Barion Pixel Vakok, gyengénlátók számára

Gépjármű átírás kalkulátor 2020

év
cm3
FONTOS! A kalkulátorban szereplő adatok tájékoztató jellegűek, nem jelentenek teljes körű tájékoztatást és azért felelősséget nem vállalunk.
Részletes tájékoztatás a gépjármű átírással kapcsolatban a Kormányablak ezen oldalán található, az előzetes eredetiségvizsgálattal kapcsolatban pedig ITT.

Tudta, hogy a gépjármű átíráshoz szüksége lesz kötelező biztosításra?

Most vásárolt autót vagy más gépjárművet? Az átírás költségeit egyszerűen kiszámolhatja gépjármű átírás kalkulátorunkkal, de az átíráshoz mindenképpen szüksége lesz kötelező biztosításra is!

Kalkuláljon és kösse meg kötelezőjét egyszerűen, gyorsan online a Netrisk.hu-n!

Gépjármű átírás menete és az átírási költségek:

Használt autó, esetleg motorkerékpár vásárlása vagy eladása esetén számos papírmunka és teendő hárul ránk, amelyeknek természetesen költségük is van – ha szeretné pár perc alatt megtudni, hogy pontosan milyen kiadásokkal kell számolnia a gépjármű átírás kapcsán, próbálja ki kalkulátorunkat! Az egyszerűen használható online kalkulátor segítségével könnyedén kiszámolhatja a várt költségeket, sőt, még az elvégzendő feladatokat is tételesen láthatja, így biztosan nem feledkezik meg egyetlen teendőről sem.

Eredetiségvizsgálat – eredetvizsga

Adásvétel esetén az első lépés mindig az eredetiségvizsgálat, mely során ellenőrzik, hogy a gépjárművet, vagy a hozzá tartozó papírokat nem manipulálták-e. A vizsgálat körülbelül 10-15 percet vesz igénybe, a költségét pedig a helyszínen kell rendezni – ezt az eladó és a vevő is megteheti. Az itt kapott igazolás feltétele az átírásnak, így ezt a lépést semmiképp se hagyja ki.

Adásvételi szerződés

Gépjármű átírása esetén az egyik legfontosabb lépés az adásvételi szerződés elkészítése, melyet négy példányban – kettő az eladóé, kettő a vevőé – kell kitölteni és aláírni, méghozzá a lehető legpontosabban, többször is leellenőrizve a megadott adatokat. Fontos, mindezt teljes bizonyító erejű magánokiratba kell foglalni, azaz az adásvételi szerződést legalább két tanúval is alá kell íratni (feltüntetve a tanúk nevét és lakcímét is).

Kötelező biztosítás

Ezek után következik a kötelező biztosítás megkötése: ezt célszerű már legkésőbb az adásvétel napján megtenni (a szerződés visszamenőleges kezdettel való megkötése nem megengedett!), a biztosító ugyanis minden biztosítás nélkül eltelt nap után úgynevezett fedezetlenségi díjat számol fel, ami alaposan feltornázhatja a költségeket – biztosítás nélkül közlekedni ráadásul amellett, hogy szabálytalan, különösen rizikós is, mert az okozott kárt is meg kell térítenie a gépjármű új gazdájának. A kötelező biztosítás megkötése nélkül a vevő el se induljon újonnan megszerzett autójával! A kötelező biztosítás mellé köthető casco is, de ez már a vevőre van bízva.

Az átírási folyamat

Maga az átírási folyamat, melyet kormányablakokban végeznek, szintén gyors és egyszerű: amennyiben felkészülten érkezik, legfeljebb 15 perc elteltével a kezében lehetnek a papírok – a forgalmi engedélyt azonnal kézhez kapja, a törzskönyv pedig többnyire az ügyintézéstől számított két hétben érkezik meg postán. Fontos, hogy az adásvételt követő 15 napon belül feltétlenül írassa át a gépjárművet, vagy hatalmazzon meg valakit, aki az ügyben eljár ön helyett.

A gépjármű átírás kalkulátor használata

A gépjármű átírás kalkulátor használatához csupán néhány adatot kell megadnia: a gépjármű fajtáját, korát, teljesítményét, valamint lökettérfogatát – ezután a „Számolás” gombra kattintva tételesen is láthatja majd, hogy 2019-ben milyen költségekkel kell számolnia, ha át szeretné íratni gépjárművét. Nézzük, milyen kiadásokra számíthat!

Az eredetvizsgához hasonlóan a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás is feltétele a gépjármű átírásának, amelyet ma már egyszerűen, online is megköthet, például a Netrisk.hu-n, ahol több biztosító partnerünk ajánlatai közül választhatja ki az ön számára szimpatikusat. Az előbb említett két kiadás mellett számolni kell a vagyonszerzési illetékkel, amely az átírás költségeinek egyik jelentős tétele, a forgalmi engedély költségével, a jármű törzskönyvének árával, külföldről behozott gépjármű esetén pedig regisztrációs adóval is – amennyiben kíváncsi rá, hogy önt pontosan milyen és mekkora költségek terhelik, próbálja ki kalkulátorunkat, és csupán néhány perc alatt választ kaphat rá!