Hamarosan véget ér a márciusi lakásbiztosítási kampány. Ne hagyja elúszni a jó ajánlatokat!

5

Nap

4

Óra

1

Perc

35

Másodperc

Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2021. szeptember 27.

Mennyit fizet a biztosító csőtörés esetén?

A csőtörés az egyik leggyakoribb ingatlannal kapcsolatos káreset, amely számos bosszúságot okozhat, főleg, ha egyszerre több lakó is érintett. Egy csőtörés helyreállításához gyakran igen mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, így nagyon fontos, hogy időben gondoskodjunk a megfelelő biztosításról. A kártérítés mértékét ugyanakkor számos tényező befolyásolhatja: nézzük, mennyit fizet a biztosító csőtörésre!

A csőtörés biztosítás nélkül drága mulatság

Egy csőtörés soha nem jöhet jókor, így fontos, hogy felkészüljünk rá: miután leggyakrabban a nyári hőhullámok és a téli fagyok alatt kerül rá sor, az őszi szezon ideális arra, hogy átgondoljuk a biztosításainkat, és ha esetleg nem rendelkezünk lakásbiztosítással, időben megkössük azt. A lakásbiztosítás kiválasztásakor érdemes körültekintőnek lenni, és több különböző ajánlatot is összehasonlítani , hiszen nem mindegy, hogy a biztosító pontosan milyen feltételekkel térít vízkár esetén.

Pontosan kinek kell bejelentenie a vízkárt?

Családi ház esetén egyértelmű, hogy ki feladata a biztosítással kapcsolatos ügyintézés, társasházak esetén azonban már korántsem ilyen egyszerű a helyzet. Ideális esetben a társasház rendelkezik saját épületbiztosítással , amely magában foglalja a falak, a tető, a víz- és csatornahálózat, valamint a közös használatú helyiségek (pl. lift, pince) biztosítását. Emellett a lakástulajdonosok jó esetben maguk is rendelkeznek ingatlan- és ingóságbiztosítással, így ha egy megrepedt cső több lakást is eláztat, felmerülhet, hogy pontosan melyik biztosítási szerződés terhére történjen az ügyintézés. Ebben az esetben nem mindegy, hogyan döntünk, hiszen elképzelhető, hogy az egyik szerződés kedvezőbb feltételekkel térít.

Mi a teendő társasházi csőtörés esetén?

Ha társasházban következik be a vízkár, a legfontosabb természetesen az, hogy elkerüljük a súlyosabb károkat, így amint lehet, azonosítsuk be a kár forrását, és zárjuk el a vizet. Ha minket áztat el a szomszéd, és a lakó éppen nem tartózkodik itthon, vegyük fel a kapcsolatot a közös képviselővel vagy a gondnokkal, aki végső esetben gondoskodik a főcsap elzárásáról. Ha megtettük az első lépéseket, ne felejtsünk el fotókat készíteni az aktuális állapotról, amely elősegíti a pontos kárrendezést – ha később bontásra, vagy a sérült vezeték cseréjére kerül sor, semmit ne dobjunk ki a kárszemléig, ezek ugyanis elengedhetetlenek a kárszakértő munkájához. Ha a társasház rendelkezik közös épületbiztosítással, a kár bekövetkezése után haladéktalanul vegyük fel a kapcsolatot a közös képviselettel, és tudjuk meg, hogy pontosan milyen fedezetekre érvényes a szerződés. Ha több lakást is érint a csőtörés, egyeztessünk a szomszédokkal is, beszéljük meg, kinek van lakás- és felelősségbiztosítása, és milyen feltételekkel igényelhetünk kártérítést. Ne feledjük: nagyon alaposan át kell gondolnunk, hogy mely szerződés terhére jelentjük be a kárt, ugyanis hiába van külön biztosítása a háznak, illetve valamennyi érintett lakónak, a kártérítés összege több fennálló szerződés esetén sem haladhatja meg a biztosítási összeg mértékét. Ez azt jelenti, hogy ha ugyanarra a kárra több biztosítási szerződés is fedezetet nyújt, hiába nyújtunk be kárigényt valamennyi biztosítónak, a vonatkozó szabályok szerint nem részesülhetünk többszörös kártérítésben, a biztosítók a kifizetett kárt egymás között, arányosan viselik – mérlegeljük tehát, hogy melyik megoldással járunk a legjobban! Abban az esetben, ha a vízkár következtében vagyontárgyak is sérültek, természetesen minden érintett lakónak joga van azt bejelentenie a saját ingóságbiztosítása terhére – emiatt sem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ha a ház rendelkezik is közös biztosítással, ingóságainkra, vagyontárgyainkra feltétlenül kössünk saját biztosítást!

Tehát akkor mennyit fizet a biztosító csőtörés esetén?

Azt, hogy pontosan mekkora kártérítésre számíthatunk, számos tényező befolyásolja. A kártérítési összeg függ a biztosítási szerződésben meghatározott fedezetektől és kizárásoktól, valamint az egyes fedezetekhez kapcsolódó maximális kártérítési összegtől is. Egyes konstrukciók csak a festés költségét térítik, más biztosítások viszont a falbontás, a kicserélt vezeték, sőt, bizonyos limitig még az elfolyt víz költségét is megtéríthetik. Szintén számít, hogy betartottuk-e a szerződésben vállalt kárbejelentési és kárenyhítési kötelezettségeket: ha kifutunk a határidőből, vagy a biztosító tudta nélkül kezdjük meg a helyreállítást, könnyedén hoppon maradhatunk. A helyreállítási munkálatok megtérítését számos esetben számlához kötik a biztosítók, így ennek részleteit mindig ellenőrizzük a szerződésben, és csak olyan szakembert alkalmazzunk, aki tud számlát adni. Bár a csőtörés helyreállítása rengeteg bosszúsággal jár, a legnagyobb nehézséget az okozza, ha saját zsebből kell kifizetnünk a kárt: készüljünk fel időben a hasonló helyzetekre, és kössünk lakásbiztosítást!

Oszd meg másokkal