Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2021. szeptember 15.

Hogyan tehetjük kényelmesebbé a hosszú repülőutakat?

Az utazás mindig nagy kaland, azonban ha repülővel indulunk el, egy hosszabb út igen megterhelő lehet. A tartós ülés mellett a páratartalom és a hőmérséklet is okozhat kellemetlenségeket repülés közben, szerencsére azonban számos praktika létezik, amelyekkel kényelmesebbé tehetjük a kontinenseken – és időzónákon – átívelő repülőutakat. Cikkünkben ezek közül mutatunk néhányat!

Csomagoljunk magunknak egy kis szórakozást!

Egy hosszú repülőút ideális alkalom arra, hogy megnézzük azokat a filmeket és sorozatokat, amelyek már régóta rajta vannak a listánkon. Bár elképzelhető, hogy a légitársaság is biztosít filmeket, ezek nem biztos, hogy megfelelnek majd az ízlésünknek – ha egyébként is vinnénk magunkkal laptopot vagy tabletet, érdemes indulás előtt gondoskodni erről. Hogy ne zavarjuk az utastársainkat, feltétlenül legyen nálunk fülhallgató, ha pedig szeretjük olvasással elütni az időt, egy-két könyv is jó szolgálatot tehet. Ha sokat utazunk, vagy nem szeretnénk nehéz könyveket magunkkal cipelni, hasznos lehet egy e-könyv olvasó, amely szinte a zsebünkben is elfér.

Távoli tájakra utazik? Ne feledkezzen meg a biztonságról: utasbiztosítás ajánlatok repüléshez egyszerűen, online a Netrisk.hu-n!

Öltözzünk rétegesen!

Fázós utazóknak kevésbé jó hír, hogy a repülőkön jellemzően kifejezetten hideg van – ez egy rövidebb úton talán fel sem tűnik, azonban a hosszabb repülőutakon már igen zavaró lehet. Az alacsony fedélzeti hőmérsékletnek több oka is van, ám a legfontosabb, hogy az emberi szervezet általában könnyebben alkalmazkodik a repülés körülményeihez, ha egy kicsit hűvösebb van. Éppen ezért öltözködjünk rétegesen, ha repülőre szállunk, és különösen a nyári hónapokban figyeljünk arra, hogy legyen nálunk egy pár meleg zokni, valamint egy plusz sál vagy kardigán, amit felvehetünk, ha fáznánk.

Tornáztassuk a végtagjainkat!

A hosszú utak és a trombózis kapcsolatát már régóta felfedezte az orvostudomány, így akár autóval, akár repülővel utazunk, nagyon fontos, hogy rendszeresen megmozgassuk a végtagjainkat, főleg a lábainkat. Ha tudunk arról, hogy az esetünkben magasabb a trombózis veszélye, netán volt már mélyvénás trombózisunk vagy tüdőembóliánk, indulás előtt feltétlenül egyeztessünk az orvosunkkal, aki szükség esetén kompressziós harisnyát javasolhat. Ha nem is tudunk ilyen rizikóról, minél gyakrabban álljunk fel az ülésből, és egy kis sétával frissítsük fel a vérkeringésünket.

Készüljünk fel a száraz levegőre!

A hideg mellett egy másik kellemetlenséget is tapasztalhatunk a repülőgépeken: az alacsony páratartalom számos panaszt okozhat. Egy hosszabb repülőúton jó, ha van nálunk ajakápoló, műkönny, hidratáló krém, de sokan használnak termálvizes spray-t is, amellyel a kiszáradt arcbőrünket frissíthetjük fel. Ha hajlamosak vagyunk az allergiára vagy a felső légúti betegségekre, egy sóoldatos orrspray segítségével nedvesíthetjük az orrnyálkahártyát, ha pedig kontaktlencsét hordunk, az út erejéig érdemes lehet szemüvegre váltani, hogy elkerüljük a szemek túlzott kiszáradását.

Próbáljunk alkalmazkodni az úti cél időzónájához!

A hosszú távú repülőutak egyik legnagyobb kellemetlensége az úgynevezett jetlag, melynek oka a szervezet cirkadián ritmusának megváltozása. A testünk biológiai ritmusát befolyásolja a napkelte és a napnyugta időpontja, így nem véletlen, hogy az időzónákon átívelő repülőutak mellett a többműszakos munkarend és az óraállítások is befolyásolják. Ha szeretnénk elkerülni ezt a kellemetlen tünetegyüttest, sokat segít, ha induláskor átállítjuk az óránkat az úti célunk időzónájára, és csak akkor alszunk, amikor ott éjszaka van – ha tehetjük, érdemes úgy foglalni az utat, hogy az úti célunkra az esti, éjszakai órákban érkezzünk meg.

Fő a kényelem!

Indulás előtt feltétlenül gondoljunk a kényelemre is: a szűk, kényelmetlen ruhadarabok helyett öltözzünk lazán, csomagoljunk be egy kényelmes nyakpárnát, és szerezzünk be egy alvómaszkot, hogy bármikor ki tudjuk zárni a külső fényeket. Ha érzékenyek vagyunk a zajokra, vagy a fülünk hajlamos bedugulni a fel- és leszállás közben, ma már kifejezetten repüléshez is beszerezhetünk füldugót, amely a nem kívánt zajok kiszűrése mellett a dobhártyát érő nyomás kiegyenlítésével segít elkerülni a kellemetlen panaszokat.

Figyelem! Külföldi utazás előtt mindig ellenőrizzük az úti célunkra vonatkozó aktuális beutazási szabályokat!

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek