Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2023. március 3.

Ötletek gyönyörű kertekhez

Ahogy egyre feljebb kúszik a hőmérő higanyszála, úgy több időt töltünk a szabadban és a kerti tevékenységek is előtérbe kerülnek otthonunkban. Nem könnyű feladat kialakítani egy lélegzetelállító kertet olyan módon, hogy az teljes harmóniában álljon a házzal és a környező épületekkel. Ezúttal tippeket hoztunk, amelyeket alkalmazhatunk kertünkben a tökéletes látványért és a maximális funkcionalitásért. Kertrendezésre fel!

Első lépésben tervezzünk!

Ha udvarrendezésre adjuk a fejünket, először mindenképpen gondoljuk át, hogy milyen funkciót szánunk a kertnek. Egy rejtett zugot szeretnénk kialakítani magunknak, ahová elrejtőzhetünk a külvilág elől, netán időnként áthívnánk a barátainkat grillezni és kerti partit tartani, vagy zöldséget és gyümölcsöt termesztenénk? Bármelyik lehetőség mozgatja a fantáziánkat, fontos, hogy előre megtervezzük a kert kinézetét, ugyanis több tényezőt is figyelembe kell vennünk az előkészületek során a rendelkezésünkre álló helytől egészen a saját igényeinkig.

A kertben általában szabadban tárolt vagyontárgyak is helyet kapnak, amelyek védelmét lakásbiztosítással teremtheti meg: kalkuláljon a Netrisk.hu-n!

Válasszunk egy meghatározott stílust!

Természetesen nem kötelező, de dönthetünk úgy, hogy egy meghatározó stílus köré építjük fel az egész kertet, amivel egységes látványt teremthetünk. Ha például mediterrán hangulatot szeretnénk varázsolni, alkalmazzunk terrakotta árnyalatokat, térkövezésnél használjunk apró mintával díszített burkolatot, és ültessünk olyan illatos cserjéket, mint a levendula, a kakukkfű, a rozmaring vagy akár az olajfa. A kültéri sütögetéshez szerezzünk be egy grillezőt, a hamisítatlan olasz életérzést pedig egy pizzasütővel tökéletesíthetjük. Amennyiben egy angol vidéki stílusú kertre vágyunk, adjunk karaktert a kertnek: ültessünk sokféle színes virágot, például évelő növényeket, gyűszűvirágféléket és klasszikus rózsabokrot. A szabad falfelületekre futtassunk fel kúszónövényeket, és kanyargós macskakővel rakjuk ki a közlekedőt. Ezzel szemben a japán kertek a meditációt és a tökéletes kikapcsolódást szolgálják – ha ebben a szellemiségben rendeznénk a kertünket, más szempontokat kell figyelembe vennünk. Használjunk nagy köveket, amelyek a hegyeket szimbolizálják, és hozzunk létre egy kis tavat, ami a nyugalom megteremtésében játszik szerepet. Csak az ízlésünk és a fantáziánk szab határt annak, hogy melyik stílust választjuk.

Alkalmazzunk térkövezést!

Mindegy, hogy mekkora kerttel rendelkezünk, közlekednünk mindenképpen kell benne, erre a célra pedig kitűnő megoldás a térkövek lerakása. Ha garázs, esetleg más melléképület is van az udvaron, ezeket minden időjárási körülmények között sokkal biztonságosabban közelíthetjük meg, ha burkolatot teszünk le. Válasszunk olyan térkövet, ami kiegészíti az összhatást, vagy belesimul a kert látványába, esetleg ellensúlyozza a ház színeit, de érdemes természetes hatást keltő burkolatot választani.

Használjuk ki a teret!

Ha átgondoltuk, hogy mire szeretnénk használni a kert egyes területeit, osszuk fel különböző részekre. Egy alacsony sövény például remek elválasztó lehet, és a teret is nagyobbnak láttatja egy kiülős és egy virágokkal beültetett rész között. Ha korlátozottak a lehetőségeink a helyet tekintve, érdemes halvány színű virágokat, illetve világos kerítés- és burkolatszínt választanunk, ugyanis a lágy színek kinyitják a teret. Továbbá ne csak vízszintesen terjeszkedjünk, hanem függőleges irányban is futtassunk növényeket, így a kert még nagyobbnak tűnhet.

Legyünk kreatívak!

Virágültetés közben nyugodtan engedjük el a fantáziánkat, és vessünk be olyan tárgyakat, amiket alapvetően nem használnánk ilyen célra – például ha garázsunkban találunk elhasználódott gumiabroncsot, abba is ültethetünk a virágokat. A gumiabroncsokat akár le is festhetjük, hogy vidám hangulatot keltsenek. Emellett, ha van otthon néhány felesleges befőttesüveg vagy konzervdoboz, akkor lefesthetjük az oldalukat, és ültethetünk bele kisebb virágokat. Ezekkel a módszerekkel ráadásul az újrahasznosítást is gyakorolhatjuk, hiszen nem kell kidobnunk a már nem használt abroncsokat és dobozokat.

Építsünk pergolát!

A pergola nemcsak látványos és hangulatos, hanem árnyékoló funkciója miatt praktikus is. Kialakíthatjuk olyan módon, hogy közvetlenül a házhoz csatlakozzon, de teljesen különálló szerkezetként is funkcionálhat. A kerti összejövetelek alkalmával tökéletesen hasznosíthatjuk a pergolát: berendezhetünk alatta akár egy egész helyiséget ülőgarnitúrával, asztallal és grillezővel, így kényelmes környezetben fogadhatjuk vendégeinket. Nyáron fényfüzérekkel vagy akár textíliákból készült díszítéssel is feldobhatjuk, a felső részre pedig virágtartókat függeszthetünk – ezzel is növelhetjük a zöld felület nagyságát a kertben. Amennyiben rendelkezünk medencével, a pergolát fölé is elhelyezhetjük, így a kánikulában is mindig árnyékban fürödhetünk. Arra azonban figyeljünk oda, hogy egy pergola építésével párhuzamosan otthonunk értéke megnövekedhet, emiatt érdemes újrakalkulálni lakásbiztosításunkat, amit könnyedén megtehetünk a Netrisk.hu kalkulátorával .

Oszd meg másokkal