Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2020. szeptember 1.

Viharkárok: mikor nem fizet a biztosító?

Az elmúlt napokban, hetekben egyre több a heves zivatar, az intenzív szél és jégeső pedig gyakran komoly károkat okozhat az ingatlanunkban, vagy akár bizonyos ingóságainkban. Vannak azonban esetek, amikor a minket ért kár ellenére hiába számítunk a biztosító segítségére: nézzük, mire kell figyelni viharkárok esetén!

Amikor a viharkár csak ürügy…

Nagyobb viharok után gyakran olvashatjuk a hírekben, hogy rekordszámú kárbejelentés érkezett egy-egy térségben, és sajnos előfordul, hogy valaki visszaél ezzel a helyzettel, abban bízva, hogy a megnövekedett bejelentésszám miatt nem tudnak minden kárral külön foglalkozni. Ez azonban nagyon rossz taktika: ha saját kezűleg „rásegítettünk” arra, hogy a lecserélendő kerti bútorunk megadja magát, hamar ki fog derülni a turpisság. Ugyanez vonatkozik arra is, ha a kárunk súlyos gondatlanságból keletkezett: bár ez a fogalom viszonylag tágan értelmezhető, a biztosító többek között akkor mentesülhet a kifizetés alól, ha a kár alkoholos befolyásoltság alatt, vagy ennek következtében keletkezett. Érdekesség, hogy a kárbejelentést követően a biztosító pontosan ellenőrzi, hogy valóban volt-e vihar az adott helyen és időpontban, így nem érdemes megpróbálkozni azzal, hogy a két évvel ezelőtti beázásunkat viharkárként jelentjük be.

Intézze online! Lakásbiztosítás ajánlatok összehasonlítása egyszerűen, online a Netrisk.hu-n

Nem fizet a biztosító, ha halogatjuk a karbantartást

Rendkívül kellemetlen, amikor a beázás, a villámkár, vagy akár a jégkár komolyabban érinti az épület egy-egy nagyobb értékű elemét. Fontos azonban tudni, hogy nem számíthatunk kártérítésre akkor, ha az ingatlan adott részének karbantartását önhibánkból elmulasztottuk, vagy az adott épületi elem vagy berendezés olyan mértékben elavult, hogy az már önmagában kizárja a kár megtérítését. Ide értendő többek között az, ha hosszú évtizedeken át elmaradt a tetőjavítás, vagy évekig halogattuk a szétesés határán lévő redőnyünk megszerelését.

Fontosak a lakásbiztosítás részletei

Banális, de annál gyakoribb eset, amikor a bejelentett kárra egyszerűen nem nyújt fedezetet a saját lakásbiztosításunk. Nagyon fontos, hogy szerződéskötés előtt mindig részletesen tájékozódjunk arról, hogy pontosan mit írunk alá, hiszen elemi kár esetén nem mindegy, hogy milyen széles a biztosítási szolgáltatások köre. Elképzelhető, hogy a biztosításunk csak elsődleges villámkár esetén térít, így hiába jelentjük be a villámcsapás miatt tönkrement TV-t, sőt, a jégeső okozta üvegkár, valamint a kerti növények is gyakran kimaradnak a biztosításból. Fontos részlet, hogy az adott időjárási körülményt egyáltalán viharként tartja-e számon a biztosító: szolgáltatónként változik, hogy milyen szélerősség felett beszélhetünk viharkárról. Szintén előfordulhat, hogy bár teljes körű lakásbiztosítással rendelkezünk, egyszerűen elfelejtjük időben bejelenteni a kárt – mindig ellenőrizzük, hogy az adott biztosító felé hány napon belül kell jeleznünk a káresetet, csúszás esetén ugyanis a biztosító megtagadhatja a kifizetést.

A Netrisk.hu-n egyszerre több lakásbiztosítás ajánlatot is összehasonlíthatunk, így könnyedén kiválaszthatjuk azokat a szempontokat, melyek fontosak a számunkra, legyen az akár online kárbejelentés, akár bővített fedezet vízkár esetén. Ne hagyjuk, hogy az elemek kifogjanak rajtunk!

Oszd meg másokkal