Kedves Ügyfeleink!

Személyes ügyfélszolgálatunk a járványügyi veszélyhelyzet elmúltával július 1-től újra elérhető! Továbbra is lehetőség van a teljeskörű telefonos ügyintézésre is. Forduljon hozzánk bizalommal a +36 303440100 vagy a +36 14133480-as telefonszámon, vagy jöjjön hozzánk személyesen!

Kérdése van? Válaszolunk.

Külföldre utazom, érvényes a kötelező biztosításom?

2019.10.10

Ha a környező országok felé vesszük az irányt, és többen utazunk, gyakran jobban megéri autóval útnak indulni, mintha azt repülővel vagy tömegközlekedéssel tennénk. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy mi van akkor, ha az autónkat külföldön baleset éri? Vajon ekkor is támaszkodhatunk a kötelező biztosításra? Cikkünkből kiderül!

Nem mindegy, hova utazunk

Kezdjük a lényeggel: ahogyan azt a legtöbben tudjuk, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, azaz a KGFB a másnak okozott kárainkat fedezi. Jó hír, hogy ha vakáció vagy üzleti út miatt átlépnénk a határt, a környező országokban a legtöbb esetben támaszkodhatunk a kötelező biztosításunkra. A vonatkozó jogszabály kimondja, hogy az itthon kötött KGFB az Európai Gazdasági Térség tagállamaira, Svájcra, valamint az úgynevezett nemzetközi Zöldkártya Rendszer érintett országaira is kiterjed. Az országok pontos listáját ezen a linken tudjuk ellenőrizni.

Milyen igazolásokat kell beszereznünk?

Amennyiben a fent említett országok valamelyikébe utazunk, a KGFB meglétét alapvetően az adott országra érvényes zöldkártyával tudjuk igazolni. Az úgynevezett rendszámegyezmény értelmében azonban egyes tagországokban a zöldkártya helyett a rendszámot, valamint a gépjárművön található ovális mezőben elhelyezett országjelzést is elfogadják. Bizonyos országokban, mint Moldova, Montenegró vagy Ukrajna, kötelező a zöldkártya kiváltása, amelyet annál a biztosítónál kell igényelnünk, ahol a kötelező biztosítást kötöttük.

Mi történik, ha külföldön karambolozunk?

Ha minden szükséges igazolást beszereztünk, és minden igyekezetünk ellenére mégis részesei leszünk egy közlekedési balesetnek, lényegében ugyanaz az eljárás, mintha Magyarország területén tartózkodnánk: személyi sérülés esetén, illetve abban az esetben, ha a felek nem tudnak megegyezni a baleset felelősét illetően, rendőrt kell hívnunk. Érdemes alaposan dokumentálni a balesetet fotókkal, részletes leírással, akár tanúvallomásokkal, és természetesen ne feledkezzünk meg a kék-sárga kárbejelentő lap kitöltéséről sem. Ez a nyomtatvány minden tagországban azonos, így gyakorlatilag mindegy, milyen nyelven töltjük ki, azonban nyelvi akadályok esetén érthető, ha nem szívesen írunk alá olyat, aminek a tartalmát nem értjük – ez érthető okból nem is ajánlott. Amennyiben mi voltunk a vétlen fél, a kárrendezés az adott biztosító hazai vagy külföldi képviseletén keresztül történik.

Miért ajánlott az utasbiztosítás?

Annak ellenére, hogy a kötelező biztosítás a határon túl is érvényes, mindenképpen ajánlott az utasbiztosítás, ha autóval külföldre utazunk. Amennyiben mi okozunk balesetet, netán lerobban az autónk, vagy egyéb műszaki hiba lép fel, könnyedén borulhatnak a terveink, azonban az utasbiztosítással megkötött autós asszisztencia szolgáltatás kihúzhat minket a bajból. Érdemes figyelmesen összehasonlítani a különböző biztosító partnerek ajánlatait, hiszen a kiválasztott csomagtól függően nemcsak a javítás költsége, de az utasok továbbszállításának vagy szállásának díja, a bérautó vagy taxi költsége, sőt, még a felmerülő telefonköltség is visszaigényelhető.

Utasbiztosítás kalkulátorunkért kattintson ide!

KGFB kalkulátorunk itt elérhető

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu