Hamarosan véget ér a márciusi lakásbiztosítási kampány. Ne hagyja elúszni a jó ajánlatokat!

4

Nap

9

Óra

7

Perc

18

Másodperc

Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. június 24.

Napelem biztosítás: ezek a legfontosabb tudnivalók

A napelem nem olcsó mulatság, ám hosszú távon tudatos, és számos esetben igen megtérülő befektetés. Elhelyezkedésük miatt a napelemek fokozottan ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, így amellett, hogy szakemberekkel végeztetjük a felszerelést és karbantartást, napelem biztosítással felkészülhetünk a nem várt helyzetekre. Cikkünkben mutatjuk, mire kell figyelni!

A napelem biztosítás már nem különlegesség

Bár azt gondolhatnánk, hogy a napelem biztosítás hazánkban még kuriózumnak számít, szerencsére mindenkit megnyugtathatunk: ma már számos esetben a lakásbiztosítási alapcsomag része a napelemek és napkollektorok biztosítása. Ha otthonunkat napelemekkel látjuk el, feltétlenül javasolt a lakásbiztosításunk felülvizsgálata, hiszen amellett, hogy egy ilyen beruházás nem kis anyagi forrást igényel, az üvegfelületek sérülékenysége további rizikót jelent. Bár a gyártók jellemzően biztosítanak garanciát a panelekhez, biztosítással szélesebb körű védelmet teremthetünk, ráadásul ez nekünk gyakran csak egy kalkulációba kerül.

Tájékozódjunk biztosításkötés előtt!

A kalkuláció és összehasonlítás jelentőségét a napelem biztosítás vonatkozásában sem lehet eléggé hangsúlyozni. Mielőtt megkötnénk a lakásbiztosítást napelemre, feltétlenül hasonlítsunk össze több különböző ajánlatot is, és ellenőrizzük a pontos feltételeket. Egyes biztosítók a napelemeket az ingatlan részeként tekintik és épülettartozékként tartják számon, ebben az esetben a napelemek értéke az épület értékéhez adódik hozzá, a biztosítási összeg részeként. Más biztosítóknál a napelemeket ingóságként kell biztosítanunk, sőt, az is előfordulhat, hogy kiegészítő biztosítást, például különleges üvegkárra vonatkozó kiegészítő fedezetet kell kötnünk a napelemek megfelelő védelméhez. Ebből is látszik, hogy nem mindegy, melyik ajánlatot választjuk, ezért, ha a napelemeink biztosítását tervezzük, mindenképpen végezzünk egy gyors kalkulációt , amely során külön lehetőségünk van megadni a napelemeink értékét is.

Fontos a kártérítési limit

Ha megtaláltuk a számunkra szimpatikus biztosítási ajánlatot, néhány részletet még ellenőriznünk kell, mielőtt megkötnénk a szerződést. Ezen belül is az egyik legfontosabb a kártérítés maximális összege, amelyet káreseményenként megszab a biztosító. Egyes biztosítók azt is kiköthetik, hogy egy biztosítási időszakon belül összesen hányszor térítenek ugyanarra a káreseményre, így a kártérítési limit mellett ezt is ellenőrizzük, mielőtt megkötjük a biztosítást. Szintén érdemes megbizonyosodni arról, hogy a fedezett káresemények lefedik a legfontosabb, napelemeket érinthető károkat, például az elemi kárt, a rongálást, a töréskárt vagy a lopást. Napelemek esetén feltétlenül gondoljunk az olyan, egyre gyakoribb káresetekre, mint egy heves jégverés vagy egy intenzívebb szélvihar, és persze jusson eszünkbe, hogy bár vonzó a 20-25 éves garancia, a teljes körű védelemhez nem elegendő, hiszen lopás vagy rongálás esetén nem érvényesíthető. Ne feledjük, hogy a biztosítás csak szakszerűen rögzített napelemekre nyújt fedezetet, így ne a szakember díján spóroljunk!

Mit tegyünk kár esetén?

Amennyiben lakásbiztosításunk rendelkezik napelem fedezettel, káresemény esetén a szerződésben foglalt határidőig jelenthetjük be a kárt a biztosítónak. Ha a sérült napelem rendelkezik gyártói vagy kivitelezői garanciával, töréskár vagy egyéb meghibásodás esetén akár garanciálisan is javíttathatjuk a hibát, ennek tisztázásához azonban időben keressük fel a gyártót vagy kivitelezőt – így egy esetleges nemleges visszajelzés esetén is lesz időnk bejelenteni a kárt a biztosítónak. A szerződésben vállalt feltételektől függően a kárbejelentést követően megtörténik a kárszemle, majd megkezdődik a káreljárás, amely, ha a biztosító mindent rendben talált, a kártérítés kifizetésével zárul.

Oszd meg másokkal