Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2023. június 1.

Erre figyeljünk, ha külföldön megyünk étterembe

A helyi ételek kipróbálása is a külföldi utazások fontos részét képezi, sőt, akadnak olyanok is, akik kifejezetten gasztronómiai célú utazásokat tesznek világszerte. Bár a nyelvi korlátok és a különböző szokások akadályokat gördíthetnek az utunkba, ez ne szegje kedvünket! Cikkünkben összeszedtünk 6 tippet, amelyek segítenek eligazodni az éttermi étkezés világában külföldön. Lássuk, mire érdemes odafigyelnünk!

Végezzünk kutatómunkát!

Célszerű, ha utazás előtt kutatómunkát végzünk, hogy úti célunkon ki tudjuk választani azokat az ételeket, amelyek a leginkább megfelelhetnek nekünk. Nézzünk utána, hogy milyen fontos alapanyagokat, fűszereket használnak az adott ország népszerű fogásainak elkészítéséhez. Ez különösen fontos lehet akkor, ha valaki cukorbeteg, valamilyen ételérzékenységgel vagy esetleg allergiával küzd. Ilyen esetekben az is hasznos lehet, ha összeszedünk magunknak néhány fontos kifejezést az adott ország nyelvén, hogy biztosan ne érjen minket kellemetlen meglepetés étkezés közben, és mindig megbizonyosodhassunk róla, hogy olyasmit eszünk, ami nem okoz problémát nekünk. Emellett járjunk utána a borravalóadási szokásoknak is, mivel e tekintetben minden ország különböző hagyományt követ. Akadnak olyan országok – például Japán –, ahol nem szokás borravalót adni az étteremben, de előfordulhat az is – például Marokkóban vagy Jordániában –, hogy udvariatlannak tűnhetünk, ha nem adunk 10-15 százalék borravalót. Kínos helyzetbe kerülhetünk akkor is, ha egy nagyobb összeget hagyunk az étteremben feleslegesen, ha nem vagyunk tisztában azzal, hogy a szervizdíjat tartalmazza a végösszeg – éppen ezért elengedhetetlen az előzetes tájékozódás.

Indulás előtt ne feledkezzen meg az utasbiztosításról sem, amelyet egyszerűen megköthet online a Netrisk.hu-n!

Próbáljuk ki a „turistamenüt”!

Bár furcsának tűnhet, de Olaszország és Franciaország nagy forgalmú turistaparadicsomaiban találkozhatunk az úgynevezett turistamenüvel. Ez általában egy háromfogásos étkezést kínál: a főétel mellé különböző italok közül választhatunk, és a legtöbbször kenyeret is felszolgálnak a fogások mellé. Az étkezésnek ez a módja jó lehet arra, hogy megkóstoljuk az adott ország konyhájának jellegzetes ételeit, így ha ezt választjuk, akkor sem maradunk le semmiről, ha nem végeztünk utazás előtt alaposabb kutatómunkát a helyi fogásokkal kapcsolatban.

Gondoljuk át, hogy milyen helyről vásárolunk ételt!

Külföldi tartózkodásunk során felmerülhetnek bennünk kétségek azzal kapcsolatban, hogy milyen ételeket fogyaszthatunk teljes biztonsággal. A hőkezelés elpusztítja a baktériumok nagy részét, így az olyan főtt ételt, amit frissen szolgálnak fel, általában biztonsággal elfogyaszthatjuk. Meggondolandó azonban megenni olyan ételt, amelyet szobahőmérsékleten vagy melegítőedényben tároltak hosszabb ideig. Akkor is legyünk óvatosak, ha a helyi street foodot próbálnánk ki, mivel nem tudhatjuk, hogy az utcai árusok ugyanazokat az ételkészítési szabványokat és biztonsági gyakorlatokat követik-e, mint amiket az éttermek – például a kézmosás vagy a hőkezelés alkalmazása kapcsán.

Napközben nassoljunk!

Arra is célszerű odafigyelnünk, hogy napközben is meglegyen a kalóriabevitel, ugyanis például egy egész napos városnézés közben gyorsabban megéhezhetünk. Jó megoldás, ha napközben természetes cukrokat és proteint viszünk be a szervezetünkbe: ha van nálunk néhány müzli- vagy proteinszelet, esetleg olajos magvak, azokkal biztosan nem nyúlhatunk mellé. Emellett jó, ha azt az elvet követjük, hogy egy nap többször eszünk keveset, valamint egy főétkezés során fogyasztunk melegételt étteremben – így a pénztárcánkat is megkímélhetjük a túlköltekezéstől.

Informálódjunk a fizetési lehetőségekről!

Előfordulhat, hogy nem szeretnénk mindenhol készpénzzel fizetni, vagy olyan úti célt választunk, ahol egyébként sem jellemző a készpénzhasználat – ez érvényes például a skandináv államokra –, ezért a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban is érdemes tájékozódnunk. Ha külföldön fizetünk a bankkártyánkkal, akkor a terminál felajánlhatja nekünk a forintban vagy a másik ország pénznemében történő fizetés lehetőségét. Ezzel kapcsolatban jó tudni, hogy ha a forintban vezetett számlánkhoz tartozó bankkártyával fizetünk, akkor a tranzakció elszámolása ugyan forintban történik, de a devizaváltás miatt a végösszeg magasabb lehet. Ezért indulás előtt érdemes követni az úti célunk devizájának aktuális árfolyamát, hogy ne érjenek minket kellemetlen meglepetések. Ami pedig a készpénzt illeti: arról is tájékozódjunk, hogy a célországban mennyire jellemző a kártyás fizetési lehetőség, ugyanis ennek megfelelően tudjuk eldönteni, hogy mennyi készpénzt vigyünk magunkkal.

Ügyeljünk az apró részletekre!

Érdemes megemlíteni néhány fontos tényezőt, ami nem az éttermi szokásokkal kapcsolatos, de utazás közben érdemes odafigyelnünk rá – ilyen például a vízfogyasztás. Bár az emberek gyakran isznak csapvizet az otthonukban, ha külföldön járunk, érdemesebb palackozott vizet választanunk. Különösen igaz ez többek között Ázsia sok országára, a Közel-Keletre, Afrikára és nem árt óvatosnak lennünk Közép- és Dél-Amerikában sem, mivel a különböző baktériumok és mikrobák jelen lehetnek a csapvízben is, amire a helyiek szervezete jól reagálhat, de nekünk ezek akár megbetegedést is okozhatnak. Így az említett, egzotikusabbnak számító úti célokon fogmosáshoz is célszerű lehet a palackozott víz használata, ha biztosra akarunk menni. Tejtermékek esetében mindig a megfelelően hűtött és pasztőrözött gyártmányokat válasszuk, nyers gyümölcsöt és zöldséget pedig akkor fogyasszunk, ha van lehetőségünk hámozásra, vagy tiszta vízzel meg tudjuk mosni azokat. Végül ne feledkezzünk meg az utasbiztosítás megkötéséről sem, hiszen szerencsétlen esetben egy rosszul megválasztott étel vagy a szokatlan fűszerezés gyomorbántalmakat okozhat, és előfordulhat, hogy emiatt orvosi ellátásra szorulunk úti célunkon. A Netrisk utasbiztosítás kalkulátorában egyszerűen kiválaszthatjuk a számunkra megfelelő védelmet a biztosító partnerek ajánlatai közül.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek