foci stadion

2022. augusztus 26.

EB 2024 – minden, amit tudnia kell, ha Magyarországról utazik

A Németországban megrendezésre kerülő 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokságra (EB) utazó magyar szurkolók már alighanem tűkön ülnek, hiszen hamarosan a német stadionok lelátóiból buzdíthatják a Magyar Válogatott játékosait. Habár az esemény elsősorban a futball rajongóinak kínál izgalmas mérkőzéseket, a meccseknek otthont adó német városok számos történelmi és kortárs nevezetességgel is várják a látogatókat.

Cikkünk célja, hogy segítsük a magyar szurkolókat a zökkenőmentes részvételben, a tervezéstől kezdve a hazautazásig: részletes útmutatót nyújtunk az utazási lehetőségekről, a helyi közlekedésről, a szükséges dokumentumokról, a szállásokról és nyújtunk egy kis ízelítőt a helyi gasztronómiából is.  

Emellett ismertetjük a meccsek látogatási szabályait, a jegyvásárlástól kezdve a stadionokba való belépésig. Hasznos tippeket és információkat adunk, hogy az EB élménye valóban felejthetetlen legyen minden magyar szurkoló számára. 

Irány az EB, irány Németország – Az utazás megtervezése

Az első lépés az utazási tervezés során, hogy kiválasszuk, mely városokba szeretnénk ellátogatni a 2024-es EB alatt. A mérkőzések több német városban – többek között Berlinben, Münchenben, Hamburgban, Dortmundban – kerülnek megrendezésre.  

Fontos, hogy amennyire lehet, előre tájékozódjunk a magyar válogatott mérkőzéseinek időpontjairól és helyszíneiről. Az aktuális menetrend alapján tervezhetjük meg utazásunkat, hogy ne maradjunk le egyetlen izgalmas mérkőzésről sem. A pontos dátumok és helyszínek ismerete segít, hogy időben foglaljunk szállást és megtervezzük az utazási útvonalat. Amennyiben Ön még most szeretne jegyet vásárolni, azt érdemes ellenőrzött, hiteles forrásból megtenni – lehetőleg az UEFA oldaláról –, hiszen sok a visszaélés, könnyen belefuthatunk a csalókba. 

Az úti cél kiválasztása nemcsak a mérkőzések szempontjából fontos, hanem azért is, mert minden város különböző közlekedési lehetőségeket és szálláslehetőségeket kínál. A nagyvárosokban könnyebben találunk szállodákat, hosteleket és rövid távra kiadott magánszállásokat, míg a kisebb városokban több idő adódhat a helyi kulturális és természeti látnivalók felfedezésére. Az utazási tervezés során érdemes figyelembe venni ezeket a szempontokat is, hogy a lehető legtöbbet hozhassuk ki az EB élményből. 

Utazási dokumentumok

A 2024-es Európa-bajnokságra való utazás előtt fontos, hogy minden szükséges dokumentum rendben legyen, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket a határon vagy a repülőtéren. Az EU-n belüli utazások során a magyar állampolgárok számára nincs szükség vízumra, de néhány alapvető dokumentumot semmiképp ne feledjünk. 

Szükséges okmányok

A németországi utazáshoz alapvetően kétféle személyazonosító okmány használható: útlevél vagy személyi igazolvány. Az érvényes, kártyaformátumú személyi igazolvány elegendő a beutazáshoz, de az útlevél is megfelelő, ha az van kéznél.  

Fontos, hogy az okmányok érvényességi ideje legalább a hazautazás dátumáig tartson. Ellenőrizze időben, hogy okmányai érvényesek-e, és szükség esetén gondoskodjon azok megújításáról. Emellett célszerű másolatot készíteni az okmányokról, hogy egy esetleges elvesztés vagy lopás esetén könnyebben intézkedhessen. 

Utasbiztosítás

Az úti dokumentumok között fontos lehet még a biztosítási papírok beszerzése is. Az európai egészségbiztosítási kártya (EHIC) érvényes Németországban, de érdemes megfontolni egy utasbiztosítás kötését is, amely szélesebb körű fedezetet nyújt a váratlan helyzetekre. Az utasbiztosítás megléte nemcsak azt biztosítja, hogy szükség esetén megfelelő orvosi ellátásban részesüljön, hanem azt is, hogy poggyászkésés, járatkésés esetén is anyagi kárpótlást kaphasson.  

Az utazási dokumentumok megfelelő előkészítése és ellenőrzése, a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása és megkötése alapvető lépés a sikeres és problémamentes utazáshoz a 2024-es EB-re. Látta már? A Netrisk.hu az EB ideje alatt külön erre az alkalomra szabott ajánlatokkal is várja. 

Mivel érdemes a helyszínre utazni? Csakis az Ön preferenciáitól függ.

A 2024-es EB-re való utazás egyik leggyorsabb módja a repülés – habár, ha kiszámoljuk, hogy mennyit kell a reptéren várakozni, és hogy mennyi időbe telik a reptérről a szállásra jutni, akkor adott esetben a vasút vagy az autó is jó alternatívának tűnhet.  

Budapestről több közvetlen járat is indul a német városokba, ahol a mérkőzések zajlanak. Például Berlinbe, Münchenbe, Hamburgba, Dortmundba és más jelentős helyszínekre eljuthatunk repülővel, átszállás nélkül. Ezek a járatok rendszeresen közlekednek, és gyors kapcsolatot biztosítanak a magyar szurkolók számára.  

Ha nincs közvetlen járat az adott városba, érdemes átszállásos járatokat is figyelembe venni, amelyek gyakran szintén kedvező áron elérhetők. Az átszállásos járatok esetében azonban érdemes figyelni az átszállási időkre, hogy kényelmesen elérhessük a csatlakozást. 

Repülőjegy-foglalás

A repülőjegyek foglalásánál érdemes minél előbb lépni, hogy a legjobb áron jussunk hozzájuk. Általánosságban is elmondható, hogy a jegyek ára az indulás dátumának közeledtével növekszik, de egy ilyen népszerű esemény esetén, mint az EB, ez fokozottan igaz lehet.  

Vonattal

A vonatos utazás adott esetben kiváló alternatívája lehet a repülésnek. Egy vonatút alatt a szép felhők helyett gyönyörű tájakban gyönyörködhet, és még a környezet is hálás lesz választásáért. Ráadásul az Interrail Pass EB-jegyekkel kedvezményesen vehető igénybe.

A vonat további előnyeihez sorolható, hogy míg adott esetben a reptérről akár többtíz km-t kell utaznia buszon vagy taxival, a vasútállomások többnyire a városok központjaiban helyezkednek el. 

Az utazási idő általában hosszabb, mint repülővel, de az éjszakai vonatok lehetőséget adnak, hogy az út egy részét alvással, pihenéssel töltse. 

Jegyvásárlás és foglalási tippek 

Ami a repjegy esetében igaz, itt is áll: érdemes mielőbb megvásárolni.  

A jegyeket online is megvásárolhatjuk, például a MÁV vagy a Deutsche Bahn hivatalos oldalán. Emellett érdemes figyelni az esetleges kedvezményekre és bérletekre, amelyekkel pénzt takaríthatunk meg. Az előre foglalás biztosítja, hogy legyen helyünk a kívánt járaton, és elkerülhetjük a helyszíni jegyvásárlásból adódó stresszt. 

Autóval

Az autóval történő utazás nagy rugalmasságot biztosít, hiszen bármikor indulhatunk és megállhatunk útközben. Az útvonaltervezés során érdemes a leggyorsabb és legbiztonságosabb útvonalakat választani. Magyarországról több autópálya vezet Németországba, például az M1-es autópályán keresztül Ausztrián át. Fontos, hogy tisztában legyünk a német közlekedési szabályokkal, például a sebességhatárokkal és az autópályahasználati-díjakkal. 

E-útdíj fizetése és szükséges matricák 

Németországban az autópályák használata díjmentes a személyautók számára, de más országokon való áthaladás során, például Ausztriában, szükség lehet autópálya matricára. Ezeket a matricákat előre megvásárolhatjuk a határátkelőknél, benzinkutaknál vagy online.  

Az előre tervezés és a részletek alapos átgondolása biztosítja, hogy időben és stresszmentesen érkezzünk meg a mérkőzésekre, és teljes mértékben kiélvezhessük az eseményeket.   

Mely szállások a legnépszerűbbek az EB ideje alatt?

A 2024-es Európa-bajnokság ideje alatt a legnépszerűbb szállodák és panziók azok, amelyek közel találhatók a mérkőzések helyszíneihez. A szurkolók számára kényelmes lehetőség, ha a stadionok környékén szállnak meg, így könnyen és gyorsan elérhetik a mérkőzéseket. A panziók és kisebb szállodák is kedvelt választások, mivel gyakran családiasabb hangulatot és kedvezőbb árakat kínálnak. 

Foglalási tippek és árkategóriák

A szállásfoglalást érdemes minél előbb megtenni, mivel az EB ideje alatt a kereslet jelentősen megnő, és a legjobb ár-érték arányú helyek gyorsan elfogynak. Az árak széles skálán mozognak: a luxusszállodák árai éjszakánként akár több ezer euróra is rúghatnak, míg a középkategóriás hotelek, családi panziók vagy hostelek ennél természetesen jóval kedvezőbb díjszabás ellenében vehetők igénybe. Érdemes figyelni az online szállásfoglaló oldalak akcióira és kedvezményeire, amelyekkel adott esetben jelentős megtakarítást is elérhetünk. 

Rövid távú bérlemények

A rövid távú bérlemények népszerűsége folyamatosan nő, különösen nagy események idején. A széles választék és a rugalmasság itt többnyire előnyt jelentenek: különböző típusú ingatlanok közül választhatunk, a lakásokat és házakat pedig gyakran jól felszerelt konyhával és egyéb kényelmi szolgáltatásokkal látják el. További előny, hogy az árak kedvezőbbek lehetnek, mint a szállodákban. Hátrány jelent azonban, hogy a szolgáltatások színvonala változó, és előfordulhatnak kellemetlen meglepetések is. 

Biztonsági szempontok és értékelések ellenőrzése

Legyen szó hotelről vagy rövid távú bérleményről, a szállás foglalásakor ajánlott figyelni az értékelésekre és a korábbi vendégek visszajelzéseire. Érdemes olyan szállásokat választani, amelyek magas pontszámot kaptak és sok pozitív visszajelzést gyűjtöttek.   

Hostelek és kempingek

Az alacsonyabb költségvetéssel utazók számára a hostelek és kempingek nyújtanak megfizethető szálláslehetőséget. A hostelek nagy előnye, hogy gyakran központi helyen találhatók, ugyanakkor szobánkat többnyire meg kell osztanunk más emberekkel. A hostelek általában alapvető kényelmi szolgáltatásokat nyújtanak, mint például ingyenes Wi-Fi, közös konyha és társalgó, valamint mosási lehetőség. Néhány hostel még privát szobákat is kínál azok számára, akik több magánszférára vágynak. 

A kempingek ideálisak lehetnek azok számára, akik szeretnek a szabadban lenni és saját sátrat hoznak, esetleg lakókocsival vágnak neki az EB-nek. A kempingekben gyakran találhatók zuhanyzók, mosdók és közös főzőhelyek, valamint gyakran van lehetőség elektromos csatlakozásra is a lakókocsik számára.  

A szállás típusától és preferenciánktól függően tehát különböző kényelmi szintet és szolgáltatásokat vehetünk igénybe, de általánosságban elmondható, hogy mindkét lehetőség költséghatékony és barátságos környezetet biztosít. 

A szállásfoglalás minden aspektusát figyelembe véve, a megfelelő opció kiválasztása nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a 2024-es Európa-bajnokság alatt töltött idő élvezetes és problémamentes legyen.  

Helyi közlekedés megtervezése a stresszmentes élményért

A német városokban jól kiépített tömegközlekedési hálózat található, amely gyors és kényelmes közlekedést biztosít a városokban és azok környékén. (Az EB-jegyekkel kedvezmény vehető igénybe a német tömegközlekedési eszközökön). Az alábbiakban néhány hasznos tippet talál a buszok, metrók és villamosok használatához: 

Buszok, metrók, villamosok menetrendje és használati tippek

A nagyobb városokban, mint Berlin, München és Hamburg, érdemes előre tervezni az útvonalakat, hogy a lehető legkisebb stressz és idő legyen eljutni A-ból B-be – leginkább a szállástól a stadionig és vissza. A tömegközlekedési menetrendek és útvonaltervek könnyedén elérhetők online, a helyi közlekedési vállalatok weboldalain vagy mobilalkalmazásokban.  

Jegyvásárlás 

A jegyeket automatákból, jegypénztárakból vagy mobilalkalmazásokon keresztül is megvásárolhatjuk. Németországban számos városban zónarendszert használnak, ezért fontos figyelni arra, hogy a megfelelő zónára érvényes jegyet vegyük meg.  

A napi vagy hetijegyek gyakran kedvezőbbek lehetnek, ha többször is használjuk a tömegközlekedést. 

Tömegközlekedéssel az EB alatt 

A német tömegközlekedés pontos és megbízható, de érdemes figyelni a csúcsidőszakokra, amikor zsúfoltabbak lehetnek a járművek. Mindig tartsuk meg a jegyet a kijáratig, mert rendszeresen ellenőrizhetik. A közlekedési eszközökön való tájékozódást segítik a jól jelölt megállók és a hangosbemondók. 

Taxik és “ride-sharing” szolgáltatások

A taxik és “ride-sharing” szolgáltatások kényelmes alternatívát nyújtanak a tömegközlekedéssel szemben, különösen, ha gyorsan és közvetlenül szeretnénk eljutni a célállomásra.  

Ugyanakkor érdemes azzal számolni, hogy közlekedési dugó is kialakulhat, amely esetben egy kötött pályás közlekedési eszköz jóval megbízhatóbb és kalkulálhatóbb menetidőt ad. 

A taxik könnyen elérhetők a városokban, általában a taximegállókban várakoznak, vagy telefonon is hívhatók. A taxi tarifák szabályozottak, és a díjszabás az utazott távolságtól és az időtől függ. Elfogadják a bankkártyás fizetést is, de érdemes előre érdeklődni a sofőrnél, hogy ne az út végén derüljön ki: elromlott a leolvasó. 

-Az ride-sharing szolgáltatások széles körben elérhetők Németországban. Az alkalmazások letöltése és regisztrációja után könnyen rendelhetünk autót. Az árakat az alkalmazások előre kalkulálják, és a fizetés is kényelmesen és biztonságosan történik az alkalmazáson keresztül. 

Bérlés

A városi közlekedés másik kényelmes módja lehet a különböző közlekedési eszközök bérlése – így látogathatjuk a meccseket autóval, robogóval vagy kerékpárral is. Ezek az opciók nagyobb rugalmasságot és szabadságot biztosítanak a város felfedezéséhez is. 

Autóbérlés 

Az autóbérlés különösen akkor lehet hasznos, ha a városon kívül is fel szeretnénk fedezni a környéket. A nagyobb nemzetközi és helyi autókölcsönző cégek széles választékot kínálnak. Az autóbérlés költségei változóak, érdemes előre, noline intézni a foglalást, ha már tudjuk a pontos dátumokat. 

Parkolási lehetőségek a stadionok közelében 

A mérkőzések ideje alatt a stadionok környékén korlátozottak lehetnek a parkolási lehetőségek, ezért érdemes előre tájékozódni és parkolóhelyet foglalni, ha lehetséges. Sok stadion kínál előre foglalható parkolóhelyeket, de összességében – ha csak nincs nyomós okunk másként dönteni – a tömegközlekedés itt is jobb, stresszmentesebb alternatívát jelenthet. 

Kerékpárbérlés 

A kerékpározás Németországban nagyon népszerű és jól támogatott közlekedési mód. A városokban számos helyen bérelhetünk kerékpárt, akár napi, akár hosszabb időszakokra. A nagyobb városokban elérhetők biciklimegosztó rendszerek is, ahol könnyedén bérelhetünk kerékpárt rövid távokra. 

A helyi közlekedési lehetőségek széles választékával biztosíthatjuk, hogy a 2024-es EB alatt kényelmesen és hatékonyan mozogjunk a városokban, és maximálisan kiélvezhessük az eseményeket. 

EB-meccsek látogatása

A 2024-es Európa-bajnokság mérkőzéseire a jegyeket több hivatalos forrásból is beszerezhetjük, emellett számos nemzeti futballszövetség is rendelkezik saját jegyértékesítési kvótával, így a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) weboldalán is érdemes körülnézni.  

Jegyárak és kategóriák 

A jegyek árai és kategóriái változóak, attól függően, hogy melyik mérkőzésre és melyik stadionba mely szektorába szólnak.  

Általában a jegyek három fő kategóriába sorolhatók: alap, középső és prémium kategóriák. Az árak az első csoportkörös mérkőzéseken kezdődnek körülbelül 30-50 eurónál, míg a döntő mérkőzések jegyárai ennek a sokszorosára is nőhetnek. Érdemes figyelni az UEFA weboldalán közzétett árlistát és jegyértékesítési feltételeket. 

Jegyek átvétele és beléptetés 

A jegyeket többféleképpen vehetjük át: elektronikusan e-jegyként, amelyet okostelefonon mutathatunk be, vagy papíralapú jegyként, amelyet postai úton küldenek el, vagy személyesen vehetünk át a helyszínen.  

A belépéskor a jegyeket és a személyazonosító okmányokat is ellenőrizhetik. Fontos, hogy időben érkezzünk a stadionhoz, hogy elkerüljük a sorban állást és a késéseket. 

  

A stadionba jutás

A stadionok általában jól megközelíthetőek tömegközlekedéssel. A legtöbb városban a stadionok közelében található metró-, busz- vagy villamosmegálló, amelyek segítségével könnyedén eljuthatunk a mérkőzések helyszínére. Az autóval érkezők számára fontos, hogy előre tájékozódjanak a parkolási lehetőségekről és a stadion körüli forgalmi rendről. 

Biztonsági ellenőrzések és beléptetési szabályok 

A stadionba való belépéskor szigorú biztonsági ellenőrzésekre számíthatunk. A beléptető pontokon átvizsgálják a jegyeket és az esetleges személyazonosító okmányokat, valamint átvizsgálhatják a táskákat és személyes tárgyakat is. Érdemes időben érkezni, hogy elegendő idő maradjon az ellenőrzésekre és a belépésre. 

Stadionon belüli szabályok 

A stadionokba történő belépéskor szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy mit vihetünk magunkkal. Általában csak kis méretű táskák és személyes tárgyak vihetők be, valamint étel és ital csak korlátozott mennyiségben. Érdemes előre tájékozódni a stadion hivatalos weboldalán, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket. 

Tiltott tárgyak és viselkedési szabályok 

A stadionok területére nem vihetők be veszélyes tárgyak, pirotechnikai eszközök, nagy méretű zászlók, hangosító berendezések és egyéb olyan eszközök, amelyek zavarhatják a mérkőzést vagy a többi nézőt.  

A viselkedési szabályok is szigorúak: tilos a rasszista, gyűlölködő vagy sértő viselkedés, valamint a pályára történő belépés. A szabályok betartása érdekében a stadionok biztonsági személyzete folyamatosan ellenőrzi a nézőket. 

 Étkezési lehetőségek és mosdók 

A stadionokon belül számos étkezési lehetőség áll rendelkezésre, ahol különféle ételeket és italokat vásárolhatunk. Az ételstandok és büfék mellett több helyen találhatók mosdók is, amelyeket a mérkőzések előtt és alatt is használhatunk. Érdemes időben érkezni a stadionba, hogy elkerüljük a hosszú sorokat és kényelmesen elérjük a szükséges szolgáltatásokat. 

A fentiek figyelembevételével a 2024-es Európa-bajnokság mérkőzéseinek látogatása izgalmas és zökkenőmentes élmény lehet, amelyre érdemes előre alaposan felkészülni. 

Szabadidős programok és látnivalók az EB meccsei között

Amikor éppen nem a 2024-es Európa-bajnokság mérkőzésein szurkolunk, rengeteg lehetőségünk van felfedezni Németország különféle városainak kulturális és turisztikai látványosságait. Az alábbiakban néhány ajánlást találhat a legnépszerűbb városokból. 

Berlin: A Brandenburgi kapu, a Berlini fal emlékmű és a Reichstag épülete a legismertebb látnivalók. Emellett érdemes sétálni a múzeumok szigetén és meglátogatni a Pergamonmúzeumot. 

München: A Marienplatz és a híres Glockenspiel, a Nymphenburgi kastély és a Deutsches Museum a legkedveltebbek. A bajor sörkultúrát pedig a Hofbräu Hausban élvezhetjük. 

Hamburg: A kikötő, a Miniatur Wunderland és a Speicherstadt világörökségi helyszín kiváló programokat kínálnak.  

Dortmund: Érdemes megnézni a Dortmundi U-t, az egykori sörgyárból átalakított kulturális központot, valamint a Westfalenparkot. 

  

Gasztronómia

A német városokban számos nemzetközi és helyi konyha található. Kóstolja meg a híres német kolbászkákat (amelyek szinte az összes város specialitásai között megtalálhatók, más-más ízesítésekben), a döner kebabot (amely minőséggaranciáját a több generáció óta ott élő török származású népesség adja), vagy a Berliner Pfannkuchen nevű fánkot. 

Amennyiben Münchenben is jár, akkor a bajor konyha ízei kihagyhatatlanok. Próbálja ki a Weisswurstot (fehér kolbász), a Pretzelt (sós perec), vagy az Apfelstrudelt (almás rétes).  

Hamburg városa halpiacáról is híres, itt mindig friss tengeri ételeket szerezhetünk be. A Fischbrötchen (halas szendvics) és a Labskaus (hagyományos tengeri étel) megérnek több kóstolót is. 

Dortmundban a Ruhr-vidék gasztronómiája nyújt különleges élményt. Kóstolja meg a Pfefferpotthastot (húsos ragu) és a helyi söröket. 

Haza utazás

Az utolsó mérkőzés után  ellenőrizzük az utazási híreket és közlekedési információkat, hogy időben tudomást szerezhessünk az esetleges útlezárásokról vagy késésekről. 

Magyarország és Németország is az Európai Unió tagja: az uniós állampolgároknak általában nincs szükségük vámkezelésre és útlevél-ellenőrzésre a belső határokon. 

Ha más országokon keresztül utazunk haza (pl. Svájc) autóval vagy vonattal, fontos ellenőrizni az adott országok vám- és határellenőrzési szabályait, valamint a szükséges utazási dokumentumokat és vízumokat. 

Ha németországi élelmiszereket vagy italokat szeretnénk hazahozni, érdemes tájékozódni a behozatali korlátozásokról és a tiltott termékekről. Fontos figyelembe venni az élelmiszerek hűtési és tárolási előírásait is.  

És mindezen praktikus tanács után talán a legfontosabb: élvezze a fantasztikus élményeket és meccseket, amelyet a 2024-es EB tartogat! Hajrá Magyarország! 🇭🇺⚽️ 

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek