megismerni az úti célunkból, vagy épp egy nagyon extrém szálláshelyre vágyunk, érdemes lehet az Airbnb-n körülnézni. Ezekre a szállásokra ma már egy teljes iparág épült, és csak rajtunk áll, milyen szállástípust választunk: a hagyományos társasházi lakások mellett komplett házakat, de akár egészen extrém helyszíneket is foglalhatunk itt. Ha szeretnénk kipróbálni, milyen megszállni egy buszban, egy barlangban, egy átlátszó buborékban az erdő közepén, vagy épp egy luxuslakásban a város legszebb panorámájával, vessük bele magunkat a keresgélésbe. Ezeken a szállásokon jellemzően nincs szervezett étkezés (pl. reggeli) és mindennapos takarítás sem, így ezekről saját magunknak kell gondoskodnunk.

Hostel

Evezzünk kalandosabb vizekre: hátizsákos turisták és fiatal utazók kedvelt szállástípusa a hostel, amelynek legnagyobb előnye természetesen az alacsony ár. A hostelek egyszerű közösségi szálláshelyek, ahol jellemzően más utazókkal osztozunk egy szobán, és a fürdőszoba is közös. Az ágyak általában emeletesek, a bútorozottság pedig egyszerű: legfeljebb egy ruhásszekrényt találunk a szobában, amit a szobák lakói közösen használhatnak. Ez a szállástípus egyértelműen azoknak javasolt, akik szeretnek ismerkedni más utazókkal, és szinte csak aludni járnának vissza a szállásra. Egy hostelben mindenféle hátterű és nemzetiségű turista megfordul, így, ha sokszínű társaságra vágyunk, azt garantáltan megtaláljuk itt. Ha azonban zavar minket a zaj és a privát szféra hiánya, keresgéljünk tovább!

Kemping

Azok, akik szeretnének a természet közelében maradni, választhatják a kempingezést, amely amellett, hogy költséghatékony, valódi közösségi élmény is lehet. Itthon és külföldön is választhatunk sátras és lakókocsis kempingek között, és persze léteznek olyan helyszínek is, amelyek mindkét esetben várják az utazókat. Dönthetünk a vadkempingezés mellett is, amely még olcsóbb megoldás, azonban ne feledjük, hogy a vonatkozó jogszabályokat be kell tartanunk, és csak azokon a helyszíneken táborozhatunk le, ahol ezt nem tiltja külön szabály. A kempingezés nekünk való, ha szeretjük a kalandokat, és nem okoz gondot, ha néhány napig nélkülöznünk kell a megszokott komfortot – ha viszont nyaralás közben szeretjük élvezni a kényelmet, válasszunk más szállást!

Couchsurfing

Ha költséghatékony szállást szeretnénk, és szívesen ismerkednénk helyiekkel, a couchsurfinget nekünk találták ki: ennek a lényege, hogy ingyen szállhatunk meg a kiválasztott szállásadónál, cserébe pedig mi is vendégül látunk valakit a saját kanapénkon. Természetesen nem kell feltétlenül kanapéban gondolkodni: vannak szállásadók, akik akár vendégszobát is biztosítanak, egy kis szerencsével pedig privát fürdőszobánk is lehet. A weboldalon magunk dönthetünk arról, hogy férfi vagy női szállásadónál, esetleg családnál szeretnénk megszállni, és utazhatunk akár párban, bizonyos esetekben pedig akár családostul is. A couchsurfing nagy előnye, hogy valóban a helyiek szemével ismerhetjük meg az úti célunkat, azonban azoknak, akik szeretnek elvonulni, és csendben kipihenni a nap fáradalmait, valószínűleg más szállástípusok között érdemes keresgélnünk.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek