Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. augusztus 2.

Túrázás Horvátországban - aktív kikapcsolódásra fel!

Horvátország megannyi csodája nyaralók sokaságát vonzza minden évben egy felejthetetlen nyári élményre. A legtöbben a tengerparti lazítás miatt látogatnak el ide, azt azonban kevesen tudják, hogy az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek is bőven tartogat izgalmakat az ország. Nemzeti parkok, túraútvonalak és hegyvidékek széles skálájáról válogathatunk, ha a nyaraláson túracipőt húznánk és elmerülnénk a természetben. Hoztunk 4 fantasztikus túralehetőséget az idei horvátországi nyaralásra – kezdődjön az aktív kaland!

Plitvicei-tavak

Mi mással kezdhetnénk a lenyűgöző horvátországi túralehetőségek sorát, mint a Plitvicei-tavak bemutatásával? A tórendszer egy igazi mesevilág, ahol szebbnél szebb vízesések, káprázatos színű tavak és gyönyörű természeti kincsek várnak – csak győzzünk mindent végigjárni! A nemzeti park ugyanis hatalmas kiterjedésű, így az ott töltött idő függvényében többféle túraútvonal közül válogathatunk. Amit mindenképp érdemes kipróbálnunk, az a hajókázás, illetve ne hagyjuk ki az ország legnagyobb vízesését sem. A park különlegességét csak fokozza, hogy a tóvidék a mai napig változik, ugyanis a hatalmas vízmennyiség folyamatosan alakítja kinézetét. Fontos tudni, hogy a park népszerűsége miatt a jegyünket előre meg kell váltanunk online és be kell jelölnünk, hogy pontosan hány órakor fogunk érkezni.

Legyen szó túrázásról vagy tengerparti ejtőzésről, egy dolog nem maradhat el: kösse meg utasbiztosítását néhány perc alatt és utazzon gondtalanul!

Biokovo Nemzeti Park

Ha Horvátország déli részén nyaralunk és aktív kikapcsolódásra vágyunk, nem fogunk csalódni a Biokovo-hegység nyújtotta kirándulási lehetőségekben és a hegy tetejéről elénk táruló panorámában. A legmagasabb pontja, a Sveti Jure 1762 méteren magasodik a tenger fölé – a hegy lábánál érezhető mediterrán éghajlatot itt felváltja a hegyvidéki hűvös levegő, tehát mindenképp készüljünk melegebb öltözékkel, ha meghódítanánk a hegycsúcsot. A hegyen több kilátópont biztosítja, hogy a lélegzetelállító panorámából senki se maradjon ki: gyerekekkel is bátran nekivághatunk a túrának, ugyanis könnyebb útvonalak is rendelkezésünkre állnak. A Biokovo-hegység Makarska közelében található, tehát egy kicsit többet kell utaznunk az élményért, de mindenképp megéri, még akkor is, ha olykor kihívást jelent lefoglalni a gyerekeket az autóban .

Osoršćica-hegy

Azoknak sem kell lemondaniuk a túrázásról, akik az egyik horvát szigeten nyaralnának: válasszuk Lošinj-t az idei nyaralás úti céljául, és vegyünk részt egy fantasztikus kiránduláson! Az Osoršćica-hegy már a 19. században felkeltette a túrázni vágyók érdeklődését, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend. A hegy legmagasabb – közel 600 méteres – csúcsához, a Televrina-csúcshoz viszonylag könnyen járható túraútvonal vezet, amelyen gyönyörű környezetben haladhatunk végig, miközben fokozatosan elénk tárul a felejthetetlen kilátás. Egy másik kilátópontot, a Sveti Mikulát Nerezine felől közelíthetjük meg – ezt a csúcsot a panoráma mellett az itt található aprócska kőkápolna teszi igazán különlegessé.

Paklenica Nemzeti Park

Zadar városa rendkívül népszerű horvátországi úti cél, ahol az óváros hangulata és a híres víziorgona hívogatja a nyaralókat, ám nem csak ezek miatt érdemes itt nyaralni. Innen ugyanis könnyedén megközelíthetjük a Paklenica Nemzeti Parkot, ami tulajdonképpen egy sziklás hegység közvetlenül a tengerparton. A park egyik leglátványosabb része a Velika Paklenica kanyon: félelmetes, de egyben magával ragadó érzés a fejünk fölé magasodó sziklák között végigsétálni, miközben vízesések és patakok keresztezik az utunkat. A völgyben tett séta kevésbé megterhelő, de ha nagyobb kihívásra vágyunk, találunk a környéken nehezebben teljesíthető túraútvonalakat is. Érdekesség, hogy a Velika Paklenica sziklamászók kedvelt célpontja, ezért kirándulásunk alkalmával bizonyára lehetőségünk lesz megfigyelni, ahogyan meghódítják a hegyoldalt.

Krka Nemzeti Park

A Krka Nemzeti Park neve megtévesztő lehet, ugyanis nem Krk szigetén, hanem Horvátország déli részén, Split közelében található, a Krka folyónál. A park a vízesések paradicsoma: legismertebb látványossága egy csodálatos természeti képződmény, a Nagy vízesés, amelyet összesen 17 kisebb zuhatag alkot. Fontos információ lehet, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben a látogatók ma már nem mártózhatnak meg a vízesésnél, ám fürdés nélkül is fantasztikus élményben lehet részünk a parkban. Ha itt járunk, érdemes egy hajókirándulást is beiktatni a Visovac szigetre, ahol felfedezhetjük a pompás természeti környezetben megbúvó, 15. századi bencés kolostort. A parkban akár egy egész napot is könnyedén eltölthetünk, ha mindent szeretnénk bejárni, de létezik olyan jegytípus is, amivel csak bizonyos látnivalókat – például a Nagy vízesést – nézhetjük meg.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek