Barion Pixel Vakok, gyengénlátók számára

Kérdése van? Válaszolunk.

Hol nyaralunk idén? Így hat az utazásainkra a világjárvány

2020.04.29

Aligha létezik kérdés, ami jobban foglalkoztatna most mindenkit, mint az, hogy vajon mikor térhet vissza az életünk a megszokott kerékvágásba. Egy éve ilyenkor már javában terveztük a nyaralásainkat, a jelenlegi helyzetben azonban rengeteg a kérdőjel – nézzük, hogyan rendezheti át a világjárvány az utazási szokásainkat!

Olyan időket élünk, amikor ha úgy tartja kedvünk, néhány mozijegy árából kiruccanhatunk Rómába, sokan pedig kifejezetten hobbiként tekintenek a világjárásra. Napjaink utazási szokásai akarva-akaratlanul kedveznek a járványok terjedésének, amit az elmúlt hetekben, hónapokban a saját bőrünkön is éreztünk. Vajon ez azt jelentheti, hogy teljesen újra kell terveznünk az utazásainkat? Nézzük az előrejelzéseket!

Optimisták vagyunk, de óvatosak

Egy friss kutatás szerint a koronavírus-járvány lecsengése után a magyarok 51 százaléka utazna belföldre, 12 százalékuk pedig külföldre, azon belül is a népszerűnek számító Horvátország és Görögország felé vennék az irányt*. Egy másik felmérés szerint a magyarok harmada amint lehet, utazna, közel ugyanennyien azonban az idei évre lemondtak az utazgatásról. A megkérdezettek ötöde ennél optimistább, azonban óvatos: ők a járvány lecsengését követő néhány hónapban még nem mernének nyugodt szívvel útnak indulni**.

Eljött a meghitt elvonulások ideje

A koronavírus-járvány példátlan kihívás elé állítja a turizmust, és bár a legtöbb szakértő arra számít, hogy idővel minden visszaáll a járvány előtti szintre, rövid távon az utazási szokások megváltozásával kell számolnunk. Ennek az időszaknak a nagy vesztesei a szervezett külföldi utazások, a nyertesei pedig az önálló szálláshelyek lehetnek, például az apartman- és magánházak, ahol a látogatók nem, vagy csak korlátozottan találkoznak más utazókkal. Amennyiben nyárra mérséklődik a járványhelyzet, felvirágozhat a magánnyaralók bérbeadása és az Airbnb, népszerűbbek lehetnek az alternatív szálláshelyek, és az autóval könnyedén megközelíthető helyszínek.

Külföldi utazást tervez? Ne induljon útnak biztosítás nélkül: utasbiztosítás ajánlatok a Netrisk.hu-n

Mi a helyzet a külföldi utakkal?

Európában és a tengerentúlon jelenleg még szigorúan szabályozzák a be- és kiutazást, azonban azok az országok, amelyek nagymértékben függenek az idegenforgalomtól, már jelezték, hogy bizonyos óvintézkedésekkel nyáron megnyitnák határaikat a turisták előtt. Ezeknek az óvintézkedéseknek a részletei egyelőre az érintett országok számára is kérdésesek, azonban felmerült, hogy az igazoltan egészséges turisták számára úgynevezett „turistafolyosókat” nyitnának, illetve turisztikai megállapodást kötnének azok az országok, ahol sikerült megfékezni a vírust. Hosszabb távon várható, hogy a turistaparadicsomok helyett inkább a kisebb településeket választják majd az utazók, a beltéri látványosságok helyett pedig inkább kültéri programokat szerveznek majd.

Tervezhetünk-e nyaralást idénre?

A kormány terve szerint május 4-től fokozatosan enyhíthetnek a korábban bevezetett korlátozásokon, és bár a legnépszerűbb belföldi úti célok egyelőre nem várják tárt karral a turistákat, a következő hetek intézkedéseivel ez megváltozhat. Jelenleg még sok a bizonytalanság a koronavírus-járvány körül, így nem lehet teljesen kizárni egy esetleges második hullámot sem, ami érthető okokból elbizonytalanítja az utazni vágyókat. Egy darabig még biztosan célszerű elkerülni a nagy tömegeket, így ha már most elkezdenénk szervezni a nyaralásunkat, foglaljunk olyan szállást, ahol elszigetelten pihenhetünk, és minden eshetőségre felkészülve úgy szervezzük meg az utazásunkat, hogy annak minden eleme lemondható vagy módosítható legyen.

*Magyar Turisztikai Ügynökség, 2020. április 25.

**Utazó Magazin, Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék, 2020. április 23.

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu