Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2020. március 10.

3 dolog, amire érdemes felkészülni külföldi utazás esetén

Külföldi utazás esetén legtöbbször hosszú listát írunk arról, hogy mit kell bepakolnunk, megesik azonban, hogy pont a legkézenfekvőbb dolgokra nem gondolunk. Nézzük, melyek azok az apróságok, amiket érdemes észben tartani!

Stimmel-e a hálózat?

Utazáskor gyakran nem is gondolunk arra, hogy más országokban a hazaitól eltérő a hálózati feszültség, illetve a hálózati csatlakozók típusa is eltér attól, amit itthon megszoktunk. Számos országban emiatt hálózati átalakítót kell használnunk, és az sem mindegy, milyet: az Amerikai Egyesült Államok bizonyos részein, Közép- és Dél-Amerikában, Kanadában, Japánban és többek között Thaiföldön a B típusú csatlakozót használják. Ha Ausztráliába, Kínába vagy Új-Zélandra utazunk, az I jelzésű átalakítót kell keresnünk, Svájcban és Liechtensteinben J típusú, az Egyesült Királyságban, az USA egyes részein, Máltán, Cipruson és az Egyesült Arab Emírségekben pedig G típusú átalakítóra lesz szükségünk. Ezek jellemzően néhány száz forintos tételek, azonban elengedhetetlenek ahhoz, hogy utazás közben is használhassuk európai típusú csatlakozóinkat, például a telefon- és laptoptöltőnket.

Balra tarts!

Ha viszonylag ritkán járunk külföldre, az egyik szokatlan meglepetés a bal oldali közlekedés lehet: kevesen tudják, hogy Európában utolsó előttiként tértünk át a jelenlegi, jobb oldali közlekedésre. Magyarországon közel 80 évvel ezelőttig tartotta magát a „balra tarts” szabály: az ország legtöbb részén 1941 júliusában, Budapesten pedig novemberben vezették be a jelenlegi közlekedési irányt. Érdekesség, hogy a ma M1-es metróként ismert kisföldalatti egészen az 1973-as felújításig közlekedett a „helytelen” irányban, a gödöllői hév pedig a mai napig fordítva jár. Napjainkban többek között Afrika és Közép-Amerika számos országában, az Egyesült Királyságban, Máltán, Cipruson, Ausztráliában, Thaiföldön, Japánban és Indiában alkalmazzák a bal oldali, tehát jobb kormányos közlekedést, így ha ezekben az országokban autót bérelnénk vagy akár gyalogosan közlekednénk, biztosan érnek majd minket meglepetések. Jó hír, hogy a számunkra ellentétes irány néhány nap alatt megszokható, azonban érdemes a szokásosnál is körültekintőbben közlekedni, hogy elkerüljük a baleseteket – természetesen jobb előre felkészülni a kellemetlenségekre, és még indulás előtt utasbiztosítást kötni.

Külföldre készül? Gondoljon a biztonságára: utasbiztosítás ajánlatok online kötéssel és bankkártyás fizetéssel a Netrisk.hu-n

Kulturális különbségek

Ha elhagyjuk az országhatárt, nemcsak egy új országba, de egy másik kultúrába is belecsöppenünk, vendégként pedig a mi feladatunk, hogy alkalmazkodjunk az adott ország írott és íratlan szabályaihoz. A Közel-Kelet és Ázsia egyes országaiban például tiszteletlenség megmutatni a talpunkat, még akkor is, ha cipőt viselünk, Egyiptomban és Marokkóban a hőség ellenére teljes testet fedő ruházatban illik közlekedni, ha pedig a Vatikánba látogatunk, szintén elvárt a zárt, térdet és vállat takaró öltözet. Természetesen ezeken kívül még számos illemszabályt érdemes fejben tartani, ha külföldre utaznánk, így az utunk valóban zökkenőmentes, és a vendéglátóink számára is kellemes élmény lesz!

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek