Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2023. február 7.

Portugália rejtett kincsei: elbűvölő települések nyomában

Ha portugáliai úti célokra gondolunk, a legtöbbünknek bizonyára Lisszabon és Porto városa ugrik be először. Nem érdemes azonban alábecsülni a minden évszakban kellemes időjárással kecsegtető országot: az említett városokon túl számos olyan ámulatba ejtő, ugyanakkor felfedezetlen település akad, amelynek a csodájára járhatunk. Cikkünkben bemutatunk 5 ritkán felkeresett helyet, ahol nem kell tartanunk a turisták tömegétől.

Sintra

Festői környezetben, dombok között terül el ez a portugál város, amit a természet közelsége és a történelmi épületek egyvelege tesz különleges úti céllá. A patinás villákkal teletűzdelt Sintra már egészen a 8. századtól lakott terület, a 19. században pedig a portugál királyok nyári székhelyévé avanzsált. Sintra mindössze 30 kilométerre található Lisszabontól, így azoknak, akik a fővárosban szállnak meg, tökéletes egynapos kirándulási lehetőséget nyújt ez a kis csodaváros. Ha ide látogatunk, a nevezetességek láttán mintha a középkorba repülnénk vissza: a Pena palota például az UNESCO Világörökség része, illetve Portugália hét csodájának egyike, különlegessége, hogy színes tornyait tiszta időben még Lisszabonból is látni. Továbbá nem érdemes kihagyni a Castelos dos Mourost sem, ami egykor a mórok kastélya volt, a Monserrate palota pedig egy arab stílusú, fényűző villa, melynek kertjében megpihenhetünk az egész napos városnézés után.

Fedezze fel Ön is Portugália rejtett kincseit, de indulás előtt gondoskodjon a biztonságról is a Netrisk.hu-n megkötött utasbiztosítással!

Azenhas do Mar

Ez az ízig-vérig mediterrán hangulatot árasztó falu akár egy mesekönyv lapjára is beillene: a sziklaoldalban elterülő fehér házak festményeket megihlető látványát a fehér homok és a tenger kékje tetézi. Érdekesség, hogy a település a helyi közösség által régen használt vízimalomrendszerről kapta a nevét, az egyik pedig ezek közül még ma is megtalálható az Agua e Sal étterem mellett. Azenhas do Mar tökéletes úti cél, ha zavartalan pihenésre vágyunk, és szeretnénk elkerülni a turistaparadicsomokat. A strandolás szerelmesei itt több partszakasz közül is válogathatnak: a Praia da Aguda a vadabb vizek kedvelőinek való, míg a Praia do Magoito egy leginkább helyiek és szörfösök által használt partszakasz, a Praia das Maçãs pedig a legnépszerűbb a strandok közül.

Elvas

Az elbűvölő Elvas városa Portugália keleti részén fekszik a spanyol határ közelében, és robosztus erődítményéről ismert, amelyeket az UNESCO Világörökség részeként tartanak számon. A 40 méter magas, csillag alakzatban felhúzott városfalakat 1498 és 1622 között emelték: andalogjunk a városközpontban az egykori vár területén, majd látogassuk meg a régi székesegyházat a Praça da República téren. Nem maradhat le a városnézős bakancslistánkról a régi vízvezetékrendszer megtekintése sem, melynek nyitott, boltíves falai 7 kilométeren át húzódnak, és csaknem 100 évbe telt, mire felépítették. Az építmény felejthetetlen látványt nyújt a naplementében, ezért érdemes ekkorra időzíteni a látogatást. A helyi múzeumban pedig nemcsak kortárs művészeti alkotásokat találunk, hanem rajzszénnel vagy színes ceruzákkal a saját rajzainkat és gondolatainkat is felvázolhatjuk az egyik falra.

Monsanto

A kelet-portugáliai dombok között fekszik ez a gyönyörű sziklafalu, amelynek minden szegletében valami érdekességre bukkanhatunk. A település a „legportugálabb falu” címmel is büszkélkedhet, amit megőrzött középkori jellegével és az ország hagyományainak megtartásával vívott ki magának. A sziklafalu elnevezést bátran vehetjük a szó szoros értelmében, ugyanis a házak itt hatalmas sziklák köré épültek, sőt némelyik lakóépület úgy fest, mintha magából a sziklából nőne ki. Monsantóban találunk egy 4,5 kilométeres túraútvonalat is, ami felvezet a domb tetejére, amelyre a falu épült – a hely különlegessége, hogy innen átláthatunk a szomszédos Spanyolország területére. Ugyanitt megtaláljuk az egykori katonai erődöt a régi várfal maradványaival és a római kápolna romjaival, amit mindenképp érdemes meglátogatni.

Amarante

Az észak-portugáliai helység már önmagában is lenyűgöző: a Serra do Marão hegye, a Tâmega folyó völgye és a várost körülvevő szőlőültetvények csodás látványt nyújtanak az ide látogatóknak. Ezt pedig tovább fokozzák az itt található építészeti különlegességek: Amarante városában a reneszánsz, a román és a középkori architektúra keveredik egymással. A településképet egy kecses kőhíd teszi teljessé, ezen a ponton már a római uralom óta átkelőhely található, de a híd jelenlegi formáját a 18. században nyerte el, és barokk, valamint neoklasszicista jegyeket hordoz. Ha itt járunk, a híd lábánál elhelyezkedő São Gonçalo templomba is térjünk be – az épület felújított részében egy kortárs művészek alkotásaira fókuszáló múzeumot is találunk. Jó hír, hogy a városban az aktív pihenés szerelmesei sem fognak unatkozni, ugyanis Amarantét egy kerékpárút köti össze Arco de Baúlhe városával, ami 35 kilométerre fekszik a településtől.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek