férfi házzal a kezében

2024. február 13.

2024 márciusában Ön dönt lakásbiztosításáról: váltani, vagy maradni?

2024 márciusa kivételes alkalmat hoz azok számára, akik lakásbiztosítást váltanának. Ebben az időszakban ugyanis évfordulótól függetlenül tehetik ezt meg. Nézzük, miért érheti meg váltani, mik a feltételek és mire érdemes figyelni!

A lakásbiztosítás felmondása többnyire szabályokhoz és feltételekhez kötődik. Ezekből a legáltalánosabb az, hogy adott biztosítás csak a megkötés évfordulóján mondható fel, szerződésünk felbontási szándékát pedig legalább az évforduló előtt 30 nappal jeleznünk kell a biztosító felé.

Miben más 2024 márciusa az eddigi szabályozáshoz képest?

Az évfordulóhoz kötött felmondási szabály szögre kerül: 2024. március 1. és március 31. között (a munkaszüneti napok miatt ez idén április 2-i felmondási határidőt jelent) Ön évfordulótól függetlenül válthat lakásbiztosítást. Ez különösen akkor és azoknak éri meg, akik szeretnének egy számukra megfelelőbb – akár olcsóbb, akár más szempontból kedvezőbb – konstrukcióra váltani. A márciusi kampány okkal felmondott lakásbiztosítási szerződés a felmondás tett írásos nyilatkozat biztosítóhoz való beérkezését követő 30. napon szűnik meg, de a szerződésnek eddig az időpontig időarányosan díjrendezettnek is kell lenni. Fontos: a március 1-je előtt a biztosítóhoz ún. kampány okkal beérkezett felmondások érvénytelenek!

A Netrisk.hu április 2-án 16 óráig tudja fogadni a váltásból fakadó új kötéseket. Amennyiben eddig az időpontig igazoltan beérkezik hozzánk a márciusi kampány okkal készített új kötése, úgy korábbi biztosításának a felmondását is elintézzük Ön helyett.

Miért érheti meg márciusban lakásbiztosítást váltani?

Mivel jelenleg a gazdaságot erős inflációs környezet jellemzi, ezért elképzelhető, hogy az Ön biztosítója a jelenlegi lakásbiztosításának az éves díját akár 10-18%-kal is megemelte (indexálás). Normál esetben ezt Önnek legalább a következő évfordulója napjáig fizetnie kell.

2024 márciusa arra ad lehetőséget, hogy ebben az erősen változó piaci környezetben Ön ne legyen kiszolgáltatva múltbéli választásának, azaz az évforduló előtt is felülvizsgálhassa, hogy jelenlegi lakásbiztosítása valóban a legmegfelelőbb-e az Ön, illetve biztosított ingatlanja, ingóságai számára.

Már csak azért is érdemes szétnézni a biztosítások piacán, mert a soron kívüli felmondás lehetősége erősebb versenyre sarkallhatja a biztosítókat, ez pedig az ügyfeleknek adott esetben kedvezőbb díjazást, olcsóbb ajánlatokat is jelenthet.

Az ajánlatok felderítéséhez figyelmébe ajánljuk lakásbiztosítási kalkulátorunkat.

Előzze meg az alulbiztosítottságot!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ingatlanok alulbiztosítottsága jellemző probléma, amelyre sokszor csak a káreset bekövetkezése után derül fény. Ha ingatlanjába az elmúlt időszakban újabb vagy akár értékesebb tárgyak kerültek, érdemes felülvizsgálni, hogy azokra is kiterjed-e a és elegendő mértékben a biztosítási fedezet.

Ugyanúgy alulbiztosítottság állhat fenn, ha az ingatlan valamelyik helyisége - vagy akár az egész ingatlan - átfogó felújításon esett át. Ezek ugyanis jelentősen növelhetik az ingatlan újjáépítési értékét, amelyre így már csak a magasabb biztosítási összegű biztosítás nyújt majd megfelelő fedezetet.

A lehetséges káresemények alapján is érdemes alaposan átgondolni, hogy meglévő lakásbiztosítása minden lehetséges, az Ön számára fontosnak ítélt káreseményt fedezni fog-e. Ezek - a teljesség igénye nélkül - a következők lehetnek:

· Tűz

· Robbanás

· Villámcsapás

· Villámcsapás másodlagos hatása

· Vihar

· Tornádó

· Légi jármű lezuhanása

· Felhőszakadás

· Árvíz

· Hónyomás

· Jégverés, jégkár

· Földrengés

· Földcsuszamlás

· Idegen jármű ütközése

· Idegen tárgy rádőlése

· Csőtörés, vízkár

· Beázás

· Betöréses lopás

· Rongálás

· Rablás

· Üvegkár

Ritkább esetben a túlbiztosítottság esete is fennállhat, illetve az is előfordulhat, hogy Ön egyszerűen talál egy kedvezőbb díjszabást egy másik szolgáltatónál, ahol ugyanazt a biztosítási csomagot kedvezőbb díjon, olcsóbban veheti igénybe.

Milyen feltételek teljesülése esetén vehetjük igénybe a márciusi felmondást, illetve váltást?

A márciusi felmondás lehetősége csak az olyan lakásbiztosítási szerződésekre érvényes (legyen az ingatlanra és ingóságra együttesen, vagy csak ingatlanra vagy ingóságra önállóan megkötve), amelyek a megszűnés napjáig nem rendelkeznek tartozással (ún. „díjrendezett” biztosítások), valamint amelyek határozatlan időre szólnak (ideértve az évente megújuló határozott idejű szerződéseket is). Az ajánlat a jelzáloghitelhez kapcsolódó hitelfedezeti lakásbiztosításokra is kiterjed.

Szintén fontos megjegyezni, hogy a tartamengedménnyel kötött szerződések esetében a biztosítónak jogában áll visszavonni a díjengedményt (a tartamengedmény nagyon hasonló a más szektorokban bevett, és talán sokak számára ismerősebb „hűségidő” fogalmához, amely tehát egy adott időre történő elköteleződés a szerződő részéről, amelyért cserébe díjkedvezményt kap).

Amennyiben a Netrisk.hu-hoz április 2. 16 óráig igazoltan beérkezik a márciusi kampány okkal készített új kötése, a korábbi biztosításának a felmondását is elintézzük Ön helyett, így nem kell a papírmunkával bajlódnia.

Mire lesz szükségünk, ha a biztosítóváltás mellett dönt?

A meglévő lakásbiztosítás felmondásához szükséges teendőket, az ezzel járó papírmunkát elvégezzük Ön helyett, amennyibe a Netrisk.hu-hoz április 2. 16 óráig igazoltan beérkezik hozzánk a márciusi kampány okkal készített új kötése.

Összességében tehát megéri átgondolni, hogy váltson-e március folyamán

Fontolja meg, hogy esetleg tudna-e megfelelőbb biztosítást találni otthona, vagy más ingatlanja számára, hiszen a márciusi időszakot leszámítva erre csak a kötési évfordulókon lesz lehetősége 2024-ben. Érdemes átgondolni, hogy ingatlanja az idők során nem vált-e alulbiztosítottá, illetve szerződése tartalmazza-e a megfelelő kiegészítő biztosítások.

Használja kalkulátorunkat, kössön új biztosítást online!

Oszd meg másokkal