Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2023. július 25.

Külföldre utazom, érvényes a kötelező biztosításom?

Ha a környező országok felé vesszük az irányt, és többen utazunk, gyakran jobban megéri autóval útnak indulni, mintha azt repülővel vagy tömegközlekedéssel tennénk. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy mi történik akkor, ha az autónk külföldön lerobban, vagy baleset ér minket? Vajon ekkor is támaszkodhatunk a kötelező biztosításra? Cikkünkből kiderül!

Nem mindegy, hová utazunk

Kezdjük a lényeggel: ahogyan azt a legtöbben tudjuk, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, azaz a KGFB a másnak okozott kárainkat fedezi. Jó hír, hogy ha vakáció vagy üzleti út miatt átlépnénk a határt, a környező országokban a legtöbb esetben támaszkodhatunk a kötelező biztosításunkra. A vonatkozó jogszabály kimondja, hogy az itthon kötött KGFB az Európai Gazdasági Térség tagállamaira, Svájcra, valamint az úgynevezett nemzetközi Zöldkártya Rendszer érintett országaira is kiterjed. Nézzük, hogy milyen feltételekkel utazhatunk be az egyes országokba!

Ha autóval utazik külföldre, kössön utasbiztosítást gépjármű asszisztenciával a Netrisk.hu-n!

Milyen igazolásokat kell beszereznünk?

Az előző bekezdésben említettek között vannak olyan országok, amelyek az úgynevezett Rendszámegyezmény tagjai – itt nem kötelező a zöldkártya kiváltása utazás előtt –, míg másokban ugyan érvényes a magyar kötelező biztosítás, de csak zöldkártyával igazolhatjuk annak meglétét, illetve akadnak olyan országok is, ahol a határnál külön biztosítást kell kötnünk. A Rendszámegyezmény értelmében egyes tagországokban a zöldkártya helyett az uniós szabványoknak megfelelő magyar rendszámtáblát is elfogadják, tehát ilyen esetben nem kell külön igazolnunk a kötelező biztosítás meglétét. Bizonyos országokban (Azerbajdzsán, Irán, Marokkó, Moldova, Tunézia, Törökország, Ukrajna) kötelező a zöldkártya kiváltása, amelyet annál a biztosítónál kell igényelnünk, ahol a kötelező biztosítást kötöttük. Ha pedig például Oroszországba utaznánk autóval, akkor a határon a helyi szabályok szerinti biztosítást kell kötnünk.

Mi történik, ha külföldön karambolozunk?

Ha minden szükséges igazolást beszereztünk, és minden igyekezetünk ellenére mégis részesei leszünk egy közlekedési balesetnek, némileg eltérő eljárást kell alkalmaznunk, mintha Magyarország területén lennénk: míg itthon csak személyi sérülés esetén, illetve abban az esetben kell rendőrt hívnunk, ha a felek nem tudnak megegyezni a baleset felelősét illetően, addig külföldön ajánlott minden esetben rendőrt hívni, sőt, vannak olyan országok is, ahol ez kötelező. Érdemes alaposan dokumentálni a balesetet fotókkal, részletes leírással, akár tanúvallomásokkal, és természetesen ne feledkezzünk meg a kék-sárga kárbejelentő lap kitöltéséről sem. Ez a nyomtatvány minden tagországban azonos, így gyakorlatilag mindegy, milyen nyelven töltjük ki, azonban nyelvi akadályok esetén olyan dokumentumot semmiképp se írjunk alá, amelynek a tartalmát nem ismerjük. Ilyenkor célszerű magyarul is leírnunk az esetet, amit a rendőri jegyzőkönyvbe felvesznek. Amennyiben mi voltunk a vétlen fél, a kárrendezés az adott biztosító hazai vagy külföldi képviseletén keresztül történik, arra pedig mindenképp figyeljünk, hogy károsultként 30, míg károkozóként 5 napunk van a káreset bejelentésére.

Miért ajánlott az utasbiztosítás?

Annak ellenére, hogy a kötelező biztosítás a határon túl is érvényes, mindenképpen ajánlott az utasbiztosítás, ha autóval külföldre utazunk. Amennyiben mi okozunk balesetet, netán lerobban az autónk, vagy egyéb műszaki hiba lép fel, könnyedén borulhatnak a terveink, azonban az utasbiztosítással megkötött autós asszisztencia szolgáltatás kihúzhat minket a bajból. Érdemes figyelmesen összehasonlítani a különböző biztosító partnerek ajánlatait, hiszen a kiválasztott csomagtól függően nemcsak a javítás költsége, de az utasok továbbszállításának vagy szállásának díja, a bérautó vagy taxi költsége, sőt, még a felmerülő telefonköltség is visszaigényelhető.

Hogyan biztosíthatjuk még autós utazásainkat?

Az utasbiztosítás megkötése mellett különböző autós kiegészítő biztosításokkal is gondoskodhatunk a biztonságos autózásról. Ezek között vannak olyanok is, amelyek kifejezetten gépjármű asszisztencia szolgáltatást nyújtanak, tehát segítenek, ha az utakon bármi fennakadás történik autónk meghibásodása vagy baleset miatt. Azt talán kevesen tudják, hogy ezek a szolgáltatások akár belföldi utazásnál is segíthetnek, így akkor is érdemes megkötni, ha nem lépnénk át az országhatárt, hiszen például az autó lerobbanásánál hazai terepen is jól jöhet a segítség.

A cikk a publikálás pillanatában hatályos szabályokat foglalja össze, külföldi autós utazás esetén indulás előtt mindenképp tájékozódjon a MABISZ oldalán a zöldkártyára vonatkozó aktuális információkról!

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek