Vakok, gyengénlátók számára

Tippek balesetmentes túrázáshoz

2022.09.02

Bármely évszakban is vágunk neki a természetnek, a szabadban töltött idő segít, hogy feltöltődjünk és erőt merítsünk a friss levegő és a természet egyvelegéből. Ugyanakkor, ha a túrázást választjuk kültéri mozgásformának, annak is megvannak a maga veszélyei. Cikkünkben adunk néhány tippet, amelyek segítségével biztonságosabbá tehetjük a természetben történő barangolást!

Végezzünk bemelegítő gyakorlatokat!

Bármilyen mozgásformát is választunk, a sérülések elkerülésének egyik módja a bemelegítés, ami segít izmainknak felkészülni a sportolásra. A bemelegítés serkenti a vérkeringést, és elősegíti, hogy az idegrendszer is ráhangolódjon az aktivitásra, vagyis összehangolja az agyat és a testet. Továbbá átmozgatás során megemelkedik a pulzusszám, valamint az ínszalagok ellenállóbbá és rugalmasabbá válnak, így csökken a sérülésveszély. Bár nem tűnik természetesnek egy túrázás előtti bemelegítés, magunknak teszünk szívességet, ha otthon vagy a kirándulás helyszínén indulás előtt elvégzünk néhány bemelegítő gyakorlatot.

Túrázni készül családjával? Gondoskodjon a balesetbiztosításról is, amit könnyedén megköthet online a Netrisk.hu-n!

Figyeljünk oda a fokozatosságra!

Ha kezdőként vágunk bele a túrázásba, semmiképp se terheljük túl magunkat, mivel egy nehéz túra közben sérülést is könnyebben szerezhetünk. Jó, ha kezdetben könnyen teljesíthető útvonalakat választunk, így sokkal nagyobb biztonságban leszünk menet közben, ráadásul sikerélményként könyvelhetjük el a célba érést. Amikor már úgy érezzük, hogy az egyszerűbb útvonalak nem jelentenek kihívást, kiszemelhetünk komolyabb túrákat is. Mielőtt útnak indulunk, ne feledkezzünk meg a megfelelő túracipő kiválasztásáról sem: nem szükséges hatalmas költségekbe vernünk magunkat ahhoz, hogy találjunk egy jó minőségű lábbelit, de tartsuk szem előtt, hogy a terephez illeszkedő cipőt vásároljunk.

Ügyeljünk a folyadékbevitelre!

Az intenzív testmozgás következtében előfordulhat, hogy nagyobb mennyiségű folyadékot veszít a szervezetünk annál, mint amennyit beviszünk, ez pedig kiszáradáshoz vezethet, különösen a nyári hőségben. Indulás előtt töltsük fel kulacsainkat, és ha útközben látunk kihelyezett ivókutakat, ne habozzunk újratölteni az üvegünket. Ha pedig gyerekekkel és idősekkel együtt túrázunk, az ő folyadékbevitelüket is felügyeljük, mert kimondottan érzékenyen reagálhatnak a kiszáradásra.

Kövessük figyelemmel az időjárás-előrejelzést!

Jó, ha még otthon felkészülünk minden időjárási körülményre: pakoljunk be esőkabátot és pótzoknit, legyen nálunk naptej és valamilyen fejfedő. Emellett indulás előtt és útközben is nézzünk rá időnként a radarra a telefonunkon, ha van internetkapcsolatunk. Ha még indulás előtt azt látjuk, hogy vihar közeleg, vagy túl nagy lesz a hőség, akkor ne is vágjunk neki a természetnek, a biztonság kedvéért inkább halasszuk el a túrát egy későbbi időpontra.

Készüljünk rovarriasztóval!

Nyáron különös tekintettel kell lennünk a szúnyog-, rovar- és kullancscsípés elleni védekezésre is – ha túrázni indulunk, mindig legyen nálunk rovarriasztó spray! Amennyiben tudunk arról, hogy érzékenyen reagálunk a méh- vagy darázscsípésre, menet közben kiemelten figyeljünk ezekre a rovarokra, és ne felejtsük el magunkkal vinni a szükséges gyógyszereinket! Továbbá ne bízzuk a véletlenre a dolgot, miután hazaértünk a túráról, vizsgáljuk meg magunkat, hogy biztosak lehessünk abban, hogy nem szereztünk kellemetlen csípéseket. Ha mégsem sikerült elkerülnünk a bajt, súlyos esetben mentőöv lehet, ha olyan balesetbiztosításunk van, ami térít kullancscsípésre, illetve az abból adódó maradandó egészségügyi károsodásra.

A kerékpáros túrákra is készüljünk fel alaposan!

Kerékpáros túra esetén is fokozottan oda kell figyelnünk a biztonságra: csak megfelelő felszereléssel – bukósisak, világítás, csengő, sárvédő, kulacs-, mobil- és csomagtartó – induljunk útnak, valamint ellenőrizzük, hogy a biciklink műszaki állapota is megfelelő-e. Ha kerékpárral indulunk útnak, feltétlenül legyenek nálunk a legszükségesebb eszközök, mint például pumpa, pótgumi és néhány alapvető szerszám, így egy esetleges defekt során, ha nem is tudjuk önállóan megoldani a problémát, segítséget kérhetünk egy tapasztaltabb kerékpárostól. Továbbá, akár a gyalogos kirándulások esetében, kerékpárral is csak olyan túrára induljunk el, amit biztosan tudunk teljesíteni.

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu