Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. április 8.

Itt a tavasz, készüljünk fel időben a villámkárokra!

Bár az időjárás áprilisban még gyakran mutatja a téliesebb arcát, hamarosan beköszönt az igazi tavasz és vele együtt a viharszezon is, így a viharkárok mellett a villámkárokra is fel kell készülnünk. Kevés dolog tud akkora riadalmat okozni, mint egy hatalmas villámcsapás a házba, egy melléképületbe, vagy akár a kertünkben álló fába: tegyünk meg mindent, hogy otthonunkat biztonságban tudhassuk! Cikkünkben tisztázzuk a villámkár jelentését, eláruljuk, mit jelent a villámcsapás másodlagos hatása, és megnézzük, hogyan zajlik a kárbejelentés villámcsapás esetén.

Mit nevezünk villámkárnak?

Villámcsapás esetén kétféle veszély fenyegeti az otthonunkat és értékeinket: a villámcsapással járó extrém hőhatás tüzet okozhat, így sérülhet vagy megsemmisülhet a ház tetőszerkezete, rosszabb esetben pedig maga az ingatlan is. Egy lecsapó villám a kertünkben és a melléképületeinkben is komoly károkat okozhat, így például, ha egy villám pont a kertünkben álló magas gyümölcsfába csap bele, és a fa így megsemmisül, szintén villámkárról beszélünk. A villámkár azonban nem összekeverendő a viharkárral: utóbbi az elemi károk szélesebb körét foglalja magában, például egy heves széltől megrongálódott tetőt, vagy tönkrement kerti növényeket és bútorokat, egy kidőlt fa okozta károkat. Villámkárnak csak olyan károkat nevezhetünk, amelyek a villámcsapás közvetlen vagy közvetett hatása miatt alakultak ki – utóbbit a villámcsapás másodlagos hatásának is nevezzük.

Ne csússzon ki az időből! Kalkuláljon és kössön lakásbiztosítást a viharszezon előtt, kényelmesen, online!

Mit jelent a villámcsapás másodlagos hatása?

A villámcsapás másodlagos hatása, más néven indukciós villámkár azokat a káreseményeket jelenti, amelyek a villám becsapódásának környezetében, túlfeszültség következtében alakulnak ki. Ilyen például egy tönkrement számítógép, TV vagy más elektronikai berendezés – mivel ezekből egyre többet használunk, a másodlagos villámkárok is egyre gyakoribbak lehetnek, ha nem készülünk fel rá kellő mértékben.

Hogyan készülhetünk fel a villámkárokra?

A legjobb felkészülés ebben az esetben is a megelőzés: tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy ne következhessen be a kár! Bár családi házakra jelenleg nem kötelező a villámvédelem, azaz a villámhárító telepítése, azonban ez az egyetlen eszköz, amellyel elkerülhetjük a villámcsapás elsődleges, közvetlen hatásait, így feltétlenül ajánlott élni ezzel a lehetőséggel. Ne feledjük, hogy villámcsapás szempontjából az adott területen lévő legmagasabb pontba csap be legnagyobb eséllyel a villám, így amennyiben családi házas övezetben pont a mi házunk az, amelyik kiemelkedik a többi ingatlan szintjéből, különösen ügyeljünk a villámhárító felszerelésére. Az indukciós károk ellen úgynevezett belső villámvédelemmel védekezhetünk, azaz túlfeszültségvédő aljzatokkal, elosztókkal, valamint elosztódobozba épített túlfeszültség-levezetővel: ezek az eszközök igen magas hatásfokkal képesek meggátolni, hogy a túlfeszültség károsíthassa eszközeinket. Ha a zivatar idején otthon tartózkodunk, áramtalanítsuk a használaton kívüli elektronikai berendezéseinket, például a TV-t, a számítógépet és a mosógépet – ugyanezt akkor is tegyük meg, ha zivatarszezonban elutazunk otthonról. Természetesen a legfontosabb az emberi élet és testi épség védelme, így egy hirtelen lecsapó zivatar esetén kerüljük a magas fákat, építményeket, vagy fémszerkezetes kerti pavilonokat, és ha nincs lehetőségünk beltéri menedéket keresni, szálljunk be az autónkba ügyelve a fakidőlés veszélyére, vagy maradjunk sík, víztől és vízparttól távoli helyen.

Lakásbiztosítással felkészülhetünk a legrosszabbra

Sajnos 100%-os védelem egy káreset ellen sem létezik, így a villámkárokat sem tudjuk teljes mértékben megelőzni. Emiatt is fontos, hogy rendelkezzünk érvényes lakásbiztosítással, amelyet időről időre vizsgáljunk felül, hiszen a modernebb lakásbiztosítási termékek egyre szélesebb körű fedezetet nyújtanak. Elképzelhető, hogy az évekkel ezelőtt megkötött lakásbiztosításunk még nem nyújt fedezetet a másodlagos villámkárokra vagy a kerti növényeinkre, ezt azonban egy új biztosítás megkötésével, vagy különböző kiegészítő fedezetekkel könnyedén korrigálhatjuk. Lakásbiztosítás megkötése előtt jól jöhet egy lakásbiztosítás kalkulátor , amellyel több különböző biztosító ajánlatait is összehasonlíthatjuk, így árban és fedezetben is a számunkra ideális megoldást választhatjuk.

Hogyan zajlik a villámcsapás kárbejelentése?

Ha villámcsapás következtében károsodott az otthonunk vagy valamely ingóságunk, első lépésben természetesen hárítsuk el a közvetlen veszélyt, és győződjünk meg arról, hogy mindenki épségben van. Ezt követően készítsünk minél több fotót a jelenlegi állapotról, és haladéktalanul, de legkésőbb 2 munkanapon belül jelentsük be a kárt a biztosítónknak. Ne feledjük, hogy amennyiben a káreset során megsérült vagy megsemmisült egy ingóságunk, azt a szerződésben foglalt határidőig őrizzük meg, ugyanis a kárszakértő munkájához esetleg szükség lehet rá. Ingatlanban történt károk esetén a kárszemléig csak olyan mértékben módosítsunk a helyszínen, amely a kárenyhítéshez és a veszély elhárításához szükséges, ellenkező esetben nehezíthetjük a kárszakértő munkáját, sőt, akár a kártérítés összege is alacsonyabb lehet – ennek részleteit megtaláljuk a biztosítási szerződésben vagy ügyféltájékoztatóban.

Oszd meg másokkal