Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2020. február 6.

Lakásbiztosítás albérlőként: sokan nem is gondolnak rá

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy saját lakást vásárolhatunk, többnyire az első tennivalóink közé tartozik a lakásbiztosítás megkötése, azonban azok, akik albérletbe költöznek, vagy esetleg saját ingatlanjukat adják ki, gyakran nem is gondolnak erre – ez azonban nagy felelőtlenség. Mai cikkünkben azt is eláruljuk, hogy miért!

Mindig nagy öröm, ha hosszas keresgélés után végre beleszeretünk egy albérletbe: valljuk be, még a mai ingatlanpiacon is nehéz olyan lakást találni, ami jó állapotban van, könnyű megközelíteni, világos, jöhet velünk a kisállatunk is, sőt, még árban is megfelelő. Nem csoda, ha ilyenkor csak arra tudunk koncentrálni, nehogy elhappolják előlünk az álomlakást, azonban ha sikerült minden feltételt tisztázni a bérbeadóval, egyetlen részletre még érdemes kitérni: ez pedig a lakásbiztosítás.

Ki kösse a lakásbiztosítást: az albérlő vagy a tulajdonos?

Beköltözés előtt feltétlenül érdeklődjünk arról, hogy az albérletre a tulajdonos kötött-e már lakásbiztosítást, és ha igen, érinti-e a biztosítás az ott található ingóságokat. Többnyire a tulajdonos feladata a lakásbiztosítás megkötése és fizetése, de ha bútorozatlan albérletbe költözünk és a bérbeadó nem kötött ingóságokra is szóló biztosítást, ezt albérlőként nekünk kell megtennünk. Sokan azért nem hozzák fel a témát, mert tartanak attól, hogy a sok kérdezősködés miatt a tulajdonos esetleg másik albérlőt választ – így azonban semmiképpen ne gondolkozzunk, hiszen a lakásbiztosítás megléte a bérbeadó érdeke is! Akármilyen biztonságos környéken is lakunk, besurranások vagy természeti károk bárhol történhetnek, biztosítás nélkül azonban nekünk kell megtérítenünk az ingóságainkat ért károkat – ezt legegyszerűbben a megfelelő lakásbiztosítással kerülhetjük el!

Kiadnám a lakásomat: miért kell ilyenkor lakásbiztosítás?

Ha pont mi vagyunk azok, akik plusz bevétel reményében kiadják a lakást, gondoljuk át, hogy az ingatlant bútorozatlanul vagy teljes felszereléssel (kanapé, TV, házimozi) együtt szeretnénk bérbe adni – előbbi esetben magára az ingatlanra érdemes biztosítást kötni, utóbbi esetben pedig az ingóságokra is. Sokan, amikor kiadják a lakásukat, attól tartanak, hogy a bérlő kárt okoz a lakásban, és mivel a helyreállítás költsége minket terhel, mint tulajdonost, fontos, hogy az ingatlan rendelkezzen biztosítással – a társasház közös épületbiztosítása pedig nem elég. Egy vihartól károsodott redőny, egy tönkrement mosógép miatt elázott fürdőszoba, vagy akár egy betöréses lopás mind a bérlőnek, mind a bérbeadónak nagy bosszúság, egy lakásbiztosítás azonban fedezheti a kárunkat, így pedig a tulajdonos-bérlő viszony is sokkal problémamentesebb lesz.

Mindig rögzítsük írásban a lakásbiztosítás részleteit!

Fontos, hogy a lakásbiztosítás részleteit mindig rögzítsük az albérleti szerződésben is. Beszéljük meg, hogy pontosan mire terjed ki a biztosítás, milyen értékhatárral, mennyibe kerül, mi a kötvényszám, és kinek a feladata a biztosítás befizetése. Amennyiben a bérlőnk szeretne a saját ingóságaira saját biztosítást kötni, természetesen nyugodtan megteheti, azonban ennek a részleteit is érdemes írásban rögzíteni, hogy a bérlő még véletlenül se „kössön rá” a mi, már meglévő biztosításunkra. Ne feledjük azonban, hogy a különféle lakásbiztosítások értékkategóriánként csak bizonyos értékhatárig nyújtanak fedezetet. Ennek általában nagyon szerteágazó feltételrendszere van minden biztosítónál, így feltétlenül érdemes szerződéskötéskor elkérni a biztosítás tájékoztatóját, és annak ismeretében kötni saját kiegészítő- vagy ingóságbiztosítást.

Bonyolult a megfelelő lakásbiztosítás kiválasztása?

A Netrisk.hu biztosítás kalkulátorával egyáltalán nem! Az online felületen könnyedén összehasonlíthatjuk a biztosító partnerek különböző ajánlatait, a feltételek összevetését pedig könnyen használható szűrők segítik. A kiválasztott lakásbiztosítást pár perc alatt, online is megköthetjük – így sem albérlőként, sem főbérlőként nem kell a károk miatt aggódnunk.

Oszd meg másokkal