Hamarosan véget ér a márciusi lakásbiztosítási kampány. Ne hagyja elúszni a jó ajánlatokat!

5

Nap

3

Óra

30

Perc

27

Másodperc

Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. augusztus 26.

Úti célok, amiket 16 órán belül elérhetünk vonattal

A vonatozás kényelmes, környezetbarát alternatívája a repülővel, busszal vagy autóval történő utazásnak, ráadásul számos érdekes európai úti célt elérhetünk így, akár átszállás nélkül is. Sokan a kötöttpályás utazás kényelme miatt, mások pedig egyszerűen csak azért választják a vonatot, mert nem kedvelik a repülést. Cikkünkben 5 olyan, fantasztikus várost mutatunk, amelyekért érdemes bevállalni akár egy hosszabb vonatutat is.

Varsó

A lengyel fővárost egyszer mindenkinek látnia kell: a pompás történelmi óvárossal rendelkező Varsó bővelkedik látnivalókban. Az UNESCO Világörökség részét képező óváros mellett ne hagyjuk ki a csodás Lazienki Parkot, ahol megtekinthetjük a Lazienki Palotát is, de érdemes beiktatni a királyi palotát és a Chopin Múzeumot is. A tudomány iránt érdeklődőknek kihagyhatatlan élmény lesz a Kopernikusz Tudományos Központ, amely a kontinens egyik legmodernebb interaktív tudományos kiállítása: itt nemcsak lehet, de kötelező is, hogy mindent megérintsünk és kipróbáljunk, amelyet a fiatalabb és az idősebb korosztály egyaránt élvezni fog. Varsó közvetlen járattal és breclavi átszállással is elérhető a Nyugati Pályaudvarról, mindkét esetben körülbelül 10-11 órás úttal kell számolnunk.

Vonattal indul útnak? Ne feledkezzen meg az utasbiztosításról: kalkuláció és biztosításkötés a Netrisk.hu-n

Brno

Nem kell feltétlenül Prágáig utaznunk, ha megtapasztalnánk a felejthetetlen cseh életérzést: a Budapestről Vácon át közlekedő járattal 4 órán belül elérjük Brnót, ezért egy hétvégi kiruccanáshoz is tökéletes célpont. A világszerte híres cseh sörök és a helyi gasztronómia felfedezése mellett biztosan marad idő egy kis városnézésre is: feltétlenül tekintsük meg Špilberk várát, és hagyjunk elég időt a főtér épületeinek megismerésére is. Kicsiknek és nagyoknak is érdemes ellátogatniuk a Brnói Állatkertbe, amely erdei környezete miatt már-már egy hegyi túrával is felér, azonban jó hír, hogy az utat kényelmesebben is megtehetjük az állatkertben köröző kisvonat segítségével.

Bécs

Bécset hosszú évek óta a világ legélhetőbb városai között tartják számon, amit turistaként is kiélvezhetünk: a pezsgő kulturális élet, a kiváló tömegközlekedés, és a látnivalók szinte végtelen listája mellett a Magyarországról érkezőket a rövid menetidő is csábítja. Budapestről kevesebb mint 3 óra alatt elérhetjük az osztrák fővárost, a modern Railjet vonatokon ráadásul már maga az utazás is élmény. Bár Bécs hagyományosan az adventi időszak népszerű úti célja, sok mindenről lemaradunk, ha csak a karácsonyi vásárokért utazunk ide: a mesés Hundertwasser-ház mellett érdemes bebarangolni az utánozhatatlan Múzeumi Negyedet, ha pedig kalandokra vágyunk, vár minket a Prater és a közvetlenül mellette található Madame Tussauds panoptikum. A Schönbrunni Állatkert a világ egyetlen barokk állatkertje, amely a bemutatott fajok tekintetében is a világelsők közé tartozik: bár a belépő ára borsos, az élmény mindenért kárpótolni fog minket.

Berlin

Ha van város, amiért érdemes betervezni egy hosszabb vonatutat is, akkor az biztosan Berlin. Nyüzsgő, vérbeli nagyvárosi hangulatával garantálja, hogy egy percig sem fogunk unatkozni itt: a német főváros jellegzetessége, hogy a történelmi értékek és a modern életfelfogás tökéletesen megférnek egymás mellett. Ha itt járunk, feltétlenül tegyünk egy sétát az 1,4 kilométer hosszú sugárúton, tekintsük meg az 1933-ban leégett, majd újraépített Reichstagot, járjuk be a Múzeum-szigetet, és persze ne hagyjuk ki a Checkpoint Charlie-t, azaz a Berlini Fal legismertebb ellenőrzőpontját. Berlin közvetlen, éjszakai járattal, vagy müncheni átszállással érthető el Budapestől, és körülbelül 12-15 órás útra kell számítanunk – a kényelmes hálókocsikban azonban ez könnyedén elrepül!

Ljubljana

A szlovén főváros Budapestről átszállás nélkül, járattól függően 7-9 óra alatt érhető el, amely alig 2-3 órával több, mintha autóval indulnánk útnak. A Ljubljanica folyó partján fekvő város szinte kötelező célpont azoknak, akik szeretik városnézéssel és kényelmes sétával tölteni az utazást: a gyönyörű óvárosban napokig bolyonghatunk, mire minden szegletet bejárunk, a belvárosban és a múzeumi negyedben pedig a történelem és a kultúra szerelmesei találnak maguknak jobbnál jobb programokat. Ha eljöttünk Ljubljanáig, ne hagyjuk ki a körülbelül egy órás buszozással vagy vonatozással elérhető Bledet sem, ahol a Bledi-tó mellett a mesébe illő Bled-szigetet is megcsodálhatjuk.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek