Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2021. június 21.

Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás már a Netrisk.hu-n is!

A Magyar Nemzeti Bank 2019-ben hívta életre a Minősített Fogyasztóbarát rendszert, amelynek részeként már elérhető az úgynevezett Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) is, amely a Netrisk.hu-n keresztül is megköthető. Vajon miben különbözik az MFO egy hagyományos lakásbiztosítástól? Mikor érdemes ezt választani? Cikkünkben ezekre adunk választ!

Mit jelent a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás?

Az MNB azzal a céllal indította útnak a Minősített Fogyasztóbarát rendszert, hogy az ügyfelek egységes feltételeknek megfelelő, fogyasztóbarát szolgáltatást nyújtó termékek közül választhassanak. Ahhoz, hogy egy bank vagy biztosító fogyasztóbarátnak nevezhesse a termékét, szigorú szakmai sztenderdeknek kell megfelelnie, amelyektől csak az ügyfél javára lehet eltérni. Az MFO esetében a biztosítóknak pályázniuk kellett, hogy elnyerjék ezt az elnevezést, így, ha a kalkuláció során találkozunk a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás kifejezéssel, biztosak lehetünk abban, hogy a lakásbiztosítás megfelel az MNB előírásainak.

Ismerje meg a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítást! Kérdések, válaszok és információk egy helyen

Miben különbözik az MFO a hagyományos lakásbiztosítástól?

A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás alapcsomagja tartalmazza a háztartással kapcsolatos leggyakoribb fedezeteket, amelyeket saját ingatlanunk igényei alapján szabhatunk személyre különböző kiegészítő fedezetek megkötésével. Ennek megfelelően az alapcsomaggal olyan károkra készülhetünk fel, mint a tűz, a viharkárok, a villámcsapás, az árvíz, a vízkár vagy a betöréses lopás. Ezt a konstrukciót olyan fedezetekkel tehetjük teljessé, mint a különleges üvegkárok, a klímaberendezés, a kerti bútor, vagy akár a kisállatok biztosítása. MFO esetén a biztosító vállalja, hogy a kárbejelentést követő 2 munkanapon belül jelentkezik az ügyfélnél, legfeljebb 5 munkanapon belül sort kerít a kárszemlére, a kártérítést pedig a kárszemlét vagy az utolsó szükséges dokumentum beérkezését követő 5 munkanapon belül elindítja. Szintén hasznos a digitális ügyintézés, amely amellett, hogy környezetbarát, meggyorsítja és egyszerűsíti az ügyintézést: ha fogyasztóbarát otthonbiztosítást választunk, a biztosításkötés, a díjfizetés, a kárbejelentés, és bizonyos esetekben a kárrendezés teljes folyamatát is online végezhetjük.

Milyen esetekben érdemes fogyasztóbarát otthonbiztosítást választani?

Ha évek, vagy akár évtizedek óta ugyanaz a lakásbiztosításunk, feltétlenül érdemes felülvizsgálni a szerződésünket, hogy elkerüljük az alulbiztosítást , ha pedig úgy döntünk, hogy váltanánk, a hagyományos lakásbiztosításon kívül már köthetünk MFO-t is. Szintén jó választás lehet a fogyasztóbarát otthonbiztosítás, ha fontos számunkra a digitális és gyors ügyintézés, illetve, ha szeretnénk különböző kiegészítő fedezetekkel személyre szabni a lakásbiztosításunkat. Természetesen ezekre hagyományos lakásbiztosítás esetén is van lehetőség, így csakis tőlünk függ, hogy melyik ajánlatot választjuk. Jó hír, hogy a Netrisk.hu lakásbiztosítás kalkulátorában már Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításokat is találunk, így néhány alapvető adat megadását követően könnyedén összehasonlíthatjuk a biztosító partnerek hagyományos lakásbiztosítás és MFO ajánlatait. Ha közeleg a lakásbiztosításunk évfordulója, az évfordulót megelőző 30. napig lehetőségünk van váltani, így évente egyszer érdemes végezni egy gyors kalkulációt, és megbizonyosodni arról, hogy létezik-e a jelenleginél kedvezőbb konstrukció az otthonunk számára!

Oszd meg másokkal