Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. október 11.

Hasznos eszközök otthoni munkavégzéshez

A koronavírus-járvány megjelenése előtt csak néhány munkakörre volt jellemző az otthoni munkavégzés, azonban a pandémia nagyot fordított ezen, így ma már hazánkban is elterjedt megoldás a home office. Előfordulhat azonban, hogy otthonunkban nem rendelkezünk a munkavégzéshez szükséges feltételekkel – cikkünkben összeszedtük azokat a fontos eszközöket, amelyek segítik a produktivitást és szükségesek a hatékony munkavégzéshez.

Legyen kényelmes a munkaállomásunk!

A megfelelő eszközök beszerzése előtt a legfontosabb, hogy kényelmes testtartással üljünk munka közben: szerezzünk be egy ergonomikusan kialakított széket, hiszen a nem megfelelő ülőhely hátfájáshoz vezethet! Vásárlásnál további fontos szempont, hogy a szék támassza meg a nyakat és a derekat. Lényeges továbbá, hogy állítható széket válasszunk, az ülésmagasságnál pedig figyeljünk arra, hogy a talpunk kényelmesen pihenhessen a földön, ülés közben a comb és a lábszár szöge minimum derékszögben helyezkedjen el, valamint a karfa férjen be az asztal alá. Ha az asztallap nem állítható, akkor az ülésmagasságot állítsuk az ideális felkarhelyzethez. Végül az is fontos szempont, hogy a szék háttámláját is tudjuk szabályozni, és az érjen fel legalább a lapockák alsó csücskéig,

Az asztal tekintetében meghatározó tényező a méret és az állíthatóság: jó, ha olyan darabot választunk, amelynek szabályozható a magassága, hogy akár állva is dolgozhassunk. Ha olyan asztallal rendelkezünk, amelynek nem állítható a magassága, érdemes beszereznünk egy lábtartót, ami kényelmi és egészségügyi szempontból is előnyös: ülés közben jó, ha feltehetjük valahova a lábunkat, ugyanis a lábfej időnkénti áthelyezése javítja annak vérkeringését. Egy könyöktámasz, egy csuklótámaszos egérpad és egy ergonomikus egér beszerzésével pedig kezünknek biztosíthatunk stabil tartást, természetesebb illeszkedést és jobb alkarpozíciót, amivel elkerülhetjük a mozgásszervi panaszokat.

Tudja biztonságban a home office sarkot és egész otthonát, kössön lakásbiztosítást online, a Netrisk.hu-n!

Laptop

Akadnak olyan munkakörök, amelyekben az asztali számítógép használata elterjedtebb, azonban jellemzően egy laptopot szoktak biztosítani a cégek a munkavállalók számára. Mondanunk sem kell, hogy a laptopok hordozhatóságuk miatt praktikusabbak, így akár utazás közben is dolgozhatunk rajtuk. Otthonra érdemes beszerezni egy laptopállványt vagy egy asztalkát, ami szintén segít a megfelelő testtartás elérésében, sőt, ha időnként átvándorolnánk a munkaállomástól a kanapéra vagy kiülnénk az erkélyre, akkor is biztosítja számunkra a kényelmet. Emellett, ha van rá lehetőségünk, érdemes egy monitort igényelnünk az otthoni munkaállomásra, ami segíthet jobban átlátni a feladatainkat, és a helyes testtartáshoz is hozzájárulhat.

Világítás

Munkavégzéshez válasszuk ki a lehető legvilágosabb szobát a lakásban: minél több a természetes fény a helyiségben, annál jobb! Ősszel és télen nagyobb szükségünk lehet a mesterséges világításra is, így érdemes beszereznünk egy megfelelően erős fényű asztali lámpát a rövidülő, esetlegesen borús napokra.

Zajszűrős fejhallgató

Egy zajszűrős fejhallgató a segítségünkre lehet, ha szeretnénk kizárni a szomszédból vagy akár az utcáról beszűrődő hangokat, sőt, egy ilyen típusú készülékkel mi magunk szabhatjuk meg, hogy teljesen kiszűrjük-e a külvilág hangjait. Ha teljes zajszűrést állítunk be, akkor a maximális csend elősegíti a hatékonyabb munkavégzést, de ha azok közé tartozunk, akik zenét hallgatnak munka közben, akkor kedvenc dalainkat is bármikor zavartalanul hallgathatjuk.

Powerbank

Valószínűleg mindannyian jártunk már úgy, hogy a lehető legrosszabb pillanatban merült le a laptopunk, telefonunk vagy bármely más fontos elektronikai eszközünk. Egy powerbank beszerzésével azonban nem kell attól tartanunk, hogy nem tudjuk elvégezni a munkánkat például egy váratlan áramszünet esetén. Az eszköz mindig segítségünkre lesz, ha nincsen áramforrás a közelben, általában egyszerre két készüléket is tölthetünk vele, és méretének köszönhetően ugyanúgy bárhova magunkkal vihetjük, mint mobiltelefonunkat.

Szobanövények

A szobanövények pozitív hatással vannak közérzetünkre és tisztítják a levegőt, így produktivitásunkra is hatnak. Emellett remek dekorációs kiegészítők is, melyekkel otthonosabbá tehetjük a berendezett home office sarkot. Ha olyan szobanövényt keresünk, ami jól alkalmazkodik a különböző fényviszonyokhoz, tisztítja a levegőt és nem igényel túl sok figyelmet, válasszuk az anyósnyelvet, a legénypálmát, a filodendront vagy a zöldikét!

Sétálópad

Bár hazánkban kevésbé elterjedt a használatuk munka közben, találunk olyan sétálópadokat a piacon, amelyek asztallal is felszereltek, így összeköthetjük a kellemeset a hasznossal, és munkavégzés közben mozoghatunk. Egy ilyen gép beszerzése jó lehetőség azoknak, akik életmódváltás előtt állnak, de ha csak egy kis változatosságot szeretnénk vinni a mindennapokba, akkor a hagyományos asztalunk mellé is beszerezhetünk egy sétálópadot.

Oszd meg másokkal