Vakok, gyengénlátók számára

A korai sötétedés veszélyei

2022.10.28

Ahogy közeledik a téli szezon, egyre inkább oda kell figyelnünk a szezonális balesetek megelőzésére. Ebben az időszakban a korai sötétedés az egyik legnagyobb kockázati tényező a hétköznapokban. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mi mindenre kell odafigyelnünk rossz látási viszonyok között, és kitérünk arra is, hogy miként kerülhetjük el a baleseteket.

Mire figyeljünk biciklisként?

Kerékpáros közlekedés közben is fontos, hogy betartsuk a KRESZ szabályait, valamint csak a kijelölt helyen közlekedjünk, éjszaka és rossz látási viszonyok mellett pedig csak akkor pattanjunk nyeregbe, ha kellőképpen ki van világítva a kerékpárút. Emellett figyeljünk oda a megfelelő felszerelésre: viseljünk feltűnő ruházatot, láthatósági mellényt, győződjünk meg arról, hogy az első és hátsó lámpák is működnek, valamint helyezzünk el prizmát a küllőre és a sárvédőre. Ahogyan autóvezetés közben is tilos a mobilhasználat, úgy erre kerékpáros közlekedés esetén is ügyelnünk kell. Ne indítsunk hívást és ne hallgassunk zenét biciklizés közben, hiszen így nem halljuk meg, ha a sötétben egy másik jármű közeledik. Amennyiben mégis használnunk kell a készüléket, álljunk félre egy biztonságos helyre, amíg elintézzük a dolgunkat.

Télen is a biztonság az első! Kalkuláljon és kössön balesetbiztosítást egyszerűen a Netrisk.hu-n!

Gyalogosként is közlekedjünk óvatosan!

A már említett telefonozás gyalogosként is komoly veszélyforrást jelent: pötyögés közben könnyedén nekiütközhetünk egy másik járókelőnek vagy egy oszlopnak, különösen este, rossz látási viszonyok mellett. Különösen legyünk óvatosak a zebrán történő átkelésnél: ha a telefonunkra figyelünk és nem vagyunk elég körültekintőek, előfordulhat, hogy nem vesszük észre a közeledő autót, és lelépünk az útra. Nem véletlen, hogy például Hawaii fővárosában, Honoluluban 2017 óta büntetik azokat a gyalogosokat, akik a zebrán történő átkelés közben a telefonjukat nézik – rájuk akár 99 dolláros büntetést is kiszabhatnak. Bár hazánkban ezért nem jár pénzbírság, a saját biztonságunk érdekében kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk erre, kiváltképp az őszi és téli időszakban, rossz látási viszonyok mellett. Ezen kívül ilyenkor nagyobb az esélye annak is, hogy elcsúszunk vagy megbotlunk a sötétben, ezért kerüljük a kivilágítatlan utcákat, valamint viseljünk strapabíró, barázdált talpú cipőt, így könnyebben elkerülhetjük a csúszós talaj okozta baleseteket.

Ellenőrizzük autónk műszaki állapotát!

Mielőtt beköszönt az igazi tél, gondoskodnunk kell arról, hogy az autónk is megfelelő állapotban legyen, ugyanis alkalmazkodnunk kell a megváltozott időjárási körülményekhez. A korai sötétedés mellett a köd, az eső, a hó, az ónos eső és a késői világosodás is nehezíti a közlekedést az utakon, ami fokozott óvatosságot igényel. Időben cseréljük le a nyári gumikat téli abroncsokra, ugyanis előbbi a csúszós utakon nem képes kellő tapadást biztosítani, így balesetveszélyes. Ezzel szemben a téli gumi tapadása alacsony hőmérsékleten megnő, és anyagának, valamint bordázatának köszönhetően hidegben is rugalmas marad. Emellett ne felejtsük el ellenőrizni a világítást sem: a rosszabb látási viszonyok és a korai sötétedés miatt a hidegebb évszakokban többet használjuk a fényszórókat, így rendkívül fontos azok karbantartása és gyakori tisztítása. Hosszabb út előtt pedig tájékozódjunk az Útinform weboldalán az út- és időjárási viszonyokról, ugyanis adódhat olyan szituáció, amikor úgy ítéljük meg, hogy mégsem indulunk útnak autóval. Továbbá rossz látási körülmények között a balesetek elkerülése érdekében vezessünk lassabban, és növeljük a követési távolságot, mivel ilyenkor a fékút is hosszabb. Ehhez kapcsolódóan az is fontos, hogy egy szakemberrel megvizsgáltassuk a fékrendszert és az akkumulátort. Ezeken kívül télen az sem árt, ha néhány eszközt is tartunk az autóban: bármikor jól jöhet például egy jégkaparó vagy jégoldó spray. Végül legyünk körültekintőek gyalogátkelőhelyek, iskolák és buszmegállók környékén, mivel előfordulhat, hogy a gyalogosok ruházata beolvad a szürke környezetbe, vagy hirtelen leléphetnek az útra.

A ház körül is fő a biztonság!

Ne csak saját, hanem mások biztonságára is gondoljunk: télen ügyelnünk kell arra, hogy otthonunkat is felkészítsük a hidegre olyan módon, hogy a szélsőséges időjárás se okozhasson problémát. Ellenőrizzük a tető állapotát, és javítsuk az esetleges hibákat, ugyanis egy jelentősebb mennyiségű hó magával viheti a rossz cserepeket, ami balesetveszélyes lehet a járókelők számára. Ennek elkerüléséhez helyezzünk el hófogót a tetőn, a csatornáról lelógó jégcsapokat és a tetőn felgyülemlett havat pedig mindig távolítsuk el – ezzel szintén a gyalogosokat védhetjük.

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu