Hamarosan véget ér a márciusi lakásbiztosítási kampány. Ne hagyja elúszni a jó ajánlatokat!

5

Nap

4

Óra

4

Perc

16

Másodperc

Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2020. május 8.

Balesetbiztosítás: mikor nem fizet a biztosító?

A balesetek soha nem jönnek jókor, így jó, ha rendelkezünk balesetbiztosítással, hogy fedezni tudjuk a kapcsolódó költségeket, és pótolni tudjuk a bevételkiesést. Vannak azonban olyan esetek, amikor nem számíthatunk kártérítésre – cikkünkben sorra vettük, melyek ezek!

Érdemes előre tájékozódni

Egy biztosítás megkötése előtt nagyon fontos, hogy részletesen tájékozódjunk arról, hogy pontosan mit is írunk alá – hasonlítsunk össze több ajánlatot is, ne csak ár, hanem szolgáltatási kör alapján is. Nem szégyen, ha valamit nem értünk, hiszen a biztosítások gyakran sajátos nyelvezete a laikusok számára bonyolultnak tűnhet. Ebben az esetben azonban bátran merjünk kérdezni, és forduljunk biztosítási szakemberhez, vagy online kötés esetén az alkuszcég telefonos ügyfélszolgálatához. Ha minden részlettel tisztában vagyunk, elkerülhetjük, hogy egy esetleges félreértés hidegzuhanyként érjen minket – ilyen az az eset is, amikor a biztosító nem fizet egy káreseményre.

Balesetbiztosítás ajánlatok online, sorban állás nélkül a Netrisk.hu-n: kalkuláljon velünk!

Milyen balesetekre nem fizet a biztosító?

Balesetbiztosítás esetén a szerződésünk részletesen tartalmazza azoknak a káreseteknek a körét, melyek esetén nem számíthatunk kártérítésre. Magától értetődően ilyen, ha a biztosítási esemény mögött a biztosított szándékossága vagy gondatlansága áll, többek között, ha a biztosított a baleset bekövetkezése során súlyosan ittas volt, kábítószert, vagy más hasonló anyagot fogyasztott, illetve ha jogosítvány nélkül vezetett.

Vannak-e további kizáró tényezők balesetbiztosítás esetén?

A fent felsorolt esetek mellett számos olyan általános kizáró tényező létezik, amelyek esetén a biztosító mentesül a kifizetés alól. Ezek legfőképp olyan beavatkozások vagy káresetek, amelyek nem hozhatók közvetlenül összefüggésbe az aktuális balesettel: így például nem térít a biztosító azokra a műtétekre, amelyek nem köthetők a megtörtént balesethez. Amennyiben kórházi ellátásra vagy műtétre szorulunk, de nem baleset, hanem egy krónikus betegség következményeképp, szintén nem számíthatunk kártérítésre, hiszen ahogyan a nevéből is kiderül, a balesetbiztosítás kizárólag a balesetből eredő sérülésekre nyújt fedezetet. A legtöbb biztosításhoz hasonlóan a balesetbiztosítás sem terjed ki háborús eseményekre és terrorcselekményekre, és nem minősül biztosítási eseménynek az sem, ha a baleset a biztosított fegyverviselésével vagy fegyverhasználatával hozható összefüggésbe.

Mi a helyzet a sporttal?

Sportolás közben igen gyakran történnek kisebb-nagyobb balesetek, így a biztosítók is gyakran szabják meg, hogy pontosan mely sportágakra vonatkozik a kártérítés. Az extrém sportok rajongóinak fontos lehet, hogy amennyiben rendszeresen hódolnak ennek a hobbinak, érdemes kifejezetten a nekik szóló biztosítási terméket választaniuk, egy hagyományos balesetbiztosítás ugyanis jellemzően nem nyújt fedezetet az extrém sporttevékenység közben történt balesetekre. Ugyanez vonatkozik a versenyszerű sportra, és az olyan, különösen kockázatos hobbikra is, mint a barlangászat, a búvárkodás, a szikla-, fal- és hegymászás, vagy az ejtőernyős ugrás. Természetesen ha teniszezés, túrázás vagy futás közben ér minket baleset, nem kell aggódnunk: ha olyan testmozgást végzünk, amely nem jár extrém kockázattal, bátran támaszkodhatunk a balesetbiztosításunkra.

Oszd meg másokkal