Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. augusztus 23.

6 kihagyhatatlan múzeum Olaszországban

Olaszországra gyakran a kultúra fellegváraként tekintünk, ami nem csoda, hiszen az ország korábban a legjelentősebb európai kulturális központ, valamint a katolikus egyház és a Római Birodalom bölcsője is volt. Egy olaszországi utazás során érdemes megtekinteni azokat a meghatározó művészeti alkotásokat, amelyek nemcsak a helyi, hanem a globális művészetre is hatással voltak. Cikkünkben összegyűjtöttük azokat az olasz múzeumokat, amelyek mellett nem mehetünk el, ha a közelben járunk.

Uffizi Képtár, Firenze

Ahogy egész Firenze kulturális örökségének nagy része, úgy maga az Uffizi Képtár is a Medici családhoz köthető. Magát a gyűjteményt 1581-ben hozta létre Francesco de’ Medici, Toszkána nagyhercege, aki a galéria harmadik emeletén még egy iskolát is létrehozott fiatal művészek számára. A képtár érdekessége, hogy egy folyosó köti össze a Pitti-palotával, ami a Mediciek lakhelye volt. A család így könnyedén közlekedhetett a két épület között, mivel az Uffizi (magyarul irodák) nemcsak a művészeti életben töltött be fontos szerepet, hanem innen irányították a várost is. Az Uffizi Képtár olyan reneszánsz korabeli alkotók festményeinek és szobrainak ad otthont, mint például Mantegna, Giotto, Botticelli, Raffaello, Michelangelo vagy Caravaggio.

Olaszországi nyaralásra készül? Tudja magát és családját is biztonságban, kössön utasbiztosítást és pihenjen gondtalanul!

Dózse-palota, Velence

A palota Velence legnépszerűbb látnivalói közé tartozik: a patinás épület korábban a Velencei Köztársaság fejének, a dózsénak és a velencei kormánynak volt a székhelye. Itt hozták meg a Velencei Köztársaság legfontosabb döntéseit, és csak azok kaptak bebocsátást az épületbe, akik valamelyik helyi nemesi család tagjai vagy kormánytisztviselők voltak. Ez azonban napjainkra megváltozott: turistaként könnyedén bejuthatunk a palota múzeumába, és megtekinthetjük a múlt értékes lenyomatait Hieronymus Bosch vagy Quentin Massys festményeinek képében, de találunk itt középkori és kora újkori hadi tárgyakat is.

Vatikáni Múzeumok, Vatikán

A Vatikáni Múzeumok összesen 1400 szobájukkal a világ egyik legnagyobb művészeti gyűjteményét teszik ki, emellett itt találhatók a világ legjelentősebb reneszánsz alkotásai, amelyeket a pápaság és a római katolikus egyház halmozott fel évszázadok lefolyása alatt. A Vatikáni Múzeumok része többek között az Apostoli Palota, ami a pápa székhelye, illetve itt található a méltán híres Sixtus-kápolna is, ami amellett, hogy a pápa magánkápolnájaként funkcionál, a pápaválasztási konklávé helyszíneként is ismert. Ez az egyik leglátogatottabb múzeum a világon, így érdemes online előre megvásárolni a jegyünket, ha ide készülünk.

Capitoliumi Múzeumok, Róma

A Capitoliumi Múzeumok együttese gyakorlatilag a teljes római történelem három épületbe sűrítve. Mint tudjuk, Róma hét dombra épült, amelyek közül a legmagasabb és leghíresebb a Capitolium. A legenda szerint itt állt Jupiter római isten temploma, így az ókorban a vallási élet központja is ez a domb volt. A múzeum három fő épületre tagolódik, melyből kettőt – Palazzo Senatorio, Palazzo dei Conservatori – Michelangelo tervei alapján építettek át. A múzeum gyűjteményében fellelhetők az antik római, görög és egyiptomi kultúra jelentős szobrászati alkotásai, de ugyanitt találunk képtárat, valamint ékszer- és pénzérmegyűjteményt. A Capitoliumban megcsodálhatjuk Róma egyik jelképét, a Romulust és Remust ábrázoló bronzszobrot is.

San Lorenzo Maggiore, Nápoly

A San Lorenzo Maggiore nemcsak templom és kolostor, hanem egyben múzeum is: ez Nápoly egyik legrégebbi építménye a városközpont szívében. A templom a feljegyzések szerint a 4. század vége és az 5. század eleje között épülhetett, majd az évszázadok folyamán többször is felújításra szorult, azonban a 19-20. századi renoválások óta eredeti, gótikus formájában tekinthető meg. A múzeum számos érdekességet tartogat a látogatók számára: megismerhetjük a templom környékének történetét, valamint az épület alatt végzett ásatások leleteit is megtekinthetjük, amelyek egy római kori piactér egykori meglétére utalnak.

Ferrari Múzeum, Maranello

Észak-Olaszországban barangolva nem hagyhatjuk ki a leghíresebb olasz autógyár múzeumát, ahol betekintést nyerhetünk Enzo Ferrari zsenialitásába. A maranellói múzeumban az autók és a Forma-1 rajongói egyaránt jól érezhetik magukat: a tárlat körbekalauzol minket az 50-es években épített autómodellektől kezdve egészen a mai ultramodern hibrid típusokig. Továbbá az autósport csúcskategóriájának szerelmesei testközelből is szemügyre vehetik a Forma-1-es csapat több versenyautóját, az előző szezon kocsiját, és az évek során megnyert összes díjat.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek