Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2023. február 9.

Rendrakás a gardróbban: erre figyeljünk

Közeleg a tavasz, ami azt jelenti, hogy az ilyenkor szokásos nagytakarítás ideje is eljött, ennek részeként pedig érdemes felfrissíteni a gardróbunkat is: a téli ruhadaraboknak lassan búcsút inthetünk, és előpakolhatjuk a lengébb textíliákat. A gardrób vagy a beépített szekrény azonban nem a legegyszerűbben rendben tartható része a lakásnak, ezért hoztunk néhány ötletet, amelyek segítségünkre lehetnek a rendszerezésben.

Kezdjük a szortírozással!

Mondanunk sem kell, hogy az első teendő, amit el kell végeznünk a szekrényrendezés során, az a ruhák szétválogatása. Mindegy, hogy egy egész helyiséggel rendelkezünk-e a lakásban, ami betölti a gardrób funkcióját, vagy csak egy nagyobb szekrényünk van, érdemes rendszerezetten haladni a szortírozással. Első körben ürítsük ki teljesen a polcokat, így biztosan minden zugot átfésülünk, és akár rég elveszettnek hitt dolgokra is rábukkanhatunk. Szortírozás előtt döntsük el azt is, hogy mi szerint válogatjuk szét a ruhákat, érdemes a következő rendszerezési módszert alkalmazni: legyen egy kupac azoknak a daraboknak, amelyeket megtartunk, egy azoknak, amelyekre már nincs szükségünk, egy utolsó pedig azoknak, amelyeket az aktuális évszakból adódóan jó ideig nem fogunk használni. Mielőtt belefognánk a válogatásba, készítsünk elő néhány hasznos kiegészítőt, amire pakolás közben szükségünk lehet – például nagyobb szatyrokat és tárolódobozokat –, így kéznél lesz minden a káosz közepette is.

Alkalmazza Ön is gardróbrendezési tippjeinket, értékei megóvásához pedig válasszon biztosító partnereink lakásbiztosítási ajánlatai közül a Netrisk.hu-n!

Gondoskodjunk a nem használt ruhák sorsáról!

A ritkán használt ruhadarabok szétválogatása alól – érthető módon – kizárólag az alkalmi viseletek képezhetnek kivételt, azonban minden más esetben kíméletlennek kell lennünk. Ha tartós eredményt szeretnénk elérni, tegyük félre az „egy nap talán még szükségem lesz rá” gondolkodásmódot – azok a ruhadarabok, amelyeket sosem viseltünk, később sem fogják a ruhatárunk szerves részét képezni. Ha végeztünk a szortírozással, és összegyűjtöttük a nem használt ruhadarabokat, érdemes az újrahasznosítás valamelyik módját alkalmazni: adományozzuk a ruhákat humanitárius szervezetek részére, vigyük el őket ruhagyűjtő konténerbe, vagy keressünk olyan használtruha-üzletet, ahol végeznek felvásárlást is.

Ügyeljünk a tisztaságra!

Ha már eljutottunk odáig, hogy kipakoljuk az egész szekrényt, feltétlenül szánjunk időt annak kitakarítására is. Egy üres és tiszta szekrénnyel szemben állva sokkal egyszerűbben vizualizálhatjuk azt is, hogy miként fogjuk átrendezni a gardróbunkat. Poroljuk le a polcokat és a függesztő rudakat, különálló gardróbhelyiségben pedig a padló tisztítását is végezzük el. Ezen a ponton érdemes szót ejteni a molyokról is, amelyek sajnos bármikor megtelepedhetnek ruhásszekrényünkben. Szerencsére azonban akadnak olyan praktikák, melyekkel elkerülhetjük, hogy a rovarok befészkeljék magukat az életterünkbe. A levendula például remek megoldás a megelőzésre: szerezzünk be néhány csokor friss virágot vagy a drogériákban kapható levendulával illatosított kapszulákat, és helyezzük el azokat a ruhák közé.

Rendszerezzük a ruhákat praktikusan!

Visszapakolásnál célszerű csoportosítva elhelyezni a ruhákat: szánjunk külön polcot a nadrágoknak, szoknyáknak, pólóknak és így tovább, míg a kiegészítőket, például sapkákat, sálakat, kendőket és táskákat érdemes egy felső polcra vagy dobozba helyezni. Továbbá az aktuális szezonban nem használható ruhákat pakoljuk hátra, ezzel a módszerrel azt is könnyebben átláthatjuk, hogy mennyi hellyel rendelkezünk, és mire van még szükségünk ahhoz, hogy kényelmesen elférjünk. Természetesen a kabátokat, az ingeket és az alkalmi ruhákat, illetve minden kényesnek számító dolgot vállfára akasztva helyezzünk a szekrénybe. Ezzel időt és energiát spórolhatunk magunknak, hiszen így nagyobb eséllyel kerülhetjük el a ruhák gyűrődését, egyúttal a vasalást is. Emellett akár a színek szerinti rendszerezés mellett is dönthetünk, ami nemcsak esztétikus, hanem az aktuális szerelésünk összeválogatását is leegyszerűsítheti. Gondoljunk csak bele: gyakran egy nadrághoz keresünk felsőt, és közben azon törjük a fejünket, hogy mi passzolna a legjobban hozzá, ha viszont színek szerint csoportosítottuk a ruhadarabokat, könnyebb meghozni a döntést. Végül figyeljünk arra, hogy a gyakran használt ruhákat előre pakoljuk, hiszen a reggeli készülődés közben előnyös, ha a munkahelyen viselt darabokat könnyen megtaláljuk.

Helyezzünk el rendszerezőket a fiókokba!

Bátran szabjuk a saját igényeinkre a gardróbot – ezt úgy is megtehetjük, hogy a belső, kihasználatlan tereket tárolódobozokkal, rendszerezőkkel és elválasztókkal töltjük ki. Ezek alkalmazásával nagyobb eséllyel tudunk hosszabb távon is rendet tartani a szekrényünkben: például a fehérneműket, a zoknikat és a nyakkendőket kimondottan ajánlott rendszerezőkben tárolni. A remek kézügyességgel rendelkezők akár saját kezűleg is készíthetnek rendszerezőt – mindössze néhány alapanyag segítségével olyan kreatív dobozokat állíthatunk elő, amelyek biztosan nem köszönnek vissza senki más szekrényében. Átlátható végeredményt érhetünk el továbbá, ha függőleges hajtogatást alkalmazunk, így például pólókat is tárolhatunk egy fiókos szekrényben úgy, hogy mindegyik ruhadarabhoz könnyedén hozzáférünk.

Oszd meg másokkal