Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. augusztus 11.

Ausztriai túraútvonalak kezdőknek és haladóknak

A több országon átívelő hegyvonulat, az Alpok nemcsak a síelők, hanem a túrázók és hegymászók fellegvára is. A magashegység csúcsai számos helyen meghaladják a 4000 méteres magasságot, azonban Ausztria területén könnyedén találunk ezeknél alacsonyabban fekvő pontokat, illetve könnyen teljesíthető túraútvonalakat is. Ezek közül mutatunk be most néhányat, ha lehűtenénk magunkat egy kis alpesi levegővel, és gyönyörködnénk a felejthetetlen panorámában.

Schafberg

Bámulatos látnivalókban bővelkedik Salzburg és környéke, ahol a Wolfgangsee tó partjától indíthatjuk túránkat, és utunk egészen a Schafberg csúcsáig vezethet. Az 1732 méteres magasságban ágaskodó csúcsot egy mesébe illő piros fogaskerekű vasúttal vagy gyalogos túraútvonalon közelíthetjük meg. Ha ez utóbbi lehetőséget választjuk a csúcstámadáshoz, akkor egy viszonylag könnyen teljesíthető túrában lesz részünk, ami kb. 3-4 órát vesz igénybe. Útközben megcsodálhatjuk a környező hegyeket és tavakat, ha pedig elfáradtunk, lefele pattanjunk fel a fogaskerekűre, és élvezzük a kanyargós utat. Amennyiben egy hosszabb itt tartózkodás sincs ellenünkre, fedezzük fel Mozart szülővárosát, Salzburgot is!

Hegyvidéki túrára indulna? Kössön utasbiztosítást, hogy nyugodtan teljen az utazás minden perce!

Krimmli vízesés

Salzburg térségében barangolva más érdekes természeti kincsre is bukkanhatunk, nevezetesen a Krimmli vízesésre, ami Európa egyik legnagyobb zuhataga. A Hohe Tauern Nemzeti Parkban található vízesés három szakaszból áll és 380 méter magas, a környéket a könnyű bejárhatóság mellett pazar látvány is jellemzi. A túra a Wasserfallzentrum látogatóközponttól indul: kb. 8 kilométer hosszú távra és 500 méteres szintkülönbségre számíthatunk a kezdő- és végpont között, a tanösvény április és október vége között van nyitva. Ezt az útvonalat gyerekekkel is megtehetjük, sőt, a vízesés alsó tövében elhelyezkedő Kürsinger Platzig akadálymentesített a terep, így addig a pontig akár kerekesszékkel is megközelíthető.

Lünersee tengerszem

Egy igazán különleges látványt nyújtó túrához érdemes ellátogatni Ausztria legnagyobb természetes úton kialakult tengerszeméhez: a Lünersee 1970 méter magasan fekszik, 2 kilométer hosszú, 1,2 kilométer széles és 139 méter mély. Kezdő túrázók is bátran belevághatnak abba a hegyi kalandba, amit az itteni terep nyújt, sőt, május vége és október vége között akár gyerekekkel is nekivághatunk az útnak, mivel a Lünerseebahn nevű felvonó ebben az időszakban megkönnyíti a feljutást. A haladó túrázók akár tovább is mehetnek a vadregényes, felfelé vezető úton a Schesaplana csúcshoz (2965 méter), ahol festői panorámában lehet részük: míg a hegy egyik oldalán Svájc, addig a másikon Németország terül el.

Dachstein

Bár a Dachstein 2995 méteres csúcsával a stájer vidék legmagasabb pontja, nem kell megijednünk tőle, hiszen Ramsau am Dachstein községből indul az a hegyi felvonó, amelyik egészen 2700 méteres magasságig felvisz minket a zordnak tűnő ormok mentén. Az itt található Skywalk kilátóból távolról megcsodálhatjuk Ausztria legmagasabb pontját is, a Großglocknert (3798 méter), valamint a Großvenedigert (3666 méter) és a Hochköniget (2941 méter). Itt található az ország legmagasabban fekvő függőhídja is, ami egy 400 méter mélyen húzódó szakadék fölött ível át. Ennek egyik végére építették meg a semmibe vezető lépcsőt (Treppe ins Nichts), amelynek üvegpadlós kilátója csak a merészebbeknek ajánlott.

Ötscher-hegy

Ha változatosságra vágyunk, ez a természeti képződmény bővelkedik a látnivalókban: Wienerbruck felől a hegy egyik oldalán bejárhatjuk az Ausztria Grand Canyonjának is nevezett Ötschergräben-szurdokot. Itt könnyen járható útvonalon, kristálytiszta vizű zuhatagok ölelésében túrázhatunk: utunkat a Naturparkzentrum Ötscher-Basis nevű központjától indítjuk, majd érdemes útba ejteni a wienerbrucki erőművet, végül pedig az Ötscherhias turistaházban pihenhetjük ki az út fáradalmait. A hegy másik oldalán találjuk az Ötscher-Tropfsteinhöhle cseppkőbarlangot, ennek felkeresése viszont csak gyakorlott túrázóknak ajánlott. Emellett Lackenhof felől feljuthatunk a hegyre libegővel is, egészen 1436 méteres magasságig, ahol megpihenhetünk és gyönyörködhetünk a tájban, de akár tovább is indulhatunk az Ötscher legmagasabb pontjához a kijelölt túraútvonalon.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek