Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2023. január 25.

Elképesztő helyek nyomában: 5 varázslatos észak-európai úti cél

Észak-Európa kontinensünk egyik legizgalmasabb térsége, ami egy külön világot rejt magában. Amellett, hogy sarki fényre vadászhatunk, számos más különleges program is vár ránk a gyönyörű tengerpartokkal, hegyvidékekkel, tavakkal és fjordokkal teli országokban. Ezúttal 5 észak-európai úti célt mutatunk be, amelyek bárkit levesznek a lábukról.

Lofoten-szigetek, Norvégia

A Lofoten-szigetek egy valódi csodavilág fehér homokos tengerpartokkal, meredek hegyoldalakkal és mesés fjordokkal. A szigetcsoport híres strandjairól és hullámairól: a világ minden tájáról érkeznek ide szörfösök – ám jó tudni, hogy ez a terep leginkább haladóknak való. Ha nem kedveljük a nyáron is csak legfeljebb 12 fokosra felmelegedő vizet, a Norvég-tenger kristálytiszta vizének látványát élvezhetjük akár a távolból is. Egy itt megtett túra felejthetetlen élményt nyújt, így ha erre járunk, mindenképpen vágjunk neki a hegycsúcsoknak – nem lesz egyszerű menet, de a kilátás miatt megéri a fáradozást. Ha meg akarjuk tapasztalni az itteni lét sajátosságait, fedezzük fel a halászfalvakat, és szálljunk meg egy úgynevezett rorbuban. Ezek a cölöpökön álló, víz fölé magasodó építmények régen halászházak voltak, amelyeket apartmanokká alakítottak át, és csodás panorámát kínálnak. Azok, akik szeretik élvezni a természet közelségét, élnek-halnak egy látványos autóútért, és lelkesen vetik bele magukat egy mesés túrába, imádni fogják a Lofoten-szigeteket.

Ön is megcsodálná családjával Észak-Európa különleges helyeit? Indulás előtt kössön utasbiztosítást sorban állás nélkül a Netrisk.hu-n!

Stockholm, Svédország

A 13. században alapított svéd főváros Skandinávia egyik leglátványosabb ékszerdoboza. Stockholm 14 szigeten terül el, a történelmi és a modern itt kéz a kézben járnak: a régi hidak és a világszínvonalú látnivalók vegyülnek az újkori építészet remekeivel és a zöld parkokkal. A város népszerű látnivalói közé tartozik a gyönyörűen fennmaradt középkori városközpont a templomokkal és a királyi palotával. Továbbá érdemes felfedeznünk Djurgården szigetét, ahol olyan nevezetességeket találunk, mint a Gröna Lund vidámpark, a stockholmi állatkert vagy a Skansen szabadtéri múzeum. Emellett nem érdemes kihagyni az Avicii Arenát (korábban Ericcson Globe) sem a sorból – ez a világ legnagyobb gömb alakú épülete, melynek tetejéről felejthetetlen kilátás nyílik az egész városra. Az ide látogatók számára jó hír, hogy Stockholm látnivalói nem terhelik meg a pénztárcát, ugyanis több múzeum is ingyenes belépést biztosít a turistáknak.

Rovaniemi, Finnország

A Lappföldön található Rovanieminél nincs is tökéletesebb hely a legkülönfélébb havas programok kipróbálására télen. A hótalpas túra, a sífutás és a sarki fény vadászatára irányuló kirándulás csak néhány azok közül a programok közül, amelyeken részt vehetünk. A város a Mikulás otthonaként is ismert, így szinte egy mesében érezhetjük magunkat, ha felszállunk a Helsinkiből induló Mikulás Expresszre: hálófülkés kocsiba is foglalhatunk helyet, és ha este indulunk, a lappföldi havas táj páratlan képére ébredhetünk. Ha már itt vagyunk, érdemes fotózkodni a Mikulással, de megörökíthetjük azt is, amint átlépjük az északi sarkkört a 66. szélességi foknál. Mi több, Rovaniemiben van lehetőségünk rénszarvasfarmok meglátogatására, illetve kutyaszánozásra is. A várostól egy rövid autóútra pedig egy jéghotelt is találunk: természetesen meg is szállhatunk itt, de egy túra erejéig is benézhetünk, ami igazán különleges élményt nyújthat, hiszen a hotel érdekessége, hogy minden évben külön tematikát kap, a tervezők néhány éve például a Trónok harcának ismert karaktereit keltették életre jégből.

Reykjavík, Izland

Reykjavík a világ legészakibb fővárosa, azonban ez nem gátolja meg abban, hogy számos kikapcsolódási lehetőséget biztosítson az ide látogatóknak. Szigetország lévén, Izland egyik meghatározó eleme a víz, így számos uszodát és termálfürdőt találunk a városban, amelyek egész évben nyitva vannak. A városnézésre vágyók ne hagyják ki az expresszionista stílusban épült Hallgrimskirkja templomot sem, ami Reykjavík szinte összes pontjáról látható, 75 méter magasan található kilátójából pedig lélegzetelállító látványban lehet részünk. A Harpa koncertterem és konferenciaközpont szintén ikonikus látnivaló: az üvegépület a város régi kikötője közelében kapott helyet. Amennyiben pedig természetközeli élményre vágyunk, a városban és környékén részt vehetünk bálna- vagy lundaleső túrán is.

Feröer-szigetek, Dánia

A Feröer-szigetek neve talán nem mindenkinek cseng ismerősen, de a Dániához tartozó szigetcsoport páratlan természeti kincseket tár látogatói elé. Az itteni látnivalók közül nem hagyhatjuk ki a zord sziklafalakkal körülvett Múlafossur vízesést, ami az Atlanti-óceán vizébe torkollik. Továbbá nem mindennapi látványban lesz részünk, ha beiktatunk egy túrát a Sørvágsvatn-tóhoz, amelynek a végéhez érve a Trælanípa-sziklánál érzéki csalódásban lehet részünk, hiszen innen szemlélve úgy láthatjuk, mintha a tó az óceán fölött lebegne. Itt azonban nem ér véget az izgalmas látványosságok sora: ha láttunk már fotókat a Feröer-szigetekről, akkor ismerősek lehetnek számunkra azok a színes falú házak, amelyek elterjedtek a szigeteken. A bájos Gjógv településén is számos ilyennel találkozhatunk, a festői tájat pedig az a patak és a 200 méteres szurdok teszik teljessé, amelyek keresztülhaladnak a városon. Utóbbi a legnagyobb természetes kikötő a szigeteken, és hosszú ideig szolgált halászati célokat a városban.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek