Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. november 24.

Így tehetjük biztonságossá idős rokonaink otthonát

Idős szeretteink közül sokan egyedül élnek otthonukban, a napi teendőink végzése mellett pedig nem mindig van lehetőségünk arra, hogy mindig velük legyünk. Biztonságukról azonban számos különböző módon gondoskodhatunk, ha teszünk néhány elővigyázatossági lépést, és odafigyelünk lakásuk állapotára. Cikkünkben adunk néhány tippet arra vonatkozóan, hogy miként védhetjük idős szeretteink testi épségét otthonukban.

Gondoskodjunk a megfelelő világításról!

Idős rokonaink esetében a lehető legjobb opció, ha a villanykapcsoló az ágy mellett van, hogy ha éjjel valamilyen okból szükséges felkelniük, ne a sötétben botorkálva keresgéljék azt. Ha ez nem megvalósítható, akkor célszerű elhelyezni egy kislámpát az éjjeli szekrényen vagy az ágy közelében. A biztonságos közlekedést még azzal segíthetjük, ha mozgásérzékelős lámpákat helyezünk el a lakásban a fürdőszobához és a konyhához vezető úton, ha pedig vannak lépcsők a lakásban, akkor azok mentén is.

Gondoskodjon szerettei otthonának biztonságáról is: kössön lakásbiztosítást egyszerűen a Netrisk.hu-n!

Tegyük biztonságossá a fürdőszobát és a konyhát!

Ez a két helyiség a legveszélyesebb balesetek szempontjából a lakásban, így érdemes minden apróságra odafigyelni. Számtalanszor hallottunk már olyan történeteket, amikor egy idős ember elcsúszott a fürdőben, egy ilyen baleset pedig súlyos kimenetelű is lehet. Így ebben a helyiségben elsődleges, hogy a csúszásveszélyt minimalizáljuk, amennyire csak lehet: erre az egyik legjobb módszer, ha olyan padlóburkolat van a fürdőben, ami érdes vagy matt felületű, ugyanis ezek kevésbé csúszósak. Ha nem ilyen jellegű az otthoni burkolat, és nincs lehetőségünk a padló kicseréltetésére, egy csúszásgátló rács elhelyezése a kád előtt biztonságos megoldást nyújthat. Emellett, ha a kád vagy zuhanyzó nem rendelkezik csúszásgátló felülettel, vásároljunk hozzá kiegészítő betétet, továbbá szereljünk fel kapaszkodókat a WC, a kád és a zuhanyzó mellé, ezzel is könnyítve az idősek közlekedését.

Ha időszerű a konyhai gépek cseréje, és megtehetjük, célszerű olyan eszközöket beszerezni, amelyek rendelkeznek automatikus kikapcsolás funkcióval, így például nem kell attól tartanunk, hogy szeretteink főzés után figyelmetlenségből elfelejtik lekapcsolni a sütőt. Ne feledjük azt sem, hogy a gyakran használt konyhai eszközöket helyezzük könnyen elérhető helyre – ezzel elkerülhetjük, hogy az idősek nyújtózkodásra kényszerüljenek. Továbbá jó, ha a konyha füstjelzővel és szénmonoxid-riasztóval felszerelt, utóbbit pedig a lakás többi helyiségébe is elhelyezhetjük, főleg, ha gázkazán szolgáltatja a fűtést.

Biztosítsuk a segélyhívás lehetőségét!

Egy segélyhívóval nagyobb biztonságban tudhatjuk idős szeretteinket, ez pedig különösen igaz mozgásukban korlátozott hozzátartozók esetében. Az idősek számára célszerű egy egészségügyi vészhívó beszerzése, ami akár a nyakban is hordható, így mindig kéznél van, ráadásul mindössze egy gombot kell megnyomni rajta vész esetén. Ilyen készüléket beszerezhetünk akár karórás kivitelezésben is, ennek előnye, hogy az eszköz ájulás esetén automatikusan segítséget hív, és jelez, ha további negatív változás áll be az egészségügyi állapotban. Egy senior okosóra is a segítségünkre lehet, ha biztonságban akarjuk tudni idős szeretteinket: egy ilyen készülékkel bármikor felhívhatjuk őket, illetve nyomon követhetjük tartózkodási helyüket. Sőt, olyan okosóra is akad, amelyik egy SOS gombbal van felszerelve, ennek segítségével veszély esetén azonnal értesítést kap a vészhelyzet esetén értesítendő személy.

Tegyünk a besurranásos lopások ellen!

Sajnos napjainkban is megeshet, hogy illetéktelen személyek kifigyelik az egyedül élő, idős embereket, így feltétlenül tegyünk óvintézkedéseket a besurranásos esetek ellen. Családi házak és földszinti lakások esetében gyakoribbak az ilyen jellegű bűncselekmények, ezért az ingatlan bejárati ajtajára és ablakaira érdemes rácsot felszerelni. Továbbá figyelmeztessük idős rokonunkat, hogy zárja kulcsra a bejárati ajtót, akkor is, ha otthon tartózkodik, és zárja a melléképületeket és az ablakokat is, ha elhagyja az ingatlant. Biztonságot adhat továbbá egy több ponton záródó ajtó, illetve szerencsés, ha ezen van kitekintő is, így könnyebb ellenőrizni, hogy ki csenget, és elkerülhetjük, hogy idős szeretteink illetéktelen személyeket engedjenek be a lakásba. Ha mégis megtörténik a baj, nem árt, ha van lakásbiztosításunk , ami nemcsak a besurranásos esetekben nyújthat védelmet, hanem az esetlegesen bekövetkező elemi károk alkalmával is.

Biztosítsuk a padlót és a bútorokat!

Mivel az idősek körében gyakoriak a botlással vagy eleséssel járó balesetek, fontos, hogy figyeljünk a padló biztonságára is. Amennyiben padlószőnyeg van a lakásban, ügyeljünk rá, hogy az ne csúszkáljon, illetve ne legyen felkunkorodva a végeknél. A közlekedők területéről mindent pakoljunk el az útból, itt ne fussanak kábelek, a szobanövények és cipők is legyenek egy meghatározott, biztos helyen. A bútorok sarkát is vizsgáljuk meg: ha azok túl élesek, tegyük őket balesetbiztossá!

Oszd meg másokkal